Bravúros győzelem Belgiumban, szépen búcsúzott a kilépő U21-es korosztály
U21 férfi   |   Csapat   |   2024. október. 15., 20:50
Bravúros győzelem Belgiumban, szépen búcsúzott a kilépő U21-es korosztály

Szélesi Zoltán együttese Németh András 9. percben szerzett találatával 1-0-ra legyőzte Belgiumot az utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén Leuvenben.

Az U21-es válogatott a múlt héten 2-1-re legyőzte Máltát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, de miután a belgák nyerni tudtak Skóciában, biztossá vált, hogy csapatunk a negyedik helyen zárja az Eb-selejtező sorozatot. Belgium ugyanakkor még versenyben volt a pótselejtező nélküli Eb-kvalifikációért, ehhez viszont mindenképpen nyerni kellett a mieink ellen.

Szélesi Zoltán szövetségi edző három helyen változtatott a Málta elleni kezdőcsapaton, Hegyi Krisztián, Szabó Alex és Vas Gábor került be az együttesbe.

A belgák az első percekben nem tudtak különösebb nyomást helyezni a magyar csapatra, a mieink ezt kihasználva a 8. percben egy labdaszerzés után vezetett gyors akcióból eljutottak a hazai kapuig, ahol a belgák kapusa szabálytalankodott Gruber Zsomborral szemben. A megítélt büntetőből Németh András higgadtan a hálóba helyezett (0-1).

A gól után fölénybe kerültek a hazaiak, de a fegyelmezett, határozott védekezésünkkel rendre megállítottuk őket. A kemény védekezésnek viszont ára volt, három sárga lapot is összegyűjtöttünk a szünetig, de a kapu előtt jól álltuk a sarat, őriztük az előnyt. Hegyi Krisztiánnak az első félidő végén kellett az első igazán nagy bravúrt bemutatnia, de ha nem ő, akkor a blokkoló védők akadályozták meg a belgákat a gólszerzésben.

Előnyben zártuk az első félidőt, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon nehéz második játékrész vár a csapatra. Belgium a második félidőben már a kezdéstől fogva nagy nyomás alatt tartotta a kapunkat, de továbbra is határozottan, szervezetten védekeztünk, és szorult szituációkban továbbra is jöttek a blokkok, a szerelések vagy Hegyi védései.

Bő egy óra után Szélesi Zoltán cserékkel frissített a csapaton, és miután a hajrában a belgák nem tudták tovább fokozni a nyomást, érezhető volt, hogy ha végig változatlan elszántsággal játszunk, akkor megnyerhetjük a mérkőzést. Az utolsó perceket is szervezetten védekezve, hiba nélkül hoztuk le, így – bár a belgák a végén még lőttek egy kapufát –sikerült az ötperces hosszabbítás végéig megtartani a vezetést, és megszerezni a győzelmet.

– Minden elismerésem a csapaté, mert a mai napon mindenki óriási szívvel, akarattal futballozott, hatalmasat harcoltak a pályán a játékosok. Példaértékű volt, ahogyan küzdöttek egymásért a futballistáim a pályán, mindig volt, aki kisegítette a másikat, igazi csapatként harcoltunk a célunk eléréséért. A mai mérkőzés méltó lezárása volt a sorozatnak, külön örülök annak, hogy a korosztályból kiöregedő futballisták ilyen szépen búcsúztak el a válogatottól – mondta Szélesi Zoltán a mérkőzés után.

A magyar válogatott 16 ponttal a negyedik helyen zárta a csoportot, a belgák pedig a vereség ellenére megszerezték a pótselejtezőt érő második helyet, ugyanis Skócia 3-2-re kikapott Kazahsztántól.

Belgium-Magyarország 0-1 (0-1)
Magyarország: Hegyi Krisztián - Szabó Alex, Yaakobishvili Antal, Baráth Péter - Vas Gábor, Kosznovszky Márk, Okeke Michael (Szűcs Tamás, 77.), Benczenleitner Barna - Komáromi György (Vitális Milán, 66.), Németh András (Klausz Milán, 94.), Gruber Zsombor (Kocsis Dominik, 66.)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Belgiumban zárjuk az Eb-selejtező sorozatot, búcsúzik egy korosztály
Belgiumban zárjuk az Eb-selejtező sorozatot, búcsúzik egy korosztály

U21-es válogatottunk kedden 18 órakor Leuvenben, a belgák ellen lép pályára utolsó Eb-selejtezőjén.

 Nehéz meccsen nyertünk Málta ellen
Meccsbeszámoló
Bravúros győzelem Belgiumban, szépen búcsúzott a kilépő U21-es korosztály

U21-es válogatottunk kedden 18 órakor Leuvenben, a belgák ellen lép pályára utolsó Eb-selejtezőjén.