Futsal: Eb után, Eb előtt
Futsal Férfi A   |   Csapat   |   2022. december. 29., 13:38
Futsal: Eb után, Eb előtt

Női futsalválogatottunk idén Európa-bajnokságon szerepelt, majd kijutott a jövő évi, mint később kiderült, hazai rendezésű, Eb-döntőbe is.

A futsalosoknál a női válogatottról szólt az idei év: nyáron Európa-bajnoki döntőben szerepelt a Frank Tamás vezette együttes, ősszel pedig kiharcolta a következő kontinensviadalon való részvételt.

Az UEFA 2019-ben rendezte meg az első alkalommal a női futsal Európa-bajnokságot, amelynek második kiírása a pandémia miatt elmaradt, pontosabban egy évet csúszott, és 2021 helyett 2022-ben sikerült megrendezni. Női futsalválogatottunk a selejtezős eredményei alapján nem jutott ki a tornára, de az orosz válogatott kizárása után az UEFA a mieinket kérte fel a négyes döntőben való szereplésre (miután a selejtezőben az oroszok mögött a második helyen végzett a csapatunk).

Bár válogaottunknak nagyon rövid ideje volt a felkészülésre, ráadásul több játékos a munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a részvételt, egyáltalán nem vallott szégyent a Frank Tamás vezette együttes a portugáliai Gondomarban megrendezett fináléban. Az elődöntőben a világ egyik legjobbja, a professzionális játékosokat felvonultató házigazda Portugália ellen sikerült tisztes vereséggel zárni, majd a bronzmérkőzésen nagy csatában, 2-1-re maradtunk alul az ukránokkal szemben.

Női futsal: Egy góllal vesztettük el Európa-bajnoki bronzmérkőzést

Női futsal: Egy góllal vesztettük el Európa-bajnoki bronzmérkőzést

Női futsalválogatottunk szoros mérkőzést játszott a dondomari Európa-bajnoki döntő bronzmérkőzésén, de végül 2-1-re alulmaradt az ukránokkal szemben.

Tovább

Az Európa-bajnokságot a spanyolok nyerték, miután egy roppant izgalmas és nagyon magas színvonalú döntőben sikerült felülmúlniuk a portugálokat.

Ősszel aztán a válogatott bebizonyította, hogy már idén sem érdemtelenül került be Európa legjobb négy csapata közé, ugyanis októberben megnyerte a csehországi Eb-selejtezőjét, ezzel kiharcolta a 2023-as Európa-bajnoki döntőben való részvételt is. Mi több, az MLSZ sikerrel pályázott az Eb-döntő megrendezésére is, vagyis jövő év márciusában Debrecenben küzdenek meg egymással a négyes döntő csapatai. A mezőny nem változik az idei évhez képest, ugyanis a magyar válogatotton kívül a címvédő Spanyolország, a kétszeres Eb-ezüstérmes Portugália és az idei bronzérmes Ukrajna harcolta ki a jogot a részvételre.

Európa-bajnoki döntős a futsalválogatott!

Európa-bajnoki döntős a futsalválogatott!

Frank Tamás együttese 3-0-ra legyőzte a házigazda cseh válogatottat a brnói Eb-selejtező torna utolsó játéknapján, ezzel megnyerte a csoportját, és kiharcolta a jövő márciusi Európa-bajnoki négyes döntőbe jutást.

Tovább

A férfi futsalosok nem vettek részt az idei Európa-bajnokságon. Az első félév felkészülési mérkőzésekkel telt, melyek során Szerbiát, Montenegrót, Lengyelországot és Kuvaitot is legyőzte Turzó József együttese, az Eb-résztvevő horvátokkal és bosnyákokkal pedig döntetlent játszott a csapat.

Az őszi vb-selejtezők azonban nem sikerültek jól: az izraeliek elleni hazai 2-2-es döntetlent követően a horvátok otthonában 5-1-re alulmaradtunk, így a csoportküzdelmek felénél a második helyen állunk. A csoportkör márciusban zárul, előbb Izraelben lépünk pályára, majd a horvátokat fogadjuk. A horvátok megelőzésére már nincs reális esély, a második helyet megszerezve azonban pótselejtezőn még kiharcolhatjuk a vb-selejtezők elitkörében való részvételt.

Turzó József szövetségi kapitány és stábja két célt is igyekszik megvalósítani az előttünk álló időszakban: a csoportból való továbbjutás az egyik, míg a keret fiatalítása a másik fontos feladat, utóbbi cél érdekében ősszel egyre több fiatal játékos mutathatta meg rátermettségét a stábnak.

Az U19-es férfi válogatott számára a felkészülés jegyében telt az év második fele, jövő márciusban Hollandiában játszik selejtezőt Frank Tamás csapata. A sorsoláskor elkerült bennünket a szerencse, megkaptuk a címvédő spanyolokat is, akik a csoportgyőzelem és az ezzel járó Eb-részvétel abszolút favoritjai lesznek márciusban.

Ami a klubküzdelmeket illeti: idén a Haladás duplázott, a bajnoki cím mellett a Magyar Kupát is megnyerte, a nemzetközi porondon azonban ezúttal elmaradt a siker, a selejtezőben nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást a Bajnokok Ligája legjobbjai közé.

Az idei évtől már 12 csapatos férfi futsal NB I-ben a végéhez közeledik az alapszakasz, és egyelőre a címvédő Haladás áll az élen de csak jobb gólkülönbségével előzi meg a második Veszprémet.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján
Döntetlent játszottunk a svédekkel Somorján

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...

Vereséggel kezdtünk Szlovákiában
Meccsbeszámoló
Kétgólos vereséggel zártuk a szlovákiai tornát

Férfi futsalválogatottunk fordulatos első félidőt követően a szünetben 2-2-re állt a svédek ellen, és a fordulás után már nem változott az ...