„Felkészültünk a csapat biztosítására”
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2016. június. 16., 17:04
„Felkészültünk a csapat biztosítására”

Jerome Lavigogne-nal, a francia csendőrség főhadnagyával beszélgettünk a magyar válogatott érkezését megelőző biztonsági intézkedésekről.

Nem szorul magyarázatra, ha azt mondjuk, a biztonsági kérdések sajnos kiemelt fontosságúvá váltak a mindennapjainkban. Különösen igaz ez az Európa-bajnokság esetében, amely az egész világ érdeklődését felkelti. Emiatt különösen érdekes, hogy a francia biztonsági szervek hogyan készültek fel a csapatok biztonságának biztosítására.

- Egy ekkora rendezvény esetében az előkészítő munka természetesen már évekkel, a gyakorlati felkészülés már hosszú hónapokkal az első sípszó előtt megkezdődött - mondta Jerome Lavigogne, a magyar csapat mellé rendelt biztonsági koordinátor. - Tekintettel a tavalyi franciaországi eseményekre, a francia kormány szükségállapotot rendelt el, hogy ezzel is biztosítsa az itt élők, és az Eb idejére az országba érkező szurkolók biztonságát. Emiatt természetesen kiemeltebb figyelmet kapott a biztonság kérdése a torna szervezése során, és ez nagyobb költségvetést, és több a feladatra allokált emberi erőforrást is jelent. Az egyes kormányok is kiemelt figyelmet fordítanak az Eb-re, amit az is mutat, hogy több csapatot személyvédők is elkísértek Franciaországba.

Franciaországban a rendőrség mellett csendőrség is működik, előbbi főként a nagyvárosokban, utóbbi inkább vidéken vigyáz az emberek biztonságára. Monsieur Lavigogne a csendőrség főhadnagya, aki a torna idején a magyar csapat mellé rendelt Team Security Liason Officer (TSLO), vagyis a helyi szervek és az UEFA részéről a csapat biztonságáért felelő munkatárs.

- Én vagyok az összekötő kapocs az UEFA, a különböző franciaországi biztonsági szervek, a reptéri biztonsági munkatársak, a magyar hatóságok, a magyar szövetség Biztonsági Irodája és a helyszínek biztosítását végző megbízott cég munkatársai között. Egy esetleges vészhelyzet esetén előre meghatározott protokoll szerint működik együtt az összes résztvevő szervezet, amely a csapat biztonságáért felel.

A főhadnagy elmondta, az összes olyan helyszínnel, amelyen a magyar válogatott megfordul a torna során, előre felvette a kapcsolatot, és egyeztetett a biztonsági kérdésekről, a helyszíneket biztosító munkatársakkal kialakította a helyi biztonsági protokollt a magyar válogatott ott tartózkodásának idejére.

- A munkám legfontosabb része a kommunikáció megszervezése az egyes egységek között. Egy esetleges vészhelyzet esetén kulcsfontosságú, hogy minden érintett tisztában legyen a rendelkezésre álló információkkal, emiatt folyamatosan tájékoztatom a minisztériumot a csapattal kapcsolatos, főleg a csapat mozgását érintő dolgokról. Elmondható, hogy a francia hatóságok megfelelő komolysággal készültek az Eb-re, és alaposan felkészültünk a csapatok és a szurkolók biztonságának óvására.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.