„Tisztább levegő, jobb játék” elnevezéssel indít kampányt az UEFA az U21-es Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan
U21 férfi   |   Csapat   |   2021. március. 23., 14:08
„Tisztább levegő, jobb játék” elnevezéssel indít kampányt az UEFA az U21-es Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke: „A labdarúgás fontos szerepet játszhat abban, hogy felhívja a figyelmet a légszennyezés valós és már jelenlévő veszélyeire.”

Az UEFA az U21-es Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan indítja el „Tisztább levegő, jobb játék” elnevezésű kampányát, amellyel a légszennyezés egészségre gyakorolt veszélyes hatásaira kívánja felhívni a figyelmet, melyek következményeként évente 8 millió ember veszíti életét a Földön.

Az U21-es Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek (március 24-31.) és az egyenes kieséses szakasz (május 31-június 6.) ideje alatt az UEFA számos olyan kísérleti kezdeményezést indít, amelyek közelebb viszik a torna rendezését a karbonsemlegességhez.

A kampány részeként kialakított UEFA Count Us In felület arra szeretné ösztönözni a labdarúgókat és a szurkolókat, hogy olyan életmódbeli változtatásokat vezessenek be, amelyek hozzájárulnak a levegő tisztaságának javításához: többször tegyék le voksukat a gyaloglás és a kerékpározás mellett, takarékosabban használják otthonaik fűtési rendszereit vagy éppen csökkentsék az élelmiszer-pazarlást. Minden egyes ilyen vállalás hozzáadódik a számlálóhoz, amely megmutatja az így elért valós szén-dioxid-megtakarítás mértékét.

Ha a „Tisztább levegő, jobb játék” kampány képes arra ösztönözni mindenkit a futball világában, hogy apró tettekkel javítsák a levegő minőségét, akkor az az egész társadalom hasznára lesz – mondta Aleksander Ceferin az UEFA elnöke a szervezet Labdarúgás és Társadalmi Felelősségvállalás Divíziója által vezetett kampány bejelentésekor.

A Count Us In mellett további olyan a környezetvédelemben élenjáró szervezet és vállalkozás támogatja a kampányt, mint az Európai Bizottság, illetve a WWF.

Üdvözlöm az UEFA tiszta levegő kampányát: szolgáljon inspirációként még több olyan kezdeményezés számára, amelyek a profi labdarúgás világában felhívják a figyelmet a klímavészhelyzetre – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért is felelős alelnöke.

– Örömmel üdvözlöm az UEFA környezetszennyezés iránt tanúsított figyelmét és az új „Tiszta levegő, jobb játék” kampányát – mondta Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetért és óceánokért felelős biztosa. – A levegőszennyezésnek nagyon komoly hatása van az egészségünkre akkor is, amikor sportolunk. Ez is az egyik oka annak, hogy elkötelezettek vagyunk a zéró-szennyezettség elérésével kapcsolatban az Európai Unióban.

UEFA elnöke: „Valós és már jelenlévő veszély”

– A rossz minőségű levegő veszélyezteti a társadalom egészségét és a sportot is – tette hozzá Ceferin elnök úr. – Hatalmas közönségének köszönhetően, a labdarúgás fontos szerepet játszhat abban, hogy felhívja a figyelmet a légszennyezés pályán és azon kívül tapasztalható valós és már jelenlévő veszélyére.

Az Európai Bizottság becslése szerint a kontinensen jelenleg 130 város nem felel meg az Európai Unió levegőminőségre vonatkozó előírásainak. Önmagában a légszennyezés 400 000 ember idő előtti halálát okozza évente.

A tudomány szerint a rossz levegőminőségnek egyre növekvő negatív hatása van a labdarúgók egészségére, a profi labdarúgók teljesítményét is érinti. A tanulmányok azt mutatják, hogy a megnövekedett légszennyezés lassítja a mérkőzések sebességét, és közel 15%-kal képes csökkenteni a passzok számát.

