Az izomsérülések kockázatának csökkentése

2018-01-08 19:17:58

Egy profi sportcsapat életében nem nagyon van nagyobb nehézség annál, mint amikor valamelyik játékosa megsérül úgy, hogy az megelőzhető lett volna. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szakmai stáb folyamatosan megfelelő képet kapjon arról, hogy a játékosok izomzata milyen állapotban van, mert ennek ismeretében sok esetben megelőzhető egy-egy sérülés.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2017 nyara óta használja a világszerte ismert TMG rendszert. A berendezés a fáradásos izomsérülések megelőzésében nyújt nagy segítséget, mivel rendszeres használatával időben kimutatható, ha egy játékos valamely izma a terhelés következtében olyan állapotba kerül, hogy az sérülésveszélyt jelentsen.

– A berendezés illetve a vele végezhető mérés lényege, hogy nyugalmi állapotban egy elektromos impulzust küld az izomba és az izom reakcióját számszerűsítve mutatható ki, hogy az adott izom vagy izomcsoport milyen állapotban van – avatta be a berendezés működésébe Dr. Szilas Ádám, a válogatott a csapatorvosa honlapunkat.

Ugyanakkor a TMG profi mivoltát az is jól jelzi, hogy megfelelő rutin és tudás kell megfelelő használatához.

– Nekünk is időre volt szükségünk ahhoz, mire megfelelően elsajátítottuk a TMG használatát, hiszen nagyon precízen kell az érzékelőt a megfelelő helyre helyezni a testfelület megfelelő pontján, különben a mérés nem lesz pontos – mondta az mlsz.hu-nak Schuth Gábor erőnléti edző. – Amennyiben viszont ezt már profin el tudja valaki végezni és sok adat áll már rendelkezésére, akkor igen komoly segítséget nyújthat az izmok állapotának ellenőrzésében. Amennyiben az értékek azt mutatják, hogy egy játékos valamelyik izma túl nagy terhelést kap, akkor könnyített edzésmunkával vagy pihentetéssel megelőzhető a komolyabb sérülés.

Ez a rendszer tehát sokat tud segíteni abban, hogy a játékosok mindegyike hadra fogható legyen és minél kevesebb kényszerből születő kompromisszumot kelljen kötni a csapat soron következő mérkőzésére történő kezdőcsapat összeállításakor vagy a cserejátékosok kiválasztásakor.


Kapcsolódó cikkek

A gyors labdaszerzésen a hangsúly Wales ellen

Túl van második walesi edzésén az U21-es válogatott, amely hatékony, racionális futballra készül szerdai barátságos mérkőzésén.

Nézőcsalogató jegyárak Pintér bemutatkozása alkalmából

Március legelején visszavonhatatlanul beköszönt a futball-tavasz! Február utolsó és március első napjaiban folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei, majd március 5-én (szerda), 18.00 órakor a Győri ETO Stadionban Finnország válogatottja ellen mutatkozik be Pintér Attila szövetségi kapitány és az újjászervezett magyar válogatott.

Növekvő internetes közösség a magyar futball mögött

A magyar válogatott két játékosa, Elek Ákos és Kádár Tamás rövid üzenetben köszönte meg annak a több mint 20 ezer internetezőnek, akik „lájkolták” a labdarúgó-szövetség Facebook-oldalát.

Nikolics-góllal nyert BL-selejtezőt a Legia

A varsóiak a 69. percben szerzett Nikolics Nemanja-találattal 1-0-ra nyertek a szlovák Trencín vendégeként a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában.

Főszponzoraink
Szponzoraink

Minden jog fenntartva 2017