Kétszer már megszorongattak bennünket a feröeriek
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2016. szeptember. 06., 13:18
Kétszer már megszorongattak bennünket a feröeriek

A magyar labdarúgó-válogatott eddig kétszer játszott hivatalos mérkőzést a feröeriekkel. Mindkettőt megnyerte a 2016-os Európa-bajnokságra vezető úton. Ám egyik sem volt könnyű kilencven perc.

A kinti találkozó volt a selejtezők harmadik állomása. A mérkőzés egyetlen gólját Szalai Ádám lőtte, aki közel kétéves szünet után talált ismét a kapuba a nemzeti tizenegyben.

A játékot itthon sokan kritizálták – nem törődve azzal, hogy a magyar játékosok teljesen idegenül mozogtak a számukra szokatlan, nagyon csúszós műfüvön –, ugyanakkor a győzelem reményt adott. Dárdai Pál kapitány hét pontot tervezett az északírek elleni vereséget követő három őszi mérkőzésre – Tórshavnban hármat tett a válogatott a bukaresti egyhez, s még hátra volt a finnek elleni találkozó.

A kevés kivétellel amatőrjátékosokból álló feröeriek – akiknél a dán válogatott középhátvédjeként 1992-ben Európa-bajnoki címet nyert Lars Olsen, a szövetségi kapitány híresebbnek számított, mint összes játékosa együttvéve – akkor még a lesajnált kategóriába tartoztak, hiszen előtte voltunk még a görögök elleni bravúrjaiknak.

Dárdai Pál úgy döntött, hogy – különböző okokból – változtat a bukaresti találkozón jól szerepelt csapaton. A legnagyobb meglepetést azzal keltette, hogy a kapuban újoncot avatott: Dibusz Dénest jelölte a kezdő csapatba. Király Gáboron kívül kimaradt Korcsmár Zsolt és Elek Ákos is. A ferencvárosi kapus már a mérkőzés elején igazolta, hogy méltó a kapitányi bizalomra. Nagyszerű védéssel mutatkozott be. Az első negyedórában a hazaiak többet birtokolták a labdát, mint mi azt szerettük volna, s vezettek néhány veszélyes támadást. A magyar csapat türelmesen játszott. Az első félidő közepén ellenben sikerült vezetést szerezni: Szalai Ádám kiharcolt egy 17 méteres szabadrúgást. Dzsudzsák Balázs lövését a hazai kapus bravúrral szögletre ütötte. A beívelés után, kisebb kavarodás után Szalai Ádám egy lépésről az üres kapuba passzolt. Ahogyan fogalmazni szoktak: jókor volt jó helyen.

A gól után Tőzsér Dániel veszélyeztetett kétszer, a második után Nemanja Nikolics újrázását bravúrral védte Nielsen kapus.

A szünet után cserélt a magyar csapat, Nikolics helyére a paksi Fiola Attila állt be. Ő lett a jobbhátvéd, Simon Krisztián előrement csatárnak. Rögtön az újrakezdés után Dibusznak kellett figyelnie, szerencsére együtt élt a játékkal. Mezőnyjátékkal telt a következő negyedóra. A statisztika szerint a feröeriek többet birtokolták a labdát – erre előzetesen egyáltalán nem számítottunk. Ugyanakkor a kapura egyáltalán nem voltak veszélyesek, így maradt a számunkra kedvező eredmény a lefújásig.

A budapesti „visszavágónak” más tétje volt: a győzelem matematikailag biztossá tette a pótselejtezőt, sőt még reményt adott az egyenes ági kijutásra is.

Több mint tizenhatezer szurkoló látogatott ki a találkozóra a Groupama Arénába, az immár Bernd Storck vezette csapat pedig ismét szorosabb meccset játszott, mint amire számítani lehetett.

A kapitány behívta a keretbe Böde Dánielt, az OTP Bank Liga legjobb őszi góllövőjét, de csak a kispadra ültette. Ahogyan minden addigi, szövetségi kapitányként töltött mérkőzésén, a feröeriek ellen is újoncot avatott: az akkor még debreceni Bódi Ádám került a középpálya jobb oldalára.