Európaiak milliói imádják a labdarúgást. Nézni és játszani is. Nem számít, hogy egy zöld parkban rúgjuk a labdát vagy egy betonos játszótéren, mindenki megérdemli, hogy eközben tiszta levegőt lélegezhessen be – tette hozzá Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. – Szurkolóként és játékosként is az egyéni döntéseink segíthetnek az éghajlatváltozás „leszerelésében”. Például annak eldöntésekor, hogy mivel megyünk el egy mérkőzésre.

– Az UEFA Count Us In-nel közös kampánya egy izgalmas fordulóponton veszi kezdetét – mondta mondta Christiana Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) korábbi ügyvezető titkára. – A tiszta, megújuló energiarendszerek már elérhetőek, de az ezekre való átállás meggyorsítása érdekében szükség van arra, hogy mindenki kivegye részét a folyamatból. A fosszilis üzemanyagok energiatermelési és közlekedési célú felhasználása éghajlatváltozást okoz és súlyosbítja a levegő szennyezettségét, ami mindannyiunk számára mérgező. Örömmel vonjuk be futballszurkolók millióit és játékosok százait Európa-szerte annak érdekében, hogy megvédjék azt, amit szeretnek.

Az UEFA és a rendezők együtt vesznek részt az örökség alakításában

Annak érdekében, hogy 2021-ben az U21-es Európa-bajnokság karbonsemleges esemény legyen, az UEFA együttműködik a magyar és a szlovén labdarúgó szövetséggel, hogy a torna mindkét országban pozitív példaként szolgáljon a légszennyezés leküzdésére irányuló jövőbeni erőfeszítések számára.

Ennek érdekében az UEFA összefogott a rendező nemzeti szövetségekkel, hogy közösen fákat ültessenek a rendező városokban, illetve fejlesszék a közösségi kerékpármegosztó rendszereket és azok használatát az U21-es Eb alatt.

Ezekkel a szimbolikus intézkedésekkel a széles labdarúgó-közösség közös ügyévé tesszük a környezet védelmét és a zöld kezdeményezÉsek támogatását – mondta Radenko Mijatovic, a Szlovén Labdarúgó Szövetség (NZS) elnöke.

 Minden szlovén büszke lehet arra, hogy hazánk a legjobb gyakorlati normákat állítja fel a környezetvédelem terén – tette hozzá Mijatovic úr. – Mindenkinek el kell fogadnia, hogy felelősséggel tartozik bolygónk védelméért. A föld forgása ugyan nem áll meg, de kötelességünk a jövő nemzedéke számára legalább egy olyan világot átadni – ha nem jobbat – mint, amilyet mi kaptunk az őseinktől. Ez magában foglalja a jó minőségű levegőt is, amit belélegzünk.

Aki a jelen mellett a jövőre is rendszeresen gondol, annak az élet minden területén felelősen kell eljárnia – mondta Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. – Ezért kezeljük kiemelten a társadalmi, környezetvédelmi intézkedések kérdését. Az utánpótlás-labdarúgás támogatása az MLSZ számára stratégiai jelentőségű, hiszen ez a legfontosabb befektetés a jövőnkbe. Ezzel párhuzamosan annak is nagyon örülök, hogy lehetőségünk volt csatlakozni az U21-es Európa-bajnokság egyik házigazdájaként az UEFA környezetvédelmi kampányához. Bízom benne, hogy az Eb nem csak a kitűnő mérkőzések miatt marad emlékezetes, hanem a kampánynak köszönhetően a környezettudatosság fontosságára is felhívja a figyelmet. Ahogy azt a német költő és filozófus, Friedrich Wilhelm Nietzsche mondta egyszer: A jövő éppúgy befolyásolja a jelent, mint a múlt.

Az első lépések az UEFA klímaváltozás elleni stratégiájában 

Az eredmények kiértékelésére az UEFA 2021. június 5-re tanácskozást hív össze a legfőbb partnerek és értintettek részvételével. Az itt levont következtetések, a múlt évben felállított munkacsoportunk számára fognak iránymutatásul szolgálni az UEFA hosszútávú klímaváltozás elleni stratégiájának kialakításában. 

Szakértői tanácsokra támaszkodva a munkacsoport célja számszerűsíteni a labdarúgás globális éghajlatra gyakorolt hatását, meghatározva, hogy a sportág hogyan tudja leghatékonyabban csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, illetve kielemezni az éghajlatváltozás európai labdarúgásra gyakorolt hatását.

Az U21-es Európa-bajnokság mellett, az UEFA elkötelezte magát, hogy az idén nyáron megrendezésre kerülő EURO2020 esetében és ellensúlyozza a szén-dioxid kibocsátást.

Tavaly decemberben Ceferin elnök aláírta az Európai Éghajlati Paktumot és ígéretet tett arra, hogy a labdarúgás népszerűségét felhasználva felhívja a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre, és minél több embert ösztönöz a bolygó megmentésére. Az UEFA az elsők között írta alá az UNFCCC kezdeményezésére létrejött „Sports for Climate Action Framework” (Sportok a klímaváltozás ellen) keretszerződést, amely környezetvédelmi együttműködést több mint 150 nemzet támogat.

Fontos dátumok az U21-es Európa-bajnokság alatt

Az UEFA két fontos eseményt emel ki a hivatalos partnerek által vezetett globális fenntarthatósági naptárban:

  • WWF Föld órája március 27-én, szombaton 20:30-kor (helyi idő szerint) több mint 120 ország embereinek, vállalkozásainak és vezetőinek millióit fogja egyesíteni, reflektorfénybe helyezve a bolygó veszélyes állapotát, és sürgős cselekvésre szólít fel a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás kezelése érdekében. A Föld órája szimbolikus „villanyoltási” kezdeményezésként 2007-ben Sydney-ben indult el, és az azóta eltelt időben a környezetvédelmi mozgalmak gyökerévé vált.

  • A 2021 májusára és júniusára tervezett Európai Zöld Hét.

– A légszennyezés olyan környezeti veszély, amely emberek millióinak életét veszélyezteti minden évben – mondta Vanessa Perez-Cirera, a WWF globális klíma- és energiaügyi vezetőhelyettese. – A klímavészhelyzet megoldása segít a légszennyezési problémák megoldásában is, mivel mindkettő okozója az üvegházhatás, amelyet a szén-, olaj- és gázfelhasználás idéz elő. Mindenki hozzá tud és hozzá is kell járulnia ehhez a változáshoz, amely elhozhatja a tiszta levegőt, a gazdag természeti környezetet és a megújuló energiák széleskörű használatát. Ezzel tartozunk a gyermekeinknek és az ő gyermekeiknek.

Háttérinformáció

A Count Us In egy polgári kezdeményezés, amelyet támogat Christiana Figueres és Ton Rivett-Carnac, akik az ENSZ-t képviselték a történelmi jelentőségű, 2015-ben aláírt Párizsi Egyezmény tárgyalásai során. Az ENSZ környezetvédelmi programjának szakértőivel és más partnerekkel együttműködve a Count Us In számos olyan nagy jelentőséggel bíró ötlettel állt elő, amelyek alkalmazásával bárki csökkentheti a saját szennyezőanyag-kibocsátását és így hozzájárulhat ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő. Ezek három kritériumon alapulnak:

  • Ráhatás: olyan tevékenységek, amelyek jelentősen csökkentik a szén-dioxid kibocsátást
  • Befolyásolás: olyan tevékenységek, amelyek felhívják a politikusok és vállalkozások figyelmét a levegő szennyezettségére
  • Részvétel: olyan tevékenységek összessége, amelyek mindenkinek lehetőséget adnak arra, hogy tegyen a légszennyezés csökkentése érdekében

Címkék:

Kapcsolódó hírek