Szélesi: Az elitkörben is a fejlődés a cél az U17 számára

2018. március. 19., 12:06   |    

Szélesi: Az elitkörben is a fejlődés a cél az U17 számára

Válogatottunk a közelgő elitkörös szereplésre készül: március 22-től hazai pályán sorrendben Szlovénia, Románia és Izreal ellen lép pályára csapatunk az Eb-selejtezők 7. csoportjában. A nyolc csoportgyőztes mellett a hét legjobb második helyezett biztosítja majd helyét a májusi angliai Európa-bajnokságra. 

Szélesi Zoltán irányításával a 2017-es évben nemcsak, hogy kivívta az Európa-bajnoki szereplés jogát a korosztályos válogatott, de a horvátországi tornán is nagyszerűen szerepelt: Franciaországot is legyőzve szerezte meg a csoport első helyét. A negyeddöntőben a törökökkel találkozott a csapat, a győzelem nemcsak Eb-elődöntőt, de vb-szereplést is ért volna, ám egy balszerencsés öngól miatt 1–0-ra alulmaradt a csapat, amely végül az Európa-bajnokság hatodik helyét szerezte meg, miután a franciák visszavágtak a csoportvereségért. 

Szélesi Zoltán, a magyar U17-es válogatott szövetségi edzője idén is bizakodva várja az elitkör mérkőzéseit.

Hűen a korábbiakhoz, illetve a mindig is vallott elveimhez, a cél a továbbjutás, azaz az első vagy a második hely elérése. Fontos a siker a fiatal játékosok szempontjából is, de a legfontosabb maga a nevelés, hogy felnőtt játékosként majd erősségei lehessenek a magyar labdarúgásnak. Nem lesz könnyű továbbjutni, mert nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik a csoportunk. Nyilván nem azonos nehézségű csoportból jutottak tovább az ellenfelek, de biztos vagyok abban, hogy senki sem véletlenül került el idáig, az izraeli, a román és a szlovén csapat is erős. A mi csapatunk kitűnően szerepelt az ugyancsak hazai rendezésű őszi minitornán. Erősségünk a csapategység. A keret egyébként folyamatosan formálódott az elmúlt időszakban, az aktuálisan legerősebb kerettel vágunk neki a tornának – mondta az mlsz.hu-nak Szélesi Zoltán. 

Hogy vívta ki az elitkört a válogatott? 

U17-es válogatottunk 2017 augusztus elején veretlenül végzett a második helyen a Telki Kupán, majd a lengyelországi Syrenka Kupán folytatta felkészülését, ahol végül a negyedik helyen végzett. 

A felkészülés a hazai rendezésű Eb-selejtezőkön való sikeres szereplést célozta, melyen válogatottunk sorrendben Wales, Hollandia és Koszovó ellen lépett pályára. 

Az UEFA versenykiírása szerint a selejtezőkörben 13 csoportban csapott össze 52 nemzet válogatottja 2017 őszén. A négyfős csoportok első két helyezettje, és a négy legjobb csoportharmadik kvalifikálta magát a 2018 tavaszán megrendezésre kerülő elitkörbe. 

Az Eb-selejtezőkör első fordulójában a magyar válogatott jó játékot bemutatva, nagy fölényben futballozva 2–1-re verte Wales legjobbjait, míg a csoport második összecsapásán Hollandia ellen nyert megérdemelten. A győzelmeknek köszönhetően az utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportgyőztesként léphetett pályára Szélesi Zoltán csapata Koszovó ellen, és 3–1-es győzelmet aratott.

A La Manga Kupa

Férfi U17-es válogatottunk a spanyolországi La Manga Kupán folytatta felkészülését a márciusi elitkörre, az ellenfeleink sorrendben Svédország, Norvégia és Szlovákia voltak. Szélesi Zoltán csapata két győzelemmel és egy döntetlennel megnyerte a rangos tornát, az elitkörös felkészülés utolsó állomását. 

Az elitkörre 18 mezőnyjátékos és két kapus nevezhető, azzal a kitétellel, hogy sérülés esetén egy tartalékkapus bármikor behívható a torna során. Ugyanaz csak részben igaz a mezőnyjátékosokra: az előzetes kerethez képest sérülés esetén a játékos három órával az első mérkőzés kezdetéig még cserélhető. Fentiek miatt a magyar válogatott szűkített, de nem végleges és hivatalos keretében egyelőre 22 játékos szerepel.

A küzdelmekben a 2001. január 1. után született játékosok vehetnek részt, a mérkőzések 2x40 percig tartanak 15 perces szünettel. 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok

1 Ásványi Balázs (PFLA)

12 Kiss Ágoston (Illés Akadémia)

22 Németh Botond (Videoton FC)

Védők

4 Varju Benedek (MTK Budapest)

2 Lakatos Benjámin (DVSC)

14 Posztobányi Patrik (PFLA)

5 Nyári Patrik (Illés Akadémia)

15 Farkas Marcell (DVTK)

3 Papp László (PFLA)

20 Vida Kristóf (FTC)


Középpályások

6 Irimiás Gergő (Budapest Honvéd)

16 Csala Tibor (Csíkszereda)

8 Kocsis Bence Máté (PFLA)

18 Kovács Máté (MTK Budapest)

10 Szabó Bálint (Videoton FC)

Támadók

7 Cipf Dominik (Budapest Honvéd)

17 Papp Marcell (FTC)

11 Skribek Alen (PFLA)

21 Kapronczai Gergely (MTK Budapest)

9 Tóth-Gábor Kristóf (Illés Akadémia)

19 Beke Péter (HSV)

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI

Március 22.

Magyarország–Szlovénia, Eb-selejtező elitkör, 14.00, III. Ker. TVE-pálya

Március 25.

Magyarország–Románia, Eb-selejtező elitkör, 14.00, III. Ker. TVE-pálya

Március 28.

Magyarország–Izrael, Eb-selejtező elitkör, 14.00, Hidegkuti Nándor Stadion


Címkék:

Főszponzoraink
Szponzoraink