Negyedik kalapban az Eb-sorsoláson, maradt esély az NL-rájátszásra
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2018. november. 21., 09:28
Negyedik kalapban az Eb-sorsoláson, maradt esély az NL-rájátszásra

Kedden este befejeződtek az UEFA Nemzetek Ligája csoportküzdelmei. Csak jövő ősszel derül ki, hogy a saját csoportjában második helyen végző magyar válogatott számára 2020 tavaszán folytatódik-e a sorozat a rájátszással.

A magyar válogatott számára már vasárnap, a finnek 2-0-ás legyőzésével véget ért a Nemzetek Ligája csoportköre, de a többi csoportban még maradtak nyitott kérdések, amelyek a mi sorsunkat is befolyásolták. Az UEFA új szabályai alapján a 2020-as Európa-bajnokság sorsolása előtti kalapbeosztást a Nemzetek Ligája-rangsor alapján készítik el, ezért egyáltalán nem volt mindegy, hogy a többi csoportban milyen végeredmény születik. A mieinknek volt esélye arra, hogy bekerüljenek a rangsor első 30 csapata közé, és ebben az esetben együttesünket a harmadik kalapból sorolták volna ki a december 2-i Eb-selejtezős sorsoláson.

Az eredmények sajnos nem alakultak kedvezően, végül a rangsor 31. helyén zártunk, vagyis éppen lemaradtunk a harmadik kalapról, így a negyedikből várhatjuk a sorsolást Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia és Grúzia társaságában, ami azt jelenti, hogy a felsorolt csapatokkal biztosan nem kerülhetünk egy csoportba. A magyar válogatott tehát három magasabban rangsorolt riválissal együtt szerepel majd az Eb-selejtezőben, és miután minden csoportból csak ketten jutnak ki az Eb-re, bravúros selejtezős szereplésre lenne szükség a kvalifikációhoz.

A jó hír azonban, hogy válogatottunk megőrizte az esélyét arra, hogy 2020 tavaszán folytathassa szereplését a Nemzetek Ligája rájátszásában, és ha az Eb-selejtezőkön nem kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra, akkor az NL-ben elérje a sorozat végén megszerezhető négy Eb-induló hely egyikét.

A Nemzetek Ligája 2020 márciusi rájátszásában azon csapatok szerepelnek, amelyek saját divíziójukban a legelőkelőbb helyen zártak, viszont nem tudják kiharcolni az Eb-selejtezőkön a kontinensviadalon való részvételt.

Ha van olyan Nemzetek Ligája-csoportgyőztes, amely az Eb-selejtezőn kijut az Európa-bajnokságra, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba (a magyar válogatott a harmadik legjobb csoportmásodik a C divízióban). Ott a legelőkelőbb helyen rangsorolt válogatott fogadja a legalacsonyabb besorolásút – a második pedig a harmadikat –, s a továbbjutás egy-egy meccsen dől el.

További feltöltési szabály, hogy ha valamelyik divízióból kevesebb mint négy csapat marad a rájátszásra, akkor szintén alacsonyabb divíziós csapatokkal töltik fel a rájátszásos helyeket. Fentiek alapján a mieinknek reális esélye van arra, hogy rossz esetben (vagyis ha nem sikerül az Eb-selejtezős csoportban megszerezni az első két hely valamelyikét), még esélyt kapjon az egyik Nemzetek Ligája-rájátszás megnyerésével kiharcolni a részvételt 2020-as Európa-bajnokságra, ahol hazai pályán, az új Puskás Ferenc Stadionban fogadhatná ellenfeleit.

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.