A német kapitány a védelem összeállításával nem okozott meglepetést, Király Gábor előtt Fiola Attila, Juhász Roland, Guzmics Richard és Kádár Tamás játszott. (Leandro eltiltása miatt nem kerülhetett be a csapatba.) A két védekező középpályás Nagy Ádám és Tőzsér Dániel lett, utóbbi a mérkőzés előtt napon Londonban járt, mivel megszületett második gyermeke. Bódi Ádám, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs előtt a lengyel bajnokság legjobb játékosa, Nemanja Nikolics kezdett. 

A találkozó Nikolics helyzetével kezdődött, Gera labdáját pörgette a kapu mellé. Szinte az első vendégakció hidegzuhanyt zúdított a nyakunkba: Juhász Roland eladta a labdát a saját térfélen, majd az akció végén nagyon könnyen lefordult róla Róaldur Jacobsen, aki aztán elegánsan Király kapujába helyezte a labdát.

A magyar csapat az északírek elleni nyitó meccs óta először került itthon hátrányba, s minden mérkőzést figyelembe véve, Raul Rusescu bukaresti találata óta először kényszerült vesztésre állva játszani. Meglepő volt, hogy a találkozó ezen szakaszában labdabirtoklásban (is) felülmúltak minket a feröeriek.

Szerencsére sikerült aztán lábra kapni, előbb a kitörő Nagy Ádámot Sonni Ragnar Nattestad remek becsúszással szerelte, majd Bódi Ádám (vélhetően a kapu mellé tartó) labdáját vetődve védte Gunnar Nielsen. A félidő utolsó magyar akciója hozta meg az addigi legnagyobb helyzetünket: Dzsudzsák Balázs befelé vitte a labdát, majd Bódi 12 méteres lövését Nielsen bravúrral védte.

A Loki újoncának ez volt e meccsen az utolsó nagyjelenete, miután Bernd Storck a szünetben a változtatás mellett döntött. Két új játékossal kezdte a második félidőt a magyar csapat, Németh Krisztián és Böde Dániel állt be, Tőzsér Dániel és Bódi maradt az öltözőben.

Böde, akinek pályára lépését óriási ováció kísérte, gyorsan helyzetbe került, ám akkor még túl közel került a kapushoz. Nem sokkal később Juhász Roland fejesét védte a feröeri kapus. Egy perccel később minden idők legtöbbszörös magyar válogatott védője megsérült, felrepedt a fejbőre, vérzett. Az ápolás után hősiesen visszatért, folytatta a játékot.

A 63. percben szinte felrobbant az aréna: Kádár Tamás kiváló beadását Böde nagyon okosan, s egyszersmind technikailag nagyon nehéz feladatot végrehajtva, hátrafelé mozogva, ívelt fejessel váltotta gólra.

Az egyenlítés után áldottuk az osztrákokkal való rokonságot: Schörgenhofer nagyvonalúan „továbbot” intett, amikor Guzmics Richárd lába elérte a tizenhatosunkon belül Bartalsstovut… A 71. percben Böde kiváló passzot kapott, majd érzéssel jobbra húzta a labdát, hogy aztán kegyetlenül bevarrja a kapuba. A Ferencváros gólzsákja nyolc perc alatt a selejtezők magyar gólkirályává lépett elő a maga két góljával. (Később Németh Krisztán és Priskin Tamás is kettőig jutott.) A hátralévő percekben a magyar csapat uralta a játékot, a feröeriek egyre ingerültebbé váltak. Az utolsó percben csapatkapitányuk, Atli Gregersen fellökte a partvonalon kívül Andrusch Józsefet, ezért a bíró kiállította.

A hármas sípszó után alkalmasint a magyar kapusedző is megbocsátott neki, a lényeg ugyanis az volt: a magyar válogatott sikerével elérte a pótselejtezőt.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.