Együtt kezdték az évet a női válogatottak
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. január. 22., 17:21
Együtt kezdték az évet a női válogatottak

Idén is egyszerre vette birtokba a Telki-edzőközpontot a női U17-es, U19-es és felnőtt válogatott. Mindhárom csapat az Eb-selejtezőkre készül, hiszen mindkét utánpótlásválogatott az ősszel kvalifikált az elitkörbe, a Markó Edina vezette A-válogatott számára pedig még hátra van négy forduló a sorozatból.

Az idei első összetartáson az edzések mellett fizikai és állóképességi tesztek szerepeltek a válogatottak programjában. Az első keret tagjai testösszetétel-mérésen, illetve törzserősítő programon is átestek.

A felnőtt és az U19-es válogatott egymás elleni mérkőzéssel is készült a szezonra. Markó Edina szövetségi kapitány 26 játékost hívott meg; köztük volt Csontos Zsanett (ETO FC Győr), Bartalis Barbara (St. Mihály FC), Öreg Cintia (Haladás-Viktória FC), Szakonyi Emese (Haladás-Viktória FC), Nagy Ágnes (MTK Hungária FC), Magyarics Zoé (MTK Hungária FC) és Siklér Kinga (Haladás-Viktória FC) is, akik nem utaztak tavaly a csapattal az Eb-selejtezőkre. 

A januári összetartásunkon igyekszünk mindenkit megnézni, aki számításba jöhet. A németországi légiósaink most a klubjukkal maradtak, helyettük olyanokat hívtunk be, akik régebben voltak velünk, hiszen fontos a versenyhelyzet a csapaton belül is. Ilyenkor, az év elején elvégezzük a szokásos teszteket, ahol többek között mozgásmintaszűréseket, reakció gyorsaság mérést is végzünk, és az eredmények alapján adunk egyéni feladatokat a játékosoknak, hogy minden területen fejlődjenek – fogalmazott Markó Edina szövetségi kapitány, aki azt is elmondta, a felmérések alapján évről évre fejlődik a csapat, a játékosok egyre dinamikusabbak, javul az állóképességük.

Sokat dolgoztunk ebben a négy napban, feltérképeztük a játékosok állapotát, akik egyéni programjaikat betartva megfelelő állapotban érkeztek az összetartásra.

Hasznos volt, hogy edzőmeccset játszhattunk az U19-es együttessel, mivel ez az egy összetartásunk van a törökországi nemzetközi torna előtt.

Mind a felnőtt, mind pedig az U19-es együttes Törökországban folytatja a felkészülést március első hetében. 

Markó Edina úgy fogalmazott, igyekezett stábjával változatosabbá tenni a felkészülést, ezért törték meg az öt éves rutint és utazik a csapat a tél végi Ciprus Kupa helyett Törökországba. Így továbbá elkerüljük a túl korai találkozást az Eb-selejtezős ellenfelünkkel, Szlovákiával. A tavaszi tornán Hongkong és Venezuela lesz a csoportellenfelünk, a helyosztón pedig Franciaország U23, Olaszország U23, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán vagy Ghána együttesével kerülhetünk össze.

Turtóczki Sándor szövetségi edző a selejtezőben is helyt állt csapattal készül.

Az U17-es csapat is elitkörben szerepel, tehát a fiatalabb játékosoknak ott lesz dolguk. Nálunk a kijutást kiharcoló csapat fog részt venni a lengyelországi selejtezőben is. Most leginkább a felmérésekre koncentráltunk, illetve edzeni, sőt játszani is tudtunk. A tesztek eredményei alapján adtunk programot a lányoknak, amit egyénileg otthon el tudnak végezni a fejlődés érdekében. És ezek a számok később összehasonlítási alapul szolgálnak majd, amikor eljutnak a felnőtt válogatottba. Az edző mindig maximalista és mindig több időt szeretne tölteni a csapatával, de a rendelkezésre álló lehetőségeket kihasználjuk. Megtartjuk azokat az elemeket, amik jól működtek az ősszel, még finomítunk rajtuk és igyekszünk, hogy az elitkörben a selejtező minitornánál jobb játékkal tudjunk előrukkolni. Úgy látom, most összeszedettebbek lányok, mint tavaly ilyenkor voltak – nyilatkozta Turtóczki Sándor szövetségi edző.

Az U17-es játékosok a Mészöly Focisuli U14-es fiú együttese ellen igyekezett felvenni a ritmust a téli szünet után. Az őszi Eb-selejtező minitornáról csoportelsőként, kapott gól nélkül továbbjutó gárda kiegészült néhány új névvel, Mayer Zsófia (MTK Hungária FC), Nagy Lili (Puskás Akadémia FC), Balogh Dominika (DVTK) és Sipőcz Virág (Puskás Akadémia FC) sem szerepelt a szombathelyi tornán a most meghívót kapók közül.

Szerettem volna megnézni a következő korosztályból néhány játékost, akik a magyar bajnokságban kiemelkedő teljesítményt nyújt. Próbáljuk bővíteni a keretet és minél több lánynak lehetőséget adni. Remélem, hogy az újoncok is hozzá tudnak majd tenni a csapat játékához – mondta Schumi Dorottya szövetségi edző, aki a csapat állapotáról is beszélt: 

Látszik, hogy még a felkészülés elején vagyunk, nemrég kezdték el a lányok a klubokban is az edzéseket. Próbáljuk feleleveníteni, amiket eddig is gyakoroltunk. Mi is elvégeztük a teszteket, amelyeket kiértékelünk. Nem az a cél, hogy máris mindenki tökéletes erőnléti állapotban legyen, hanem hogy a márciusi elitkörre készen legyünk. A legfiatalabb korosztálynak motiváló, hogy együtt készülhet az idősebbekkel. Hasznos három nappal kezdtük meg az évet. 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...