Női A-válogatott: Tisztes helytállás Skócia ellen

2017. szeptember. 14., 19:35   |    

Női A-válogatott: Tisztes helytállás Skócia ellen

A vb-selejtezős sorozatra készülő, megfiatalított magyar női A-válogatott felkészülési mérkőzésen 3–0-ra kikapott az európai elithez tartozó skót válogatottól Telkiben.

A magyar válogatott Telkiben készült a mérkőzésre, az összetartás során sok fiatal is lehetőséget kap a bizonyításra. A felkészülést nehezíti, hogy számos sérülés hátráltatja a csapatot. Tóth Gabriella, a Werder Bremen balhátvédje nem lehet velünk, Zeller Dóra (Hoffenheim) még a Balaton Kupán szenvedett keresztszalagszakadást, Zágor Bernadettnek (FTC) a combizma sérült, és Szarvas Alexandra (FC Basel) sem léphetett. Emellett Tálosi Szabina bokasérüléssel, Szeitl Szilvia pedig gyomorproblémákkal küzd. 

Ennek ellenére a mérkőzés nem kezdődött rosszul a magyar csapat számára, amely nemcsak hogy többször is eljutott az ellenfél kapujáig, de helyzeteket tudott kialakítani. Mégis a világranglistán 22. skót csapat szerezte meg a vezetést, miután egy bal oldali szöglet mindenki előtt elment a rövid kapufánál, majd Lana Clelland reagált a leggyorsabban, és közelről a kapuba lőtt (0–1). 

Csapatunk nem esett össze, sőt néhány perccel később rögtön egyenlíthetett is volna a magyar csapat, ám Jakabfi Zsanett lövése a felső lécet találta el. A 27. percben Claire Emslie labdája viszont nem: a 18 méterről leadott lövése centikkel a felső léc alatt, Szőcs Réka keze mellett süvített be a kapuba (0–2). 

Ez a találat már megfogta a csapatot, amely nem találta az erőszakos, dinamikus skót letámadás ellenszerét. Ellenfelünk uralta a mérkőzés, technikailag és fizikálisan is a magyar csapat fölé nőtt, és a meccs végén egy hosszú indítást követően tovább növelte előnyét: a 89. percben a védők közül kilépő Ross lőtt a kapu jobb oldalába a kiszolgáltatott Szőcs mellett (0–3). 

– Nagyon hasznos mérkőzést játszottunk Skócia ellen, jól szolgálta a felkészülésünket, hogy testközelből tapasztalhattuk meg, hol tartanak a kontinens legjobbjai. Ugyanakkor szegény embert az ág is húzza: a sérültjeink mellett Csiszár és Jakabfi is valamilyen vírusos problémával küzd, mindkettőjüket le is kellett cserélni. Elemeznünk kell a látottakat, a játékosok szempontjából fontos a regeneráció, a szakmai stábnak pedig alaposan fel kell készíteni a csapatot a még skótoknál is erősebb Dánia elleni meccsre – fogalmazott Markó Edina a mérkőzést követően. 

Magyarország–Skócia 0–3 (0–2)
Gól: Clelland (15.), Emslie (27.), Ross (89.)

Magyarország (4-2-3-1): Szőcs Réka – Tóth Alexandra (Papp Dóra 75.), Rácz Zsófia, Balogh Henrietta, Szabó Viktória – Csiszár Henrietta (Csányi Diána 62.), Fenyvesi Evelin – Mosdóczi Evelin (Kocsán Petra 68.), Vágó Fanni (Hummel-Smuczer Angéla 75.), Jakabfi Zsanett (Sipos Lilla 46.), Németh Loretta (Csiki Anna 62.)

A női A-válogatottra következő mérkőzése: 
Szeptember 19., 18:00, Magyarország–Dánia (vb-selejtező, Gyirmót, Alcufer Stadion)

A vb-selejtezősorozatban 35 csapat vesz részt, hét darab ötös csoportban zajlanak majd a küzdelmek. A magyar válogatott a negyedik kalapba kapott besorolást, vagyis három magasabban és egy alacsonyabban rangsorolt válogatottal kell majd megküzdenie a vb-t érő első, és a rájátszásra esélyt adó második helyért. Az ötödik kalapból a horvátokat, a harmadikból az ukránokat, a másodikból a dánokat, az elsőből pedig a svédeket sorsolták ki a mieink mellé, ennél nehezebb csoport talán nem is jöhetett volna össze a válogatottunk számára. 

A csoportok győztesei automatikus résztvevői lesznek a 2019-es, franciaországi világbajnokságnak, a hét csoport négy legjobb második helyezettje pedig rájátszás során harcolhatja ki a vb-részvételt. 

A selejtezők programja

2017. szeptember 19. Magyarország–Dánia
2017. október 19. Magyarország–Horvátország
2017. október 24. Svédország–Magyarország
2017. november 24. Magyarország–Ukrajna
2018. április 5. Magyarország–Svédország
2018. április 9. Horvátország–Magyarország
2018. június 12. Dánia–Magyarország
2018. szeptember 4. Ukrajna–Magyarország

A magyar válogatott Dánia ellen készülő kerete:

Kapusok:
1. Szőcs Réka (MTK Hungária FC)
2. Bíró Barbara (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)
3. Németh Júlia (Ferencvárosi TC)

Védők: 
4. Szeitl Szilvia (Ferencvárosi TC)
5. Tóth Alexandra (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)
6. Szabó Viktória (Ferencvárosi TC)
7. Mosdóczi Evelin (Ferencvárosi TC) 
8. Papp Dóra (MTK Hungária FC)
9. Tálosi Szabina (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)
10. Pinczi Anita (MTK Hungária FC)
11. Csiki Anna (Ferencvárosi TC)
12. Balogh Henrietta (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)
13. Turányi Lilla (MTK Hungária FC)

Középpályások:
14. Hummel-Smuczer Angéla (MTK Hungária FC)
15. Rácz Zsófia (PSV Eindhoven) 
16. Fenyvesi Evelin (Ferencvárosi TC) 
17. Csiszár Henrietta (FC Bayer04 Leverkusen)
18. Nagy Ágnes (Ferencvárosi TC)
19. Magyarics Zoé (FC Südburgenland)
20. Csányi Diána (MTK Hungária FC)
21. Jakabfi Zsanett (Vfl Wolfsburg)
22. Sipos Lilla (ETO FC Győr)

Csatárok:
23. Vágó Fanni (SKN ST. Pölten)
24. Németh Loretta (Apollon Ladies FC)
25. Nagy Lilla (MTK Hungária FC)
26. Kocsán Petra (Ferencvárosi TC)

 


Címkék:

Főszponzoraink
Szponzoraink