Áttörés: közel kétszáz lánycsapat nevezett
Női A-válogatott   |   Mérkőzések   |   2016. augusztus. 05., 16:01
Áttörés: közel kétszáz lánycsapat nevezett

A női labdarúgás fejlődésének objektív mutatója, hogy 49-ről 194-re növekedett az utánpótlás bajnokságokba nevező csapatok száma, s ezek nagy részében 15 év alatti leányok futballoznak.

– Ahhoz, hogy jó női futballról beszélhessünk, első lépésben több lányt kell megnyerni a sportág számára – mondta el az mlsz.hu-nak Török Gábor, a szövetség Női Bizottságának elnöke, aki stábjával három éve vágott bele a magyar női futball stratégiai fejlesztésébe.

Kiemelkedően nagy szám, hogy 79 U15-ös csapat adta be a nevezését az MLSZ versenybizottságához. – Az a tény, hogy most egy korosztályban lényegesen több csapat állt össze, mint ahány csapat összesen létezett pár évvel ezelőtt, azt mutatja, hogy valami kétségtelenül elindult. Az is biztos, hogy néhány év múlva lényegesen kedvezőbb helyzetben lesz a válogatott kerettagok kiválasztásakor a szövetségi kapitány, mint amelyben ma Markó Edina van – tette hozzá az elnökségi tag, aki elmondta, a teljesen objektív kép, a tisztánlátás érdekében a megyei igazgatóságok által kiírt versenyek nevezőit nem is számolták bele a csapatok létszámába, pedig az aktivitás ezen a szinten is érezhetően növekszik. Benne vannak azonban a közel kétszázas számban azon kiemelt képzési központok leány labdarúgói, akik valóban a jövő generációt alkotják: az U13-asok 72 csapatban fociznak majd országszerte.

– Azzal, hogy korosztályos leány csapatok indítására köteleztünk addig csak férfi futballal foglalkozó egyesületeket, megindult egy folyamat, amelynek köszönhetően a női foci térképéről szinte eltűntek a fehér foltok. Ma már egy lány, ha focizni szeretne, a lakóhelyéhez közel találhat magának egyesületet, ez pár évvel ezelőtt még nagyon komoly probléma volt. Persze, egész más, amikor valami nem kötelezettségből, hanem szervesen alakul ki, de abban bízunk, hogy az egyesületek maguk is felismerik, hogy a női futballal való foglalkozás az ő érdeküket is szolgálja, nekik is hasznukra válik. Meg talán egy kicsit meg is szeretik – értékelt Török Gábor, aki szerint a következő néhány év legnagyobb kihívása, hogy a mennyiség minőségi munkával párosuljon, és hogy a színvonal emelkedése is ilyen ugrásszerű legyen.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Vereség Belgiumban, maradtunk a B ligában
Vereség Belgiumban, maradtunk a B ligában

Női A-válogatottunk a párharc első mérkőzéséhez hasonlóan ismét előnyből kapott ki 5-1-re a belgáktól a Nemzetek Ligája rájátszás keddi, ...

Egy Jakabfi-góllal nyert Máltán a női A-válogatott
Meccsbeszámoló
Női Eb-selejtező: egygólos vereség Törökországban

Női A-válogatottunk a párharc első mérkőzéséhez hasonlóan ismét előnyből kapott ki 5-1-re a belgáktól a Nemzetek Ligája rájátszás keddi, ...