Rábl János: félbeszakadt olasz meló
Futsal Férfi A   |   Csapat   |   2020. április. 03., 18:48
Rábl János: félbeszakadt olasz meló

A férfi futsalválogatott egyetlen légiósa Olaszországból tért haza a koronavírus-járvány berobbanása után.

Rábl János kilenc évig szerepelt az MVFC Berettyóújfalu csapatában, bajnok, kupagyőztes lett a kelet-magyarországi csapattal, ősszel viszont lehetősége nyílt kipróbálni magát az egyik legerősebb európai bajnokságban, az olasz élvonalban. A Lynx Latina csapatába szerződött, ahol egészen március elejéig meghatározó tagja volt az együttesnek, a koronavírus-járvány azonban megakadályozta abban, hogy végigjátszhassa a szezont. A hírek szerint az olasz bajnoki küzdelmeket nem folytatják, a Rómától délre fekvő kisváros, Latina futsalcsapata pedig könnyen lehet, hogy a kialakult gazdasági helyzetben egyszerűen megszűnik, mert nem tudja tovább fenntartani tulajdonosa.

A magyar válogatott alapemberének számító Rábl János az ország teljes lezárása előtt haza tudott utazni, így jelenleg itthon, saját edzésterv alapján készül az egyelőre bizonytalan folytatásra.

– Kalandosra sikerült a hazajutás Olaszországból, mert a tervezett hazautazás előtt két nappal  lezárták az egész országot, törölték a legtöbb repülőgépjáratot, így én sem tudtam felhasználni a korábban lefoglalt repülőjegyemet. Végül szerencsém volt, mert az utolsó pillanatban, a lezárás első napjára sikerült találnom egy olyan járatot, amit nem töröltek, és amivel még éppen haza tudtam jutni. A lezárást követő káoszban viszont a reptérre is nehezen tudtam kijutni, a taxik nemcsak Rómába, de még a latinai vasútállomásra sem voltak hajlandóak utasokat vinni. Valahogy sikerült végül megoldani minden nehézséget, örülök, hogy itthon vagyok ebben a nehéz időszakban, még ha a hazaérkezésem óta tartó önkéntes karantént rettentő nehéz is elviselni. Nagyon hiányzik a játék, több mint hat hete nem játszottam meccset, és ki tudja, mennyi ideig leszek még kénytelen várni a visszatérésre. Persze, most mindenkinek nagyon nehéz, de a legfontosabb, hogy minél előbb leküzdjük a járványt, és ehhez most arra van szükség, hogy maradjunk otthon és ne adjunk esélyt a vírus terjedésére.

Az olaszországi légióskodás vége nem a pozitív élményekről marad emlékezetes a válogatott futsalos számára, az előtte megélt néhány hónapban azonban rengeteg tapasztalatot szerzett kint. Az életvitelhez hozzá kellett ugyan szokni, mert a sportolóknál is teljesen más a  kinti élet ritmusa, mint idehaza, de nem jelentett komolyabb gondot az átállás, mint ahogyan a pályán is sikerült felvenni a sztárok diktálta tempót.

– Nagyon jól éreztem magam Olaszországban, a klub vezetőivel végig közvetlen volt a viszonyom, mindenki barátságos, segítőkész volt velem, még úgy is nagyszerű tapasztalat volt a kint töltött időszak, hogy már a járvány kitörése előtt is bőven voltak anyagi jellegű problémák a klubnál. Folyamatosan cserélődött körülöttem a csapat, játékosok jöttek-mentek, elsősorban ezért nem sikerült megvalósítanunk a célkitűzéseinket, és csúsztunk vissza az év elején a tabella utolsó helyére. Olaszországban sok pénz van a futsalban, ezért rengeteg klasszis szerepel a bajnokságban. A legnagyobb különbség a mentalitásban mutatkozik meg, mindenki folyamatosan fejlődni szeretne, ezért keményen hajt edzéseken és mérkőzéseken egyaránt. Ha nem tenné, hamar kikerülne a körforgásból, mert a csapatok nagyon sokat igazolnak, és ha valaki nem teljesít, azonnal megtalálják az utódját. Nagy a mérkőzések irama, más stílusúak az edzések is mint itthon, de úgy érzem, helytálltam kint, elégedett vagyok a teljesítményemmel, amihez elsősorban arra volt szükség, hogy folyamatosan a maximumra törekedjek. Örülök, hogy sikerült kijutnom a világ egyik legerősebb bajnokságába, és bízom benne, hogy nyílik még lehetőségem külföldön futsalozni. Reményt ad, hogy a kint töltött időszakban voltak megkereséseim, és ezek alapján úgy gondolom, később is adódhat lehetőségem légiósnak állni.

