Futsal: Előrelépett a férfi és a női válogatott is
Futsal Férfi A   |   Csapat   |   2019. december. 21., 12:10
Futsal: Előrelépett a férfi és a női válogatott is

A 2019-es év egy nem túl sikeres spanyolországi túrával indult és az oroszok legyőzésével zárult a férfi futsalválogatott számára, közben vb-selejtezőn is játszott Turzó József csapata. A férfi U19-es válogatott lejátszotta első tétmeccseit az év elején, a női válogatott pedig négy meccsen négy győzelmet aratott az év második felében. Visszatekintés a futsalválogatottak évére.

Bemutatkoztak a fiatalok

Miközben a 2018-as év kizárólag a felkészülésről szólt, 2019-ben két férfi futsalválogatottunk is pályára lépett tétmérkőzéseken: az A-válogatott ősszel Olaszországban játszott vb-selejtezőket, míg az U19-es csapat még az év elején mérette meg magát az első hivatalos U19-es futsal Európa-bajnokság selejtezőjében.

A Frank Tamás vezette U19-es csapat peches sorsolást kapott, azzal a spanyol együttessel is összekerült az Eb-selejtező tornán, amelyről már akkor tudni lehetett, hogy jó eséllyel pályázik majd az első korosztályos Európa-bajnoki címre. A grúziai minitornán a házigazdák 5-2-es legyőzése után mérkőztünk meg a spanyol válogatottal, és bár szoros mérkőzést játszottunk, ellenfelünk 3-0-ra győzni tudott. A mieink az utolsó körben, tét nélküli meccsen alulmaradtak a törökökkel szemben is, így harmadikként zárták a viadalt. A spanyolok nemcsak a selejtező csoportot nyerték meg, hanem ősszel a lettországi Eb-t is, méghozzá hibátlan teljesítménnyel, 24-3-as összesített gólkülönbséggel.

Előrelépett a férfi válogatott

A férfi A-válogatott első féléve a csapatépítésről szólt, Turzó József szövetségi kapitány azokat a játékosokat kereste, akikkel a legjobb teljesítményt nyújthatja a csapat az őszi vb-selejtezőkön, majd a 2022-es Európa-bajnokság selejtezőin. A válogatott fejlődéséről sokat elmond, hogy míg az év elején két sima vereséggel tértünk haza Spanyolországból (7-0, 6-0), addig az év végén a hasonló játékerőt képviselő oroszok ellen egy szoros vereség után sikerült bravúros győzelmet aratnia a válogatottnak (2-3, 2-1) Veszprémben.

Az év legfontosabb kihívása az őszi, olaszországi vb-selejtező volt, ezen két nálunk erősebb csapat, az olasz és a fehérorosz páros egyikét meg kellett volna előznünk a továbbjutáshoz (a harmadik ellenfél Anglia volt). Bár a riválisok elleni két mérkőzés kiegyenlített játékot hozott, mindkettőt elveszítettük, és ezzel véget ért számunkra a vb-selejtező sorozat.

– Amellett, hogy sikerült megtalálnunk azokat a játékosokat, akik szakmailag és emberileg is beleillenek az elképzeléseinkbe, és akikkel a későbbiekben a lehető legsikeresebb tud lenni a válogatott, taktikailag is előreléptünk az elmúlt egy évben – mondta az mlsz.hu-nak Turzó József. – Sokat javult a védekezésünk, és fejlődtünk támadásban is, a befejezések tekintetében azonban még nem minden mérkőzésen lehettem elégedett a teljesítményünkkel. A világbajnoki selejtezőkön nem sikerült felborítani a papírformát, ezért most már a 2022-es Európa-bajnokság került fókuszba, de az Eb-részvétel kiharcolására is csak akkor lesz esélyünk, ha bravúrt tudunk végrehajtani nálunk magasabban jegyzett rivális ellen. Idén sok fiatal játékosnak megadtuk a lehetőséget arra, hogy megmutassa magát a válogatottban, ezt szeretnénk folytatni 2020-ban is, hiszen már a távolabbi jövő csapatának felépítését is szeretnénk szem előtt tartani.

A válogatott januárban, Litvániában kezdi meg szereplését az Eb-selejtező sorozatban, a házigazdák mellett a törökök és az északírek lesznek az ellenfeleink. 

A férfi A-válogatott 2019-es eredményei:

Spanyolország-Magyarország 7-0
Spanyolország-Magyarország 6-0
Montenegró-Magyarország 5-1  
Tadzsikisztán-Magyarország 3-5
Svédország-Magyarország 2-4
Magyarország-Dánia 3-0
Magyarország-Dánia 3-2
Csehország-Magyarország 2-2
Lengyelország-Magyarország 4-1
Szlovákia-Magyarország 1-7
Anglia-Magyarország 0-3
Fehéroroszország-Magyarország 2-0
Olaszország-Magyarország 4-1
Magyarország-Oroszország 2-3
Magyarország-Oroszország 2-1

A magyar válogatott 15 mérkőzést játszott le az idei évben, ebből hetet megnyert, hetet elveszített, egyen pedig döntetlent játszott. A válogatott 2019-es gólkirálya Dróth Zoltán lett 8 találattal, míg Pál Patrik és Dávid Richárd 5-5 góllal segítette a csapatot.

Szép őszt zárt a női válogatott

A Dombó János vezette női válogatott idegenben, az Eb-re készülő portugál csapat ellen játszotta le idei első meccsét. A későbbi Eb-ezüstérmes igazolva a papírformát 9-0-ra és 6-0-ra legyőzte csapatunkat. A következő páros mérkőzést ugyancsak egy Eb-résztvevővel, az orosz csapat ellen játszottuk, de immár hazai pályán. Mindkétszer sikerült szoros meccset játszanunk, az elsőn 3-2-re, a másodikon 2-0-ra nyertek a vendégek.

Az őszi négy mérkőzést hibátlan mérleggel zárta csapatunk: a szerbeket itthon 3-0-ra, Szabadkán 5-4-re győztük le, majd az évzáró Visegrádi Nemzetek Tornáján Csehországot 4-0-ra, Szlovákiát 7-3-ra verte válogatottunk, és ezzel elhódította a tornagyőztesnek járó trófeát.

2019 a változás éve volt. Tavasszal egy új válogatott alapjait kellett leraknunk, ami őszre sikerült és akkor már eredménycentrikusabban tudtunk játszani. Lassú, de felfelé ívelő pályán van a válogatott. Amit elterveztem, az a lehetőségekhez mérten megvalósult, hiszen itt amatőr játékosokról van szó, akik a szabadságuk terhére jönnek a válogatottba, és a merítési lehetőségeink sem akkorák, mint a világ elit csapatainak. Az a célunk, hogy az európai középmezőny legjobbjaihoz tartozzunk, egyre jobban megvalósulni látszik. Mára sikerült egy olyan nemzetközi tekintélyt kivívni, hogy keresnek minket a válogatottak, velünk szeretnének felkészülési mérkőzéseket játszani. Letettük a névjegyünket az asztalra – nyilatkozta Dombó János szövetségi edző az mlsz.hu-nak.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján
Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...

Vereséggel kezdtünk Szlovákiában
Meccsbeszámoló
Kétgólos vereséggel zártuk a szlovákiai tornát

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...