Két év után újra Telki Kupát rendezünk
U17 férfi   |   Csapat   |   2021. augusztus. 13., 13:00
Két év után újra Telki Kupát rendezünk

Augusztus 17-én, kedden kezdődik meg az U17-es válogatottak számára kiírt Telki Kupa. Idén a magyar mellett a montenegrói, a horvát és az izraeli korosztályos csapat küzd az aranyéremért.

Későbbi sztárok is megmutatták magukat

A magyar válogatott későbbi kiválóságai közül többen a NIT-en mutatták meg először, hogy később még klasszis játékos válhat belőlük, így Halmai Gábor, vagy az 1996-os aranyérmes együttesből például Hajnal Tamás, de az aktuális A-válogatott keretből nagyon sokan mesélhetnének a tornán szerzett élményeiről. A Nemzetközi Ifjúsági Torna történetében több ma már jól ismert külföldi sztárjátékos is szerepelt, 1999-ben például Petr Cech lett a torna legjobb kapusa, azt megelőzően a szintén cseh Tomas Rosicky mutatta meg tehetségét. 

Az egyik legrégebbi európai felkészülési utánpótlástornát 1981-ben rendeztük meg első ízben, azóta 2019-ig minden évben megtartották a viadalt, amelynek annak idején Aranykalász-kupa, Ráckevei torna, majd NIT (Nemzetközi Ifjúsági Torna) is volt a neve, néhány éve pedig már Telki Kupaként ismerhetjük. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem lehetett megrendezni a tornát, idén viszont, a 40 éves jubileumon a 39. kiírásával jelentkezik a kupa.

Az utóbbi években többször is sikerült aranyéremmel zárnunk a viadalt, az 1998-as születésű fiatalokból álló csapat, majd a 2000-es korosztály is az első helyen végzett a tornán, most a 2005-ös születésű labdarúgókból álló válogatotton a sor, hogy harcba szálljon az aranyéremért.

A Szélesi Zoltán vezette magyar válogatott augusztus 17-én Montenegró ellen kezdi meg szereplését, majd 19-én Izrael, 21-én pedig a horvát válogatott lesz az ellenfele.

– Az előző évben nem tudott nemzetközi mérkőzéseken pályára lépni ez a korosztály, ezért most a csapatépítés elején járunk, a Telki Kupán való részvételünk is fontos része az építkezésnek. Elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy kik azok a játékosok, akik nemzetközi szinten is képesek megvalósítani a pályán a megbeszélt taktikai feladatokat, és közben egyéni kvalitásukkal is hozzá tudnak járulni a csapat játékához. Jelenleg az eredményességnél fontosabb, hogy lerakjuk az alapokat, és megtaláljuk az optimális csapatot, de emellett természetesen szeretnénk a lehető legjobban szerepelni a Telki Kupán – mondta Szélesi Zoltán.

A torna programja:

Augusztus 17.

Magyarország-Montenegró, 17.00, Telki
Horvátország-Izrael, 17.00, Bicske

Augusztus 19.

Izrael-Magyarország, 17.00, Budafok
Horvátország-Montenegró, 17.00, Telki

Augusztus 21.

Montenegró-Izrael, 15.00, Telki
Magyarország-Horvátország, 17.00, Telki

A magyar válogatott tervezett kerete:

Kapusok:

Pécsi Ármin (Puskás Akadémia)
Gyetván Márk (Bp. Honvéd-MFA)

Védők:

Bodnár Gergő (Peterborough)
Kokovai Csongor (Ferencváros)
Korodi Kevin (Puskás Akadémia)
Komlósi Bence (DVTK)
Szabó Tibor (Bp. Honvéd-MFA)
Vaskó Aurél (DVSC)
Papp Csongor (ZTE)
Kráz Tamás (ETO FC Győr)

Középpályások:

Boros Zsombor (Vasas)
Mihály Bálint (Bp. Honvéd-MFA)
Major Marcell (Puskás Akadémia)
Pintér Máté (Bp. Honvéd-MFA)
Szücs Tamás (Bp. Honvéd-MFA)
Lisztes Krisztián (Ferencváros)

Támadók:

László Máté (Bp. Honvéd-MFA)
Farkas Jeromos (Vasas)
Menyhárt Barnabás (Bp. Honvéd-MFA)
Pócs Balázs (Vasas)
Huszár Marcell (ETO FC Győr)
Barkóczi Benedek (MTK Budapest)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén
Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.

Egygólos vereséggel kezdtük az Eb-selejtező elitkört
Meccsbeszámoló
U17: Harmadik elitkörös meccsét is elveszítette a válogatott

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.