A fiatal energia és a tapasztalat elegyében bízik Margret Kratz az ukránok ellen
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2021. november. 15., 11:00
A fiatal energia és a tapasztalat elegyében bízik Margret Kratz az ukránok ellen

A női A-válogatott szövetségi kapitánya már a vb-selejtezők előtt tisztázta célját, amely nem lehet más, mint előrelépni és a következő sorsolást már a harmadik kalapból várni. Ennek eléréséhez most Ukrajnánál kell jobban teljesíteni november 30-án. A csapatból ezúttal hiányzik a sérült Sipos Lilla, de visszatért Csiki Anna és Turányi Lilla, illetve ismét sok fiatal kapott helyet a válogatott keretében.

– Azt akarom elérni, hogy a csapat minden egyes tagja, játékosok és a stáb is megismerje, elsajátítsa és magáénak érezze ugyanazt a futballfilozófiát. Minden játékhelyzetben – akár nagy nyomás alatt is – a csapattagoknak együtt kell dolgozniuk, akár támadunk, akár védekezünk – nyilatkozta tavaszi kinevezését követően Margret Kratz, aki a Bosznia-Hercegovina elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be a női válogatott élén. A gól nélküli döntetlent egy Szerbia elleni párharc követte, amelynek első fordulóját 4–0-ra megnyertük, a visszavágón viszont 3–2-es vereséget szenvedtünk.

A felkészülést szeptemberben követte az éles bevetés: a Skócia elleni hazai vb-selejtező. A második kalapból sorsolt skótok 2–0-ra, míg Európa talán legjobbjai, a spanyolok pedig 7–0-ra győztek Budapesten. Az első külföldi túrán, Skóciában aztán csak egy, a 89. percben szerzett góllal tudtak nyerni 2–1-re a nyári Eb egyik helyszínéül is szolgáló Hampden Parkban a hazaiak. Az eddigi utolsó találkozóján pedig, Feröer szigeteken ért el 7–1-es sikert női felnőtt válogatottunk.

November 30-án, Kisvárdán pedig az eddigi legnagyobb kihívás elé néz a válogatott: fő riválisát, Ukrajnát fogadja a Várkerti Stadionban. Ahhoz, hogy legyen esélyünk megelőzni a harmadik kalapból sorsolt ukránokat és a következő sorozatot már mi is ebből a pozícióból várhassuk, itthon jobbnak kell lennünk náluk.

Ezúttal nem segítheti a válogatottat Sipos Lilla, aki a skóciai találkozón szenvedett súlyos térdsérülést, ami miatt hosszú kihagyásra kényszerül; de felépült és visszatért a védelembe Csiki Anna és Turányi Lilla. A szövetségi kapitány ezúttal is – ahogy az válogatási elveire már az eddigi összetartások alkalmával is jellemző volt – a fiatalok és a tapasztalt játékosok megfelelő elegyében bízik az év utolsó, és legfontosabb női válogatott mérkőzésén.

– Most voltam eddig talán a legjobb helyzetben a keret kialakításánál, ugyanis Sipos Lillán kívül egyetlen játékos sem sérült vagy beteg azok közül, akiket meg szerettem volna hívni. Remélem, ez így is marad a találkozóig. Ezúttal is számítok az idősebb játékosok tapasztalatára és arra a képességükre, hogy nagy nyomás alatt is tudnak jó döntéseket hozni. A legutóbbi mérkőzésünkön hátrányba kerültünk Feröer szigetek ellen és ekkor is ők jöttek előre és oldották meg a helyzetet játékukkal és góljaikkal. A fiatalabbak pedig nagyon sokat hozzátesznek a csapathoz motivációjukkal és energiájukkal. Azt gondolom, a korosztályok jó elegyét sikerült kialakítani, ami nagyon fontos a keretben. Mióta itt vagyok, debütált a felnőttek között Németh Diána, Papp Luca, Savanya Csilla, Vachter Fanni és Pápai Emőke is. De rendszeresen lehetőséghez jut Nagy Virág, Pusztai Sára és Kovács Laura is, akik szintén nagyon fiatalok még – nyilatkozta Margret Kratz az mlsz.hu-nak.

A szövetségi kapitány az ellenféllel kapcsolatban elmondta, hogy a FIFA-világranglista 31. helyén álló (mi a 44. pozíciót foglaljuk el) ukrán válogatott nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, sok találkozót megnyert és erős együttessé kovácsolódott össze.

Meg van a fizikai erejük és az önbizalmuk is ahhoz, hogy jó csapat legyenek. Ezen felül jól ismerik egymást, mivel a legtöbb kerettag hazája bajnokságában szerepel, és a Bajnokok Ligájába is bejutó Zsitlobud csapata adja a válogatott keretük jelentős részét. De ami minket illet, mi is sokat léptünk előre, az elmúlt edzőtáborokban nagyon sokat tanultak a kerettagok és kialakult a stratégiánk. Egyre stabilabb és szervezettebb a védelmünk és sokkal gyorsabban visszaszerezzük a labdát, amellyel aztán lehet gyors kontratámadásokat vagy szépen felépített akciókat vezetni, és támadásban nagyon jók a lányok – tette hozzá zárásul Margret Kratz.

A női A-válogatott kerete:

Kapusok:                        

Szőcs Réka (ETO FC Győr)
Bíró Barbara (Haladás-Viktória FC)
Schildkraut Fruzsina (DVTK)

Védők:               
Szabó Viktória (FTC-Telekom)
Papp Luca (FTC-Telekom)
Savanya Csilla (ETO FC Győr)
Kovács Laura (ETO FC Győr)
Németh Loretta (ETO FC Győr)
Turányi Lilla (FC Bayer 04 Leverkusen)
Csiki Anna (BK Hacken)
Vida Boglárka (ETO FC Győr)

Középpályások:             
Kocsán Petra (TSG Hoffenheim)
Csiszár Henrietta (FC Internazionale Milano)
Zeller Dóra (FC Bayer 04 Leverkusen)
Pusztai Sára (FTC-Telekom)
Csányi Diána (FTC-Telekom)
Fenyvesi Evelin (FTC-Telekom)
Oláh Adrienn (ETO FC Győr)
Szakonyi Emese (Astra-Activtek HFC-Üllő)

Csatárok:                        

Zágor Bernadett (SKN St. Pölten)
Vágó Fanni (FTC-Telekom)
Pápai Emőke (Grashopper Club Zürich)

Tartalékok: Erős Evelin (MTK Budapest), Czellér Dorottya (FTC-Telekom)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...