Rábl Jánosról Olaszországba szerződését követően készült riport az M4 Sport futsal-magazinműsorába:

Erősödő bajnokság, fejlődő válogatott

Rábl korábbi csapata, a bajnoki címvédő MVFC Berettyóújfalu továbbra is vezeti a hazai bajnokságot, a kupadöntőben azonban alulmaradt a Haladással szemben. Minden bizonnyal a bajnoki cím is e két együttes között dőlhet el.

– Sok szép emléket őrzök a berettyói évekről, természetesen eligazolásom óta is figyelem a csapat eredményeit és szorítok a srácoknak, hogy sikerüljön a címvédés. A magyar bajnokság színvonalasabb lett az elmúlt években, nagyobb a küzdelem a csapatok között, nem lefutott a bajnoki cím és az alsóházban is nagy a csata a bennmaradásért. Több klub is külföldiekkel tudott erősíteni, ez is mutatja, hogy folyamatosan fejlődik a sportág. Igaz, a fiataloknak így nehezebb dolguk van, kevesebb lehetőséget kapnak a légiósok mellett, de ezzel együtt úgy érzem, jó irányba tartanak a folyamatok, és szép lassan fejlődik a sportág Magyarországon.

Eredményei alapján a magyar futsalválogatott is fejlődik: januárban hibátlan teljesítménnyel nyerte meg Eb-selejtező tornáját Litvániában, és a jövő évi folytatást várja, amikor új rendszerben, oda-visszavágós csoportmeccseken dől el, hogy mely válogatottak vehetnek részt 2022-ben az első 16 csapatos Európa-bajnokságon Hollandiában.

Hibátlanul lett csoportgyőztes a futsalválogatott

Hibátlanul lett csoportgyőztes a futsalválogatott

Férfi futsalválogatottunk harmadik mérkőzését is megnyerte a litvániai Eb-selejtező tornán: 4-1-re diadalmaskodott a házigazdák ellen, így jövőre a csoportküzdelmekben folytatja szereplését a sorozatban.

Tovább

– A tétmérkőzések sora tavaly ősszel kezdődött a világbajnoki selejtezővel. Ott bravúrt kellett volna elérnünk a továbbjutáshoz, mert két magasabban jegyzett csapat mellé sorsoltak bennünket. Bár nem jártunk tőle messze, végül nem sikerült továbbjutnunk, a januári Eb-selejtezőben viszont esélyesként magabiztosan juttattuk érvényre a papírformát. Látni kell, hogy rengeteget fejlődött a sportág az elmúlt évtizedben, nincsenek már gyenge csapatok, kötelező győzelmek. A franciák három év alatt nulláról építettek fel európai topcsapatot, több válogatott pedig honosításokkal igyekszik előrejutni, velük nehéz tartani a lépést, a szűk európai élvonalba tartozó válogatottaknak is egyre több kihívójuk van. Ezzel együtt úgy érzem, van realitása annak, hogy sikerrel zárjuk a selejtezőket és ott legyünk 2022-ben az Európa-bajnokságon. A jelenlegi válogatottban benne van a bravúr, ezt az oroszok decemberi legyőzése is mutatja. Egyben van a csapatunk, nagyon jó társaság alakult ki Turzó József kezei alatt, és bár a csoportküzdelmek során nálunk magasabban rangsorolt riválist is meg kell majd előznünk, egyértelműen bennünk van a meglepetés lehetősége.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján
Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...

Vereséggel kezdtünk Szlovákiában
Meccsbeszámoló
Kétgólos vereséggel zártuk a szlovákiai tornát

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...