Sándor György: Nagyon komoly feladat vár a válogatottra Ausztrália ellen
Férfi A-válogatott   |   Szurkolók   |   2018. május. 31., 14:24
Sándor György: Nagyon komoly feladat vár a válogatottra Ausztrália ellen

A korábbi válogatott labdarúgó, Sándor György 2015/2016-ban volt az ausztrál A-League-ben szereplő Perth Glory játékosa, ahol fél évig a mostani válogatott-keretbe is meghívót kapó Vadócz Krisztián is a csapattársa volt. A Videoton FC kétszeres bajnoka az ausztrál fociról, illetve az ausztrál szurkolók fanatizmusáról is beszélt az mlsz.hu-nak.

Mit kell tudni az ausztrál A-League-ről a lebonyolítást, a nézők számát, illetve a színvonalat tekintve?

– Az egyik legfontosabb dolog, ami itthon talán fura is lehet, hogy nincs kiesés. A profi bajnokságban szereplő 10 csapat tehát állandó minden szezonban. Ez egyébként azért is van így, mert a hatalmas távolságok miatti nagy utazások költségeit csak kevés csapat tudja vállalni. Az alapszakasz során háromszor játszik mindenki mindenkivel, azonban nem olyan módon, mint az OTP Bank Ligában, hanem úgy mintha A és B év lenne, vagyis egyik évben az adott párharc egyik csapata játszik kétszer hazai pályán, a következő szezonban pedig a párharc másik csapata lép pályára kétszer hazai környezetben. A rájátszásba az alapszakasz első 6 helyezettje jut be. Az első két helyezett egyből az elődöntőbe jut, míg a másik négy csapat egy-egy negyeddöntőt játszik az elődöntőbe jutásért. A bajnok végül az Ázsiai Bajnokok Ligájában szerepel a következő szezonban. A stadionok relatíve modernek, mondjuk legtöbbjüket az ETO Parkhoz tudnám hasonlítani, de persze Melbourne-ben, ami a sport fővárosa, még ennél is modernebb stadion van. Maguk a mérkőzések egyébként amerikai mintára kerülnek megrendezésre, vagyis már reggel elkezdődnek a programok a gyerekeknek, így egy-egy meccs egy egésznapos családi rendezvény. Emellett pedig ilyenkor népszerűsítik a többi sportágat is vagyis az egyes sportágak erősítik egmyást a saját rendezvényeiken.

Ha össze kellene hasonlítani az A-league és az OTP Bank Liga erősségeit, hiányosságait, akkor mik ezek közül a legfontosabbak?

– A legfontosabb különbség, hogy az A-league-ből nem lehet kiesni. Ez azt jelenti, hogy a játékosokon sokkal kisebb a nyomás, negatív eredménytől nem kell tartaniuk. A legrosszabb ami történhet a csapatukkal, hogy nem jutnak be a rájátszásba, amit persze csalódásként érnek meg, ha előfordul, de azért túlzott stresszt nem jelent. Itt tehát az OTP Bank Ligában tapasztalható kieséstől való félelem helyett egy pozitív cél van: a rájátszás. Egyébként összességében jellemző a sokkal pozitívabb hozzáállás, pont ezért egy-egy vereséget is teljesen másképp kezelnek, mint itthon.

Ausztrália igazi sportnemzet. Hányadik helyen áll a sportágak között a labdarúgás?

Folyamatosan növekszik a labdarúgás népszerűsége, de az ausztrálok számára a krikett és az ausztrál foci az igazi nemzeti sport, illetve a netball, ami gyakorlatilag egy palánk nélküli kosárlabdajáték, amelyben nem szabad futni a labdