Lezárult a csoportkör, de folytatódik az Eb-kaland
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2016. június. 24., 12:06
Lezárult a csoportkör, de folytatódik az Eb-kaland

A csoportkör végén két nap pihenő vár a szurkolókra és a csapatokra. Kihasználjuk ezt az időt, és visszatekintünk az elmúlt két hétre.

A magyar válogatott a többi csapatnál korábban kezdte a felkészülést, és korábban is utazott el Franciaországba. Dzsudzsák Balázsék már június 7-én megérkeztek az Eb helyszínére, holott az első meccs csak egy héttel később várt rájuk. Ebben az időszakban a végső finomhangolásra is volt ideje Bernd Storck szövetségi kapitánynak és stábjának, amibe egy alkalommal a tourettes-i helyi szurkolók is bepillanthattak a csapat nyilvános edzésén.

Az első meccsre Bordeaux-ba repült a csapat, és az egész ország várta, hogy 44 év után ismét pályára lépjen a magyar válogatott Európa-bajnokságon. Azt azonban kevesen gondolták volna, hogy milyen játékkal rukkol ki a csapat. A gólnélküli első félidő után a 62. percben egy szép összjátékot követően Szalai Ádám belőtte azt a gólt, amellyel megtörte a tíz meccsen át tartó saját góltalanságát, de ami ennél is lényegesebb, lerázta a magyar futballról a három évtizedes átkot. Az MLSZ TV elkérte a gól Magyarországra szóló jogait az UEFÁ-tól és a jogtulajdonos MTVA-tól, így ezt a futballtörténelmi pillanatot akárhányszor visszanézhetjük.

Azt, hogy mit jelentett a csatárnak, a szurkolóknak és egész Magyarországnak ez a gól, a legjobban a BBC tudósítója írta le egy tweetben:

[html1]

Stieber hajrában szerzett szépségdíjas gólja megkoronázta a válogatott aznapi teljesítményét, és mivel Portugália - akkor még azt gondoltuk - meglepetésre csak egy döntetlent ért el Izland ellen, a magyar válogatott a csoport élén állt az első kör után.

Következett Marseille és Izland. Az otthon kitört futball-láz hatására a várost ellepték a válogatott trikós szurkolók, egyes vélekedések szerint huszonötezernél is több magyar rajongó kísérte el a csapatot a második csoportmeccsre. A marseille-i Vélodrome-ban fergeteges hangulatban ismét új arcát mutatta meg a csapat. A labdát folyamatosan birtokolva beszorítottuk az izlandiakat, és taktikus játékkal próbáltunk rést találni a védelmükön. A játék képe ellenére a félidő hajrájában mégis Izland szerzett vezetést. Bernd Storck nem adta fel, többször cserélt és módosította a taktikai felállást, a játékosok pedig a pályán tettek meg mindent a gólszerzésért, ami végül három perccel a vége előtt sikerült: Nikolics beadása Saevarssonról került az Izlandi kapuba. Mivel a másik meccsen Portugália ezúttal egy gólnélküli döntetlenre jutott Ausztria ellen, így továbbra is vezettük az F-csoportot.

A harmadik meccsünk ígérkezett a legnehezebbnek, hiszen Portugáliának kellett a pontszerzés a továbbjutáshoz, azonban mi már hátradőlhettünk, hiszen a többi mérkőzés alakulása miatt a magyar válogatott továbbjutóként lépett pályára Lyonban. A mérkőzés az Európa-bajnokság eddigi legjobb meccse volt: a magyar válogatott előbb Gera bombájával (amelyet az UEFA beválasztott a csoportkör legszebb találatai közé), majd Dzsudzsák duplájával háromszor is vezetést szerzett, de a portugálok mindhárom alkalommal ki tudtak egyenlíteni. Ronaldo előbb gyönyörűen ugratta ki a gólszerző Nanit, majd sarokkal és fejjel is eredményes volt. A döntetlen azt jelentette, hogy a magyar válogatott megnyerte az F-csoportot Izland és Portugália előtt.

Szerda estére az is kiderült, hogy a mieink Belgiummal csapnak össze vasárnap este Toulouse-ban. Az eddigi munkáról és a vasárnapi esélyekről Bernd Storck is elmondta a véleményét. 

Folytatás vasárnap Toulouse-ban!

 

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.