Három év után nyerne Telki Kupát a magyar válogatott
U17 férfi   |   Csapat   |   2019. augusztus. 06., 11:19
Három év után nyerne Telki Kupát a magyar válogatott

Európa egyik legrégebbi ifjúsági futballtornáján, a csütörtökön kezdődő Telki Kupán a magyar U17-es válogatott mellett a cseh, a ciprusi és a horvát korosztályos csapat vesz részt.

A Telki Kupa immár 38 éves múltra tekint vissza, az MLSZ 1981-től megszakítás nélkül minden évben megrendezi a viadalt, amely így a kontinens egyik legrégebbi ifjúsági felkészülési tornája. A nyolcvanas években az Aranykalász Termelőszövetkezet volt a névadó, majd sokáig Ráckevei torna néven futott az esemény, később NIT (Nemzetközi Ifjúsági Torna) lett a hivatalos elnevezés, néhány éve Telki Kupa lett a viadal neve. 

Későbbi sztárok is megmutatták magukat

A magyar válogatott későbbi kiválóságai közül többen a NIT-en mutatták meg először, hogy később még klasszis játékos válhat belőlük, így Halmai Gábor, vagy az 1996-os aranyérmes együttesből például Hajnal Tamás, de az aktuális A-válogatott keretből nagyon sokan mesélhetnének a tornán szerzett élményeiről. A Nemzetközi Ifjúsági Torna történetében több ma már jól ismert külföldi sztárjátékos is szerepelt, 1999-ben például Petr Cech lett a torna legjobb kapusa, azt megelőzően a szintén cseh Tomas Rosicky mutatta meg tehetségét. 

A magyar válogatottnak az 1981-es indulás után hat évet kellett várnia első tornagyőzelmére, az 1987-es aranyérem után 1991-ben és 1995-ben is a mieink elsőségével ért véget a viadal. Az elmúlt években az 1992-es korosztály zárt aranyéremmel (az a csapat ráadásul azt a bravúrt is végrehajtotta, hogy néhány héttel később - első magyar korosztályos válogatottként - duplázott, vagyis a szintén több évtizedes múltra visszatekintő Syrenka kupát is megnyerte Lengyelországban), majd az 1995-ös születésűekből álló csapat szerezte meg az első helyet. Az utóbbi években többször is sikerült aranyéremmel zárnunk a viadalt, az 1998-as születésű fiatalokból álló csapat, majd a 2000-es korosztály is az első helyen végzett a tornán. Az előző két évben viszont kiírásban a horvátok vitték hazai az aranyérmet, most a 2003-as korosztály igyekszik visszaszerezni tőlük a címet.

Az idei viadalon a horvát, a ciprusi és a cseh csapat vesz részt. A Németh Antal vezette magyar csapat a címvédő horvátokkal kezd csütörtökön 18.00 órakor Telkiben, két nappal később a csehek, jövő hétfőn a ciprusiak lép pályára.

A Telki Kupa idei programja:

Augusztus 8.:
Magyarország-Horvátország, 18.00, Telki
Ciprus-Csehország, 17.00, III. ker. TVE

Augusztus 10.:
Csehország-Magyarország, 18.00, Telki
Horvátország-Ciprus, 17.00, III. ker. TVE

Augusztus 12.:
Magyarország-Ciprus, 15.30, Telki
Csehország-Horvátország, 18.00, Telki

A magyar válogatott kerete:

Kapusok:

Molnár Zsombor (Vasas)
Pataki Márk (Puskás Akadémia)
Kovács Marcell (Ferencváros)

Védők: 

Varga Gergő (Honvéd-MFA)
Guth Ádám (MTK)
Török Kevin (Honvéd-MFA)
Mayer János (Puskás Akadémia)
Csinger Márk (SPAL)
Szujó Attila (Puskás Akadémia)
Bencenleitner Barna (Honvéd-MFA)
Helembai Márk (MTK)

Középpályások:

Horváth Artúr (MTK)
Sztojka Dominik (UTE)
Bényei Ágoston (DVSC)
Kispál Tamás (DVTK)
Gazdag Vajk (Puskás Akadémia)

Támadók:

Kovács Mátyás (MTK)
Bedő Roland (UTE)
Németh Dániel (Honvéd-MFA)
Radzic Damir (Ferencváros)
Kerezsi Zalán (Honvéd-MFA)
Doncsecz Levente (MTK)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén
Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.

Egygólos vereséggel kezdtük az Eb-selejtező elitkört
Meccsbeszámoló
U17: Harmadik elitkörös meccsét is elveszítette a válogatott

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.