"Mindenki tiszta lappal indul"
Női A-válogatott   |   Archívum   |   2014. február. 12., 20:49

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége Markó Edinát nevezte ki a női A-válogatott szövetségi kapitányává. A szövetség nem csak személyi, de stratégiai döntést is hozott – először kapott női edző megbízást a női nemzeti válogatott irányítására.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az egy évvel ezelőtt megkezdett, a női szakág - az UEFA szakemberei által is elismeréssel fogadott - fejlesztési programja: amíg ugyanis a női szakágban mintának számító országokban – főként az Egyesült Államokban, Németországban és Svédországban – szinte természetes, hogy eredményeivel bizonyított edzőnő ül a válogatott kispadján, nálunk eddig ettől eltérő volt a gyakorlat. A játékosként 55-szörös válogatott Markó Edina nyert először vidéki csapattal bajnokságot a női mezőnyben, ő az első edzőnő a hazai NB I-ben, aki bajnokcsapatot dirigált. Korábban Bacsó István segítőjeként dolgozott az A-válogatott stábjában, nyolc évig szövetségi edzőként munkálkodott az U17-es, U18-as és U19-es válogatottnál, és több sikeres selejtező-sorozatot tudhat maga mögött a korosztályos válogatottak élén is.

- Mindig is az A-válogatott irányítását tartottam a szakma csúcsának, mégis sokat gondolkodtam, hogy elvállaljam-e a szövetség felkérését - mondta az mlsz.hu-nak Markó Edina. - Igyekeztem minden körülményt alaposan mérlegelni, és felelősségteljes döntést hozni. Mindent végig kellett gondolni, a családi élet napi menetét, két gyermekünk érdekét épp úgy, mint a civil munkahelyemet, az iskolát, ahol tanítok, és természetesen a klubomat, a Viktória-Trend Optika FC-t is. A legfontosabb szempontom az volt, tudom-e majd úgy, olyan elánnal és intenzitással végezni a munkámat, ahogy én szeretném, ahogy saját magamtól elvárom. Maximalista vagyok, és ebből a szempontból mérlegelnem kellett azt is, vajon van-e fogadókészség a „partnerekben”, a játékosokban a minőségi munkára. A kerettagok nagyjából kétharmada dolgozott velem a korosztályos válogatottakban, ismerem őket, velük győztük le az oroszokat, a hollandokat, a svédeket, játszottunk szoros meccset a németek ellen. Mindannyiunk számára az lesz a legfőbb kihívás, sikerül-e megismételni ezeket az eredményeket a felnőttek között is. A válogatott irányítása mellett szeretném megszerezni az A-licences edzői képesítést, erre eddig nem jutott energiám. Elvégeztem két egyetemet, és amire még büszkébb vagyok, szültem és nevelünk két gyereket is, miközben természetesen azért folyamatosan képeztem is magam. Tavaly például elvégeztem a játékvezetői tanfolyamot, ami az A-licences képzés feltétele. Hiszem, hogy egy felnőttcsapat edzőjét elsősorban az eredményei minősítik, de természetesen jelentkezni fogok az ősszel induló licenc-képzésre.

4th UEFA European Women's Under-19 Championship (Hungary, 20-31|Markó Edina a korosztályos válogatottak élén korábban szép sikereket ért el (fotó: ifj. Thaly Zoltán)
- Érdemes kicsit a rövid távú célokról is beszélni, mert a világbajnoki selejtező-sorozatban tulajdonképpen a könnyebb, hazai meccseken van túl a csapat, azaz a neheze majd most következik.
- Reálisnak tartom azt az elvárást, hogy a válogatott győzze le a csoportban azokat az ellenfeleket, amelyek a világranglistán mögöttünk állnak, míg a többiekkel játsszunk tisztességes meccset, a jobbak ellen is legyen tartása, arculata a csapatnak. Tavasszal Finnország és Franciaország ellen nagyon nehéz meccsek várnak ránk, de nem lesz könnyű júniusban, Kazahsztánban sem nyerni. Azt gondolom azonban, hogy a csapat képes lesz teljesíteni a kitűzött célt és az erősebbek, főként Ausztria ellen is okozhat meglepetést.

