Izlandnak tartozunk pár júniusi pofonnal
Férfi A-válogatott   |   Ellenfelek   |   2016. június. 16., 14:11
Izlandnak tartozunk pár júniusi pofonnal

Nem túl jó előjel a mostani Eb-meccs előtt, de története során a magyar válogatott háromszor kapott ki Izlandtól, és valamennyi kudarcát júniusban szenvedte el. A két gárda összesen tíz alkalommal csapott össze, ebből az első hat találkozó felvétele megtalálható az MLSZ TV Archív csatornájában.

Habár a magyar válogatott lemaradt az 1988-as Európa-bajnokságról, attól azért nem kellett tartani, hogy egy hónappal a torna nyitánya előtt nem győzi le Izland legjobbjait. Május 4-én a Népstadionban barátságos mérkőzésen vizitált az északi sereg, amelyet akkoriban az európai mezőny hátsó harmadába soroltak. Ez volt a két nemzet első találkozója, és csak 4000 néző volt kíváncsi rá. Bálint László szövetségi kapitány a Disztl P. – Balog T., Pintér, Garaba – Kozma, Varga I., Fitos, Sass – Kiprich, Bognár Gy., Vincze I. tizeneggyel kezdett, és utóbbi, az akkoriban a Tatabányát erősítő Pilu szabadrúgásgóljával szerezte meg a vezetést a 45. percben. A szünet után Sallai Sándor bevágta első és egyetlen gólját a válogatottban, majd a 89. percben Kovács Kálmán állította be a 3-0-s végeredményt. Ez volt Bálint László második, és egyben utolsó győzelme a nemzeti együttes vezetőjeként.   

Négy hónappal később Reykjavíkban játszották a „visszavágót”, ekkor már újra Mezey György irányított. Az izlandi összecsapás gyorsabban eldőlt, mint a budapesti, Kiprich duplájával és Vincze egy góljával 18 perc után 3-0-ra vezettünk, és ez maradt a végeredmény. Mészöly Géza, Gregor József és Fodor Imre ezen a meccsen mutatkozott be a válogatottban.

Aztán bekövetkezett az, amiről soha nem gondoltuk volna, hogy megtörténhet: négy évvel a dupla 3-0-s győzelmet követően Izland nyerni tudott a Népstadionban. 1992. június 3-án világbajnoki selejtezőn fogadtuk őket, Jenei Imrének ez volt az első tétmérkőzése a válogatott kispadján. Pedig jól kezdődött, Kovács Kálmán már a 2. percben betalált, és a továbbiakban is mezőnyfölényben játszottunk. Hiába, Izland fordított, és 2-1-re legyőzte a Petry – Kovács E., Telek, Lőrincz – Simon, Limperger, Pisont (Balog T.), Vincze I. (Eszenyi), Keller – Kiprich, Kovács K. összeállítású válogatottat.

A két nemzet negyedik meccsén Bálint László, Mezey György és Jenei Imre után, 1993. június 16-án Puskás Ferenc állította össze a válogatottat. Sajnos sikerült alulmúlni a budapesti teljesítményt, a csapat még simább vereséget szenvedett, 2-0-ra kikapott a reykjavíki vb-selejtezőn.

Alig emésztettük meg, hogy Izland oda-vissza elbánt velünk, a következő sorozatban, az Eb-selejtezőkön is megkaptuk őket. Stílszerűen új szövetségi kapitány, ezúttal Mészöly Kálmán vezetésével futottunk neki. Sajnos ő sem hozott szerencsét a júniusi meccsen, ugyanis 1995 nyarán hiába vezettünk Vincze István góljával Reykjavíkban, a hazaiak a második félidőben fordítottak, és 2-1-re győztek. A magyar csapat a Petry – Csábi – Mészöly, Lipcsei – Mracskó, Halmai, Illés (Márton), Sallói, Kozma – Csertői, Vincze (Hamar) összeállításban szerepelt.

Az újabb vereség azt jelentette, hogy 1995. november 11-én, a hatodik Magyarország-Izland meccs előtt a szigetlakók felé billent az örökmérleg, hiszen korábban háromszor nyertek ellenünk. Ezt nehéz volt megemészteni, de a Fáy utcában végül sikerült javítani, Illés Béla góljával visszavágtunk, noha ez akkoriban sovány vigasznak számított. Mészöly Kálmánnak ez volt az utolsó mérkőzése szövetségi kapitányként.

A kétezres években négyszer találkozott a két válogatott, és mindegyik magyar diadallal végződött, 2002-ben 2-0-ra, 2004-ben és 2005-ben 3-2-re, 2011-ben pedig 4-0-ra vertük a szigetországiak válogatottját, ez utóbbi meccsen Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland és Priskin Tamás is pályára lépett a jelenlegi Eb-keretből, míg az izlandiak közül Alfreð Finnbogason, Eiður Guðjohnsen, Birkir Már Sævarsson, Birkir Bjarnason és Jóhann Berg Guðmundsson volt részese a nagy különbségű magyar sikernek.

 

Magyarország-Izland 3-0



Izland-Magyarország 0-3

Magyarország-Izland 1-2

 

Izland-Magyarország 2-0



Izland-Magyarország 2-1 Eb (teljes meccs)

 

Magyarország-Izland 1-0

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Korszakváltás idejét élik a svédek
Korszakváltás idejét élik a svédek

Az új szövetségi kapitány egy megfiatalított keretet irányít a november 15-i ellenfelünknél.

Portugál és svájci siker a csoportunkban
Meccsbeszámoló
Sztárklubokból is hoznak játékosokat a skótok

Az új szövetségi kapitány egy megfiatalított keretet irányít a november 15-i ellenfelünknél.