U21: A spanyolok és a belgák is a mieink csoportjában
U21 férfi   |   Csapat   |   2023. február. 02., 09:42
U21: A spanyolok és a belgák is a mieink csoportjában

Az UEFA Nyonban megtartotta a 2025-ös, szlovákiai Európa-bajnokság selejtező csoportjainak sorsolását. A magyar válogatott kimondottan nehéz csoportba került: Spanyolország, Belgium, Skócia, Kazahsztán és Málta mellé.

Idén megkezdődik a 2025-ös U21-es Európa-bajnokság selejtező sorozata, amelynek sorsolását csütörtökön délelőtt tartotta meg nyoni székhelyén az UEFA. Gera Zoltán szövetségi edző együttese nem volt szerencsés a sorsoláson, az első kalapból a rekordbajnok spanyolokat, a másodikból a belgákat, a harmadikból a skótokat, az ötödikből a kazahokat, a hatodikból pedig Máltát húzták a csoportjába.

Az U21-es Európa-bajnokságokat kétévenként rendezi meg az UEFA, az idei tornának Grúzia és Románia közösen ad otthont, míg 2025-ben Szlovákiában találkoznak a kontinens legjobb U21-es utánpótlás-válogatottjai.

A szlovákiai Eb selejtezőjének sorsolására az UEFA a válogatottak előző három Eb-sorozatban elért eredményei alapján készítette el a kiemelést: a magyar válogatott jelenleg a 30. helyet foglalja el az európai rangsorban, ezért kapott helyet a negyedik kalapban a csütörtöki sorsoláson.

A csoportgyőztesek és a három legjobb csoportmásodik automatikusan biztosítja a helyét az Európa-bajnoki döntőben, a hat további második helyezett közül hárman pótselejtezőn biztosíthatják majd be a 2025-ös Eb-szereplésüket.

Gera Zoltán együttese tavaly ősszel kezdte meg a felkészülést az őszi tétmérkőzésekre, eddigi négy meccséből hármat megnyert, egyet elvesztett a csapat. A következő selejtező sorozatban részt vevő, 2002-ben vagy azt követően született játékosok közül többen már az A-válogatott keretéhez tartoznak, így Németh András, Baráth Péter és Kerkez Milos is Marco Rossi együttesét erősítette a legutóbbi összetartáson, és rajtuk kívül Balogh Botond és Vancsa Zalán is bemutatkozott már a felnőtt nemzeti csapatban.

A sorsolást követő egyeztetésen eldőlt, hogy a mieink szeptember 7-én, itthon kezdik a sorozatot a kazahok ellen, majd öt nappal később Máltán lépnek pályára. A tízmeccses sorozat utolsó mérkőzését 2024. október 15-én játsszuk Belgiumban.

– A célunk, hogy végig versenyben legyünk az első két hely valamelyikének megszerzéséért, ehhez pedig bravúrokra lesz szükségünk, hiszen az európai topcsapatok közé tartozó spanyolok és belgák számítanak a csoport favoritjainak. Ugyanakkor a végső helyezések nem az előzetes erősorrend alapján dőlnek el, mi pedig mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy meglepetést okozzunk, és a csoportküzdelmek végén nálunk magasabban rangsorolt riválisokat is megelőzzünk – mondta az mlsz.hu-nak Gera Zoltán a sorsolás után. 

A magyar válogatott Eb-selejtező mérkőzései:

2023

09.07. Magyarország-Kazahsztán
09.12. Málta-Magyarország
10.13. Skócia-Magyarország
10.17. Magyarország-Belgium
11.17. Spanyolország-Magyarország
11.21. Magyarország-Skócia

2024

03.26. Kazahsztán-Magyarország
09.10. Magyarország-Spanyolország
10.10. Magyarország-Málta
10.15. Belgium-Magyarország


Címkék:

Kapcsolódó hírek