Nemzetek Ligája: Kisorsolták a magyar válogatott ellenfeleit
Férfi A-válogatott   |   Szurkolók   |   2018. január. 24., 12:44
Nemzetek Ligája: Kisorsolták a magyar válogatott ellenfeleit

Az UEFA idén debütáló, a férfi nemzeti válogatottak számára kiírt új sorozatának, a Nemzetek Ligájának sorsolására szerdán délben került sor a svájci Lausanne-ban. A magyar férfi A-válogatott Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal került egy csoportba. Hátrányt jelent majd, hogy a válogatott zártkapus mérkőzésen, szurkolói nélkül kezdi a Nemzetek Ligája-sorozatban hazai szereplését.

A magyar válogatott a C ligából került kisorsolásra. A Nemzetek Ligája csoportkörét követően a csoportok győztesei feljutnak a B-divízióba, míg az utolsó helyezettek a D-ligában kezdik majd meg a következő kiírást. Ellenfeleinkkel a közelmúltban többször is megmérkőztünk. 

Görögország

FIFA-világranglista: 47.
Szövetségi kapitány: Michael Skibbe

Görögországgal eddig 19 alkalommal játszottunk hivatalos mérkőzést, legutóbb az Eb-selejtezők során: hazai pályán 0–0-s eredmény született Dárdai Pál irányításával, idegenben 4–3-as vereséget szenvedett a csapat, ez volt Bernd Storck első veresége a magyar válogatott kapitányaként.

Görögország ellen a magyar válogatott mérlege 19 mérkőzésen: 4 győzelem 6 döntetlen 9 vereség.

Finnország

FIFA-világranglista: 68.
Szövetségi kapitány: Markku Kanerva

A legutóbbi Eb-selejtezők során egy csoportban voltunk Finnországgal, és mindkét mérkőzésen 1–0-ra nyertünk Dárdai Pál irányításával. A Groupama Arénában Gera Zoltán 82. percben szerzett fejesgóljával, Helsinkiben pedig Stieber Zoltán átlövésével harcoltuk ki a győzelmet a 84. percben. 

Finnország ellen a magyar válogatott mérlege 16 mérkőzésen: 11 győzelem 3 döntetlen 2 vereség.   

Észtország

FIFA-világranglista: 88.
Szövetségi kapitány: Martin Reim

Az észtekkel szemben eddig mindössze négy alkalommal lépett pályára a magyar csapat, és három győzelem mellett mindössze egyetlen vereséget jegyezhettünk fel.

Legutóbb a 2014-es vb-selejtező-sorozatban játszottunk ellenük, és ekkor kettős győzelemmel vette az akadályt válogatottunk. 2012-ben Hajnal Tamás góljával nyertünk idegenben 1–0-ra, majd 2013-ban hazai pályán meggyőző, 5–1-es győzelmet arattunk. A magyar gólokat ezen a mérkőzésen Klavan Ragar (öngól), Hajnal Tamás, Böde Dániel, Németh Krisztián és Dzsudzsák Balázs szerezte, a szövetségi kapitány Egervári Sándor volt.

Észtország ellen a magyar válogatott mérlege 4 mérkőzésen: 3 győzelem 0 döntetlen 1 vereség. 

Érdekes, ugyanakkor kiegyenlített csoportba kerültünk. Az észtek stílusát kevésbé ismerem, de Finnország és Görögország ellen korábban irányítottam már a belga válogatottat. Eltérő stílusú futballt játszik mindhárom csapat, nekünk pedig a legjobb formánkat kell majd hoznunk, ha sikeresek akarunk lenni, de bízom benne, hogy így lesz. Az ellenfelek mostantól ismertek, úgyhogy immáron minden lényeges információ birtokában tudjuk elkezdeni a felkészülést. Véletlenül sem szabad abba a hibába esnünk, hogy alábecsüljük az ellenfeleinket, mert nem lesz könnyű ellenük. A lehető legalaposabban ki kell elemeznünk mindhárom riválisunkat, hiszen a legapróbb részletek is döntőek lehetnek. Általánosságban azonban annyit el lehet mondani, hogy a görögök hullámzó teljesítményt nyújtanak: van, amikor nagyon jók, és előfordulnak periódusok, amikor kevésbé sikeresek, a finnek pedig erőfutballt játszanak, fizikálisan nagyon erősek. Ugyanakkor az is igaz, hogy nekünk elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Arra, hogy jól felkészüljünk, jó formában legyünk és akkor bármi megtörténhet – értékelte a sorsolást az mlsz.hu számára Georges Leekens, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A Nemzetek Ligája csoportjai:

A-liga:

1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia
2. csoport: Belgium, Svájc, Izland
3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország
4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország

B-liga:
1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország
2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország
3. csoport: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország
4. csoport: Wales, Írország, Dánia

C-liga:
1. csoport: Skócia, Albánia, Izrael
2. csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Finnország, Észtország
3. csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus
4. csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia

D-liga:
1. csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra
2. csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldova, San Marino
3. csoport: Azerbajdzsán, Feröer-szigetek, Málta, Koszovó
4. csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár

A magyar válogatott mérkőzései a Nemzetek Ligájában

2018. szeptember 8., 18.00: Finnország–Magyarország
2018. szeptember 11., 20.45: Magyarország–Görögország
2018. október 12., 20.45: Görögország–Magyarország
2018. október 15., 20.45: Észtország–Magyarország
2018. november 15., 20.45: Magyarország–Észtország
2018. november 18., 20.45: Magyarország–Finnország

A Nemzetek Ligája csoportmérkőzései után, 2019-ben rendezik meg a hagyományos Eb-selejtezőket, amelyeket a Nemzetek Ligája ligáinak elődöntői és döntői követnek majd 2020 tavaszán. A döntők győztesei szintén indulási jogot szereznek a 2020-as Európa-bajnokságra. 

 A sorsolás megkezdése előtt Aleksander Ceferin, az UEFA elnök mutatta be az új sorozat trófeáját.

Ez egy olyan versenysorozat, amelyet minden érintett nagy izgalommal vár. Európai különböző futballkultúrájú csapatai mérkőzhetnek egymással, a rendszer pedig biztosítja, hogy azonos képességű ellenfelek kerülnek egymással szembe, ugyanakkor a feljutás lehetőségével honorálja a jó teljesítményeket is – jelentette ki Aleksander Ceferin. 

A sorsolást követően az egy csoportba került csapatok képviselői a helyszínen egyeztetnek majd a mérkőzésekről, melyek sorrendjét, dátumait, kezdési időpontjait az UEFA határozza meg a jogtulajdonos TV-társaságok felmerülő igényeinek figyelembevételével. 

Egyértelmű hátrányt jelent, hogy a válogatott zártkapus mérkőzésen, szurkolói nélkül kezdi a Nemzetek Ligája sorozatban hazai szereplését, hiszen a 2015-ös magyar–román Eb-selejtező után az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megbüntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget, amelyre a zártkapus szankció mellett 70 ezer eurós (21,84 millió forint) pénzbírságot is kiszabott. Az UEFA ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében: a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt; rasszista magatartás (cigányozás); a menekülőutak blokkolása. Az UEFA illetékes testülete 2015. novemberében elutasította a MLSZ fellebbezését, így már ekkor eldőlt, hogy a válogatottnak a következő UEFA-lebonyolítású hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania – ezen, közel három esztendővel korábbi szurkolói rendbontások miatt.

Emlékezetes, hogy az említett fellebbezés tette lehetővé, hogy a magyar válogatott előbb 2015. októberében a feröeriek elleni Eb-selejtezőt, majd novemberben a norvégok elleni sorsdöntő pótselejtező hazai visszavágóját is nézők előtt, szurkolói támogatással játszhatta le és nyerte meg a Groupama Arénában. 

Fontos, hogy amennyiben az UEFA ellenőrei ismételten rendbontásokat tapasztalnak a magyar válogatott bármely mérkőzésén, akkor várhatóan újabb súlyos szankciókkal kell szembenéznie a visszaesőként számon tartott magyar szövetségnek, és ez által a nemzeti csapatnak is.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a jegyértékesítés a novemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre
Megkezdődött a jegyértékesítés a novemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

Férfi A-válogatottunk november 15-én az észt, november 18-án a finn válogatottat fogadja Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Groupama Arénában. Az MLSZ ...

Nem ért pontot a jó teljesítmény Görögországban
Meccsbeszámoló
Szurkolói információk a ma esti tallinni mérkőzésről

Férfi A-válogatottunk november 15-én az észt, november 18-án a finn válogatottat fogadja Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Groupama Arénában. Az MLSZ ...