Olasz szakemberek a magyar labdarúgásban
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2022. szeptember. 26., 19:19
Olasz szakemberek a magyar labdarúgásban

Tíz éve, 2012 májusában igazolt először Magyarországra Marco Rossi, aki vitathatatlanul a legsikeresebb az eddig nálunk dolgozó olasz edzők közül.

A Nemzeti Sportban Csillag Péter mutatta be egy nagy interjúban, s a mostani mérkőzés előtt különösen érdekes, hogy már akkor szóba került Roberto Mancini, aki akkoriban éppen az angol bajnok Manchester City menedzsere volt.

"A Sampdoriában játszottunk együtt, azóta tartjuk a kapcsolatot. Az elmúlt másfél évben kialakult köztünk egyfajta szakmai együttműködés, amely elsősorban abból állt, hogy segítettem neki a City által figyelt tehetségekről információt szerezni" – mondta az edző.

Ismert tény, hogy a Budapest Honvédhoz szerződött, az egyik olyan magyar klubhoz, amely több olasz edzőt is szerződtetett az elmúlt bő másfél évtizedben.

Kispesten Aldo Dolcetti kezdte a sort, 39 évesen, 2005 nyarán került Magyarországra. A klub akkori – a mérkőzéseket leggyakrabban a kispadról követő – olasz tulajdonosa, Piero Pini szerződtette. Dolcetti ugyanúgy Torinóban nőtt fel, mint Marco Rossi, csak a Juventus korosztályos csapataiban játszott, igaz, az első csapatig nem jutott el. Pályafutása legjobb éveit a Pisában töltötte, három idényt a Serie A-ban is játszott. Alkalmasint ott született az első kapcsolata a magyar futballal: tagja volt a Váci Izzó MTE ellen a Közép-Európai Kupát megnyerő csapatnak. A következő idényben (1988–1989) klubtársa volt egy néhány hónappal fiatalabb középpályás, bizonyos Massimiliano Allegri. Kapcsolatuk mindmáig tart, 2010 óta, amikor Allegri a Milannál, majd a Juventusnál vezetőedző volt, Dolcetti is a klubnál dolgozott és dolgozik. Egyébként Dolcetti dolgozott a Siófok élén is, sőt rövid ideig az MTK második csapatánál is.

Massimo Morales 2009-ben érkezett a Honvédhoz. Nem volt jegyzett futballista, de edzőként hamar szerzett magának: Münchenben élő, németül beszélő edzőként Giovanni Trapattoni segítője volt a Bayernnél. (Amikor Trapattoni a bajor klubhoz szerződött, Morales már a korosztályos csapatokkal foglalkozva a klub alkalmazottja volt.) Ghánában, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban és Csehországban dolgozott azt követően, mígnem Kispestre érkezett. Sisa Tibortól vette át a csapatot 2009 őszén, majd egy év múlva szinte ugyanakkor távozott. Később azzal került a hírekbe, hogy évekkel a távozása után kritizálta a magyar futball belső viszonyait, erkölcsi állapotát.
A Bp. Honvédnál Marco Rossi következett az olasz edzők sorában. A 2012–2013-as idényben irányította először a csapatot, ebben a periódusban, 2014-es távozásáig, 54 bajnoki mérkőzés jutott neki. 2015-ben visszatért, 2017 nyaráig 82 további élvonalbeli mérkőzés következett. A csúcson búcsúzott: bajnoki címet nyert a kispestiekkel. A következő idényt Dunaszerdahelyen töltötte, majd 2018 nyarán másodszor is visszatért a magyar futballra, szövetségi kapitányi felkérést kapott. Immár az ötödik szezonját kezdte meg a válogatott élén, sorozatban olyan sok mérkőzésen mint ő, csak Baróti Lajos és Sebes Gusztáv dirigálta nemzeti tizenegyünket. Érkezése óta a válogatott minden lehetséges alkalommal előre lépett a Nemzetek Ligájában és eljutott a 2021-ben rendezett, Euro 2020-ra, a legutóbbi kontinensbajnokságra.

Az elmúlt fél évtizedben még két olasz vezetőedző tevékenykedett a Honvédnál, közülük Pietro Vierchowod klubtársa volt a Sampdoriában egy ideig Marco Rossinak. Az apai ágon ukrán, s ezért a Cár becenevet kapó egykori védő nem játszó kerettag volt a megnyert, 1982-es világbajnokságon, vb-bronzérmes lett 1990-ben, a hazai rendezésű Mondialén. A Juventusszal BL-győztes, a Sampdoriával KEK-győztes volt. Edzői pályafutása során a Bp. Honvéd az egyedüli élvonalbeli klub (2014. augusztus–november), Olaszországban csak alacsonyabb osztályban dolgozott.

Kispesten Giuseppe Sannino volt eddig az utolsó olasz vezetőedző. A 2019–2020-as idényben dolgozott a csapatnál, a koronavírusjárvány kitörésekor tért haza, azóta dolgozott már Görögországban és Líbiában is, mostanság a Nocerina edzője.

Sopronban ugyancsak a 2005–2006-os idényben dolgozott először olasz edző, Dario Bonetti. A korábbi válogatott futballista, aki sztárklubokban is (AS Roma, Juventus, Sampdoria, Milan) a skót Dundee United másodedzője volt, mielőtt Magyarországra került. Két periódusban is dirigálta a soproni csapatot, egyébként azóta is munkája nagy része külföldi országokhoz kötötte, volt zambiai szövetségi kapitány és három periódusban is tevékenykedett Romániában, Bukarestben és Marosvásárhelyen is. 2005 és 2007 között Roberto Landi és Vincenzo Cosco is irányította rövid ideig a soproni klubot, ahol egyébként több korábbi olasz válogatott is megfordult futballistaként, mint Giuseppe Signori és Luigi Sartor.

Vácott gyakorlatilag vezetőedzőként dolgozott Nicola Fitta 2007 tavaszán. A Vasasnál Giovanni Dellacasa (2009–2010) jelentette az olasz szálat. Dellacasa torinói születésű, a „Bikák”, a Toro korosztályos csapatainál dolgozott edzőként a húszas évei elején – Marco Rossi is a klub tagja volt ifjú futballistaként akkoriban.

Az OTP Bank Ligában legutóbb Giovanni Costantino dolgozott vezetőedzőként az olaszok közül, a 2021–2022-es idény első felében az MTK-t irányította. Marco Rossi stábjába „igazolva” került korábban Magyarországra.

Még egy olasz edzőt feltétlenül meg kell említeni: Cosimo Ingusciót, aki immár a harmadik állomáshelyén segíti a Mister, Marco Rossi munkáját. 2012 nyarán, Kispesten találkoztak először, azóta a munkakapcsolatból barátság is lett.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.