Magyar játékos is magasba emeli szombaton a Német Kupa-trófeát
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2022. május. 20., 12:07
Magyar játékos is magasba emeli szombaton a Német Kupa-trófeát

A szombati DFB-kupa-döntő futballtörténeti különlegességet hoz: a sorozat történetében először lesz a finálé mindkét csapatában magyar játékos. A Freiburgban Sallai Roland, az RB Leipzig keretében rögtön három is: Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik.

A magyar válogatott kapusa és középhátvédje nem először játszik majd a DFB-kupa döntőjében, a lipcsei csapat a legutóbbi négy kiírásból háromszor eljutott a berlini végjátékba. Nyerni azonban még nem tudott, 2019-ben a Bayern München, tavaly a Borussia Dortmund győzte le háromgólos különbséggel. Gulácsi mindkét döntőben védett, Orbán a három évvel ezelőttiben csapatkapitánya volt az RB Leipzignek, 2021-ben, sérüléséből nem sokkal korábban felépülve, a kispadon ült.

Szoboszlai Dominik először játszhat német kupadöntőben, ellenben 2019-ben és 2020-ban is tagja volt az RB Salzburg Osztrák Kupát nyerő csapatának. (Háromszoros kupagyőztesként igazolt Lipcsébe, mert 2020 őszén is játszott a tavasszal a sorozatot újra megnyerő salzburgi csapatban.) A mostani példa alapján érdekes a 2020-as Osztrák Kupa-döntő: Szoboszlai Dominik csapata a Lustenaut verte, soraiban az egykori élvonalbeli magyar játékos, Tiefenbach Tamás fiával, Dániellel.

A DFB-kupának idén tehát biztosan lesz magyar győztese, vagy a lipcsei trió, vagy Sallai Roland a korábbi német kupagyőztes magyar trió, Fazekas Árpád, Détári Lajos és Lisztes Krisztián nyomdokaiba lép. Az ötvenes évek válogatott kapusa 1957-ben a Bayern Münchennel, az ötszörös világválogatott „Döme” pedig 1988-ban az Eintracht Frankfurttal nyert. Mindketten főszerepet játszottak a döntő megnyerésében, emlékezetes, hogy 34 évvel ezelőtt Détári a 81. percben parádés szabadrúgásgólt lőtt a később Thomas Doll segítőjeként a Ferencvárossal sikereket elérő Ralf Zumdicknak.

Lisztes Krisztián aktuális klubja kétszer is eljutott a döntőbe, de 1996–1997-ben a fiatal magyar középpályás nem kapott játéklehetőséget a kupasorozatban a VfB Stuttgartban. 2003–2004-ben, a bajnoki címet és kupát is nyerő Werder Bremenben igen, de súlyos sérülése miatt a döntőben már nem tudott pályára lépni.

A legerősebb európai bajnokságok közül a spanyol országos kupasorozatban (Copa del Rey vagy Copa Generalisimo) avatták a legtöbb magyar győztest. Az 1920-as években Plattko Ferenc háromszor is nyert (1925, 1926, 1928) a Barcelonával. Kubala László ötször (1961, 1952, 1953, 1957, 1959) nyerte meg a trófeát a katalánokkal. Az utolsón a döntőben nem játszott, ellentétben Kocsis Sándorral, aki két gólt is szerzett a magyar edző, Kalmár Jenő által dirigált Granada ellen.

Puskás Ferenc egyszer, 1962-ben nyert a Real Madriddal, mégpedig úgy a Sevilla ellen, hogy az előző két évben kikaptak az Atléticótól a döntőben.

Nyilván nem gyakori, hogy egy külföldi kupadöntőben három magyar játékos is pályára lépjen egy csapatban – de nem példátlan. Az 1995–1996-os szezonban az APOEL nyerte a Ciprusi Kupát, mindhárom magyarja, Kiprich József, Kovács Kálmán és Kozma István is játszott az AEK Larnaca elleni fináléban.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.