UEFA-támogatás a női labdarúgás fejlesztéséhez
Női A-válogatott   |   Archívum   |   2016. április. 29., 14:14
UEFA-támogatás a női labdarúgás fejlesztéséhez

Csütörtökön és pénteken, az UEFA két munkatársának részvételével, a női labdarúgás fejlesztéséről szóló szakmai találkozót rendezett a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A kétnapos munkatalálkozón az UEFA részéről Emily Shaw, az európai szövetség női fejlesztésért felelős munkatársa, valamint Ebru Köksal, a nőifutball-fejlesztési program mentora vett részt, míg magyar részről a szakág hazai főszereplői, élvonalbeli és alacsonyabb osztályú klubok képviselői érkeztek a workshopra. Emily Shaw és Ebru Köksal februárban már tett egy látogatást Magyarországon, azzal a céllal, hogy felmérjék, milyen fejlesztési segítségre van szüksége a hazai szakágnak a további előrelépéshez. Az UEFA egyebek mellett a hazai klubok fejlesztésében igyekszik segítő kezet nyújtani, ezen a területen ugyanis az MLSZ - a 2013-ban elfogadott, 77 pontos fejlesztési terve alapján - jelentős javulást szeretne elérni a következő három évben.

A konferencia első napján Dénes András, az MLSZ szakágvezetője, Majoros Attila, az OTP Bank Bozsik-program intézményi részének vezetője, Berla Attila, az élvonalbeli Kóka FNLA vezetőedzője, valamint Ofella Zoltán, az FC Hatvan elnöke tartottak előadásokat.

Dénes András a női labdarúgás általános helyzete mellett ismertette azokat a terveket, amelyek az MLSZ fejlesztési programjában 2019-ig megvalósulhatnak, beszélt az utánpótlás-bajnoki rendszerről, a klubok fejlesztésének lehetőségeiről, valamint média és marketing területén szükséges előrelépés lehetőségeiről. Majoros Attila az OTP Bank Bozsik-program intézményi programja kapcsán kiemelte: óriási növekedési potenciált jelent, hogy a programnak több mint 20 ezer regisztrált lány tagja van (miközben versenyengedéllyel mintegy hatezer női labdarúgó rendelkezik jelenleg az országban), valamint bemutatta, hogyan lehetne közelebb hozni az iskolákban rendszeresen focizó lányokat az egyesületi szinthez.

Berla Attila az utánpótlás helyzetéről, jövőjéről, valamint a kiemelt női képzési központokról tartott színvonalas előadást, nemzetközi összevetésben is bemutatva a fiatalok képzését, valamint a lehetséges fejlesztési irányokat. Ofella Zoltán az FC Hatvan óvodás és általános iskolás korosztály foglalkoztatására és képzésére létrehozott rendszerét ismertette, mintegy kész mintát adva a kisebb, vidéki kluboknak és utánpótlásbázisoknak a sikeres szakmai munkához. Az előadásról elismerően szóltak az UEFA képviselői, akik megerősítették, hogy a nemzetközi példák is azt mutatják, az iskola lehet a kitörési pont a női labdarúgás fejlesztésében.

Pénteken Ebru Köksal az élvonalbeli és a másodosztályú klubok menedzselési és finanszírozási lehetőségeiről tartott érdekes és hasznos információkat tartalmazó prezentációt, majd a résztvevők csoportgyakorlat keretében osztották meg egymással ötleteiket, meglátásaikat a témában. A nap során elhangzott: a következő két évben az MLSZ szeretné megvalósítani a licencrendszer bevezetését a női futballban, ami az UEFA munkatársai szerint kulcsfontosságú lépés lehet a fejlesztésben, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol bevezették a licencrendszert, rövid időn belül ugrásszerűen emelkedett a női futball színvonala.

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben
Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...

Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele
Meccsbeszámoló
Női A-válogatott: Felmérőn a kerettagok, Skócia a következő ellenfél

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...