- Kik alkotják majd a keretet? Beszélt már a játékosokkal?
- Mindenkivel még nem tudtam beszélni, de többekkel, elsősorban a külföldön játszókkal felvettem a kapcsolatot. Fontos kiemelnem, hogy mindenki tiszta lappal indul, és aki olyan teljesítményt nyújt az edzéseken és a mérkőzéseken, az bekerülhet a válogatottba. Szoros kapcsolatra törekszem a klubedzőkkel is, számítok a véleményükre, segítségükre. A felkészülési időszakban vagyunk, nincsenek tétmérkőzések, ilyenkor elsősorban ők látják, ki milyen formában, állapotban van. Egyébként is azt tervezem, hogy nagyobb hangsúlyt fog kapni a klubokban végzett munka és mindig a legjobb formában, fizikai és mentális állapotban levő játékosok alkotják majd a válogatottat.

- Mikor találkozik először az A-válogatott az új szövetségi kapitánnyal?
- A jövő hétre, keddre tervezek összetartást, Telkibe. Itt a beszélgetés, ismerkedés mellett a méréseké lesz a főszerep. Ennek nagy jelentőséget tulajdonítok, szeretném, ha ilyen szempontból megalapozottabb, ha úgy tetszik, tudományosabb lenne a munkánk. A válogatott stábjában Orbán Attila, az Illés Akadémia szakembere lesz az erőnléti edző, ő és a munkatársa, Pozsonyi Zsolt fogják felmérni a lányokat, ki milyen állapotban van, mennyire terhelhető. Szeretnénk majd a klubedzéseken is figyelemmel kísérni a kerettagok állapotát és ehhez a megfelelő technikai segédeszközöket is igénybe tudjuk venni. Lényegesnek tartom, hogy a korábbinál sokkal szorosabb legyen a válogatott és a Sportkórház együttműködése – ez egyébként, amikor én voltam válogatott, természetesnek számított. Szintén nagy jelentőséget tulajdonítok a mentális felkészítésnek, sajnos ez is egy olyan terület, amelyben a világ elszaladt mellettünk. Kiss Mária, korábbi válogatott kapus, pszichológusként is foglalkozik majd a játékosokkal, és igénybe fogom venni sportpszichológus segítségét is. Hiszek benne, hogy a játékosokban is megvan a fogadókészség a közös munkára, az új szemléletre. Ez lehet a közös sikerek záloga.

4th UEFA European Women's Under-19 Championship (Hungary, 20-31|Markó Edina játékosként és edzőként is két-két bajnoki címmel büszkélkedhet (fotó: ifj. Thaly Zoltán)

NÉVJEGY

Hérincsné Markó Edina (Szombathely, 1973. 06. 15.)
Pályafutása, játékosként: Székesfehérvári Postás (OB I, 1988-1990), Irisz SC (NB I, 1991-1996), Viktória FC (NB II, majd NB I, 1996-2004).
Edzőként: Viktória FC (1993-2011), U18, U19, U17 női válogatott szövetségi edzője (2000-2008), az A-válogatott pályaedzője (2004).
Sikerei: 55-szörös válogatott. Magyar bajnok (2003-2004, 2008-2009). Magyar Kupa-győztes (2008, 2009, 2011).
Legjobb eredménye a korosztályos válogatottal: U19-es Eb, 7. helyezés.
Végzettsége: Berzsenyi Dániel TF – testnevelő tanári főiskolai végzettség, labdarúgó edzői bizonyítvány, sportrekreáció szakirányú képesítés (1998); UEFA „B”-licenc (2001); SOTE-TE – sportmenedzser főiskolai végzettség (2002); SOTE-TE kiegészítő tagozat – testnevelő tanári egyetemi diploma (2006); MLSZ JB játékvezetői oklevél (2013).

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben
Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...

Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele
Meccsbeszámoló
Női A-válogatott: Felmérőn a kerettagok, Skócia a következő ellenfél

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...