Gera Zoltán befejezte profi pályafutását
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2018. június. 28., 15:19
Gera Zoltán befejezte profi pályafutását

A 39 éves, 97-szeres válogatott játékos bejelentette, hogy visszavonul az aktív labdarúgástól.

Gera Zoltán a 2000-es évek legsikeresebb magyar labdarúgójaként vonul vissza a profi sporttól. A magyar NB I-ben töltött évei alatt három bajnoki címet és öt Magyar Kupa-aranyérmet szerzett a Ferencvárossal, háromszor nyerte meg a Szuperkupát, egyszer a Ligakupát a zöld-fehér csapattal. 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az év labdarúgójának választották Magyarországon, 2016-ban az év NB I-es játékosa lett, a 2016-os Európa-bajnokságon a portugáloknak lőtt kapásgólját választották meg a legszebb találatnak.

Gera az előző idény elején szenvedett súlyosnak bizonyuló sérülést, ezért az elmúlt egy évet szinte teljes egészében ki kellett hagynia. Az OTP Bank Liga utolsó tavaszi fordulójában, Balmazújvárosban visszatért ugyan a pályára, de mint kiderült, ez volt a búcsúmeccse, a következő idényben már nem láthatjuk a pályán.

- Azért döntöttem pályafutásom befejezése mellett, mert a tavalyi sérülésemet követően nem úgy alakult a felépülésem, ahogy szerettem volna. Jelenleg sajnos nem tudnám azt a teljesítményt nyújtani sem a klubcsapatomban, sem a válogatottban, amit elvárok magamtól, illetve ami szükséges ahhoz, hogy a csapataimat segíteni tudjam, ráadásul az elfogadhatónál nagyobb a veszélye annak, hogy újra megsérüljek - árulta el döntése hátteréről az mlsz.hu-nak.

Gera Zoltán huszonegy évesen került első profi klubjából, a PMFC-ből a Ferencvárosba, ahol négy évet töltött el, majd Angliába szerződött, ahol tíz sikeres évet húzott le légiósként. A WBA és a Fulham csapataiban futballozott, utóbbival 2010-ben bejutott az Európa-liga döntőjébe is. Gera főszereplője volt a nemzetközi kupamenetelésnek, a Juventus elleni nyolcaddöntőben két gólt szerzett, betalált a Sahtar ellen, illetve a Hamburg elleni elődöntőben is, ezen kívül több gólpasszal segítette csapatát. A Fulham a döntőben hosszabbításban szenvedett vereséget az Atletico Madridtól. 2014-ben szerződött vissza a Ferencvároshoz, a három bajnoki címéből egyet, az öt kupagyőzelméből hármat szerzett a zöld-fehéreknél töltött második időszakában.

2014-ben, a Fradiba történt visszatérése után hosszabb interjút adott az MLSZ TV-nek:

Gera Zoltán pályafutását két súlyos térdsérülés is megszakította, a hosszú kihagyások fényében még inkább hatalmas teljesítmény, hogy 97 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban (a válogatottsági rangsorban jelenleg a harmadik, Király Gábor és Bozsik József mögött), ezeken a találkozókon 26 gólt szerzett. Első meccsét a nemzeti csapatban 2002 februárjában játszotta, Svájc ellen, Gellei Imre irányítása alatt, első góljait 2002 októberében szerezte: az ő mesterhármasával győztük le 3-0-ra San Marinót. A válogatottban 2017 márciusában, a portugálok elleni idegenbeli vb-selejtezőn lépett utolsó alkalommal pályára.

Gera Zoltán debütálása a válogatottban: ollózós gól és mesterhármas San Marino ellen:

- A válogatottban játszani minden labdarúgó legnagyobb álma, én pedig azon szerencsések közé tartozom, akiknek megadatott, hogy valóra váltsák ezt az álmukat. A 97 válogatott mérkőzésem során mintegy 50-szer lehettem a csapat kapitánya, ami külön büszkeséggel tölt el. Rendkívül hálás vagyok minden szövetségi kapitánynak, akivel együtt dolgozhattam, és persze minden csapattársamnak, akivel együtt játszhattam. Rengeteg szép emlékem kapcsolódik a nemzeti csapathoz, a legszebb közülük természetesen a 2016-os Európa-bajnokságon való részvétel. Boldog vagyok, hogy sikerült játékosként átélnem ezt a hihetetlen élményt - fogalmazott Gera, majd elárulta: a labdarúgástól nem fog elszakadni, a jövőben edzői munkát szeretne végezni, és reményei szerint ebben a minőségben is segíteni tudja majd a Ferencvárost, valamint a válogatottat is.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.