Női labdarúgás: szakmai napot rendeztek Telkiben
Női A-válogatott   |   Archívum   |   2015. november. 27., 13:15
Női labdarúgás: szakmai napot rendeztek Telkiben

Egy frissen indult kezdeményezés első lépéseként csütörtökön szakmai napot rendeztek Telkiben a hazai női csapatok mellett dolgozó szakemberek számára.

Markó Edina szövetségi kapitány és Dénes András szakágvezető kezdeményezésére indult el az a hosszú távú program, amely a jövőben havi rendszerességgel ad lehetőséget a női labdarúgásban dolgozó hazai szakembereknek, hogy bővítsék edzői ismereteiket. A szakmai sorozat programjának kidolgozása során Markó Edina szövetségi kapitány abból indult ki, hogy miután a női A-válogatottnak már hosszabb ideje kiváló feltételek állnak a rendelkezésére, ebből valamilyen formában a hazai egyesületeknek is profitálniuk kell, függetlenül attól, hogy az élvonalban vagy a megyei bajnokságokban szerepelnek.

A szakmai program vezérelve a kluboknak történő segítségnyújtás - a csütörtöki első alkalom során az erőnléti edzés került fókuszba. A válogatott erőnléti edzője, Orbán Attila, valamint munkatársai, Orbán Zsolt, Kasper István és Ágó Renáta állítottak össze egy elméleti és gyakorlati bemutató anyagot, amelyet a Telkibe ellátogató 72 szakember ismert meg a szakmai napon. Délelőtt Orbán Zsolt és Kasper István tartott előadásokat, majd gyakorlati bemutató következett, amely során Orbán Attila az oroszok elleni Eb-selejtezőre készülő A-válogatott keretével dolgozott együtt. Délután Ágó Renáta a férfi és női labdarúgás fiziológiai különbségéről tartott előadást (a gyakorlati részben az NB I-es Kóka játékosai voltak segítségére, Berla Attila vezetésével). A bemutatókról, mintaedzésekről DVD-felvételek készültek, amelyet a szakmai nap összes résztvevője megkapott, és a későbbiekben felhasználhat napi munkája során.

- Általánosságban elmondható, hogy a hazai női kluboknak nincs lehetőségük arra, hogy külön erőnléti edzőt foglalkoztassanak, de a szakmai napon elhangzott előadások, valamint a bemutatott gyakorlatok segítségével a jelenlévők fejleszthetik ismereteiket a teljesítményfokozás alapjairól és a sérülés megelőzés módszereiről - mondta az mlsz.hu-nak Orbán Attila. - A mai program lényege az volt, hogy a női labdarúgásban tevékenykedő edzőknek bemutassuk, hogyan dolgozunk a női válogatottnál, megismertessük velük a külföldön már hosszabb ideje sikeresen alkalmazott módszereket, illetve a női labdarúgás sajátosságait. Szemléltettük, hogy mire kell figyelniük a játékosok edzésében, egyfajta rendszerszemléletet próbáltunk átadni, ami az adott csapat tudásbeli szintjétől függetlenül felhasználható a napi munkában.

A sorozat következő állomását januárban tartják meg, amikor az élettani felmérések szerepe és a játékosok helyes táplálkozása kerül középpontba.

- Egy korábban megszületett tervünket sikerült most elindítani, miszerint szeretnénk nívós szakmai programot kínálni a női labdarúgás szereplőinek - mondta az mlsz.hu-nak Dénes András. - Nem arról van szó, hogy az edzőközpont programjaival próbálunk konkurálni, sokkal inkább az vezérelt bennünket, hogy látva a női labdarúgás specialitásait, egyfajta többletet szeretnénk nyújtani az edzőknek. Olyan rendszert próbálunk felépíteni, amely széles körű segítséget adhat a klubok képviselőinek. Terveink szerint párhuzamosan fut majd egy szakmai sorozat, amelyet a jövőben is a válogatott stáb edzői tartanak, valamint csatlakozik mellé egy más típusú szakmai anyag, amelyet a marketingről, a női labdarúgás társadalmi jelentőségéről prezentálunk az érdeklődőknek.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben
Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...

Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele
Meccsbeszámoló
Női A-válogatott: Felmérőn a kerettagok, Skócia a következő ellenfél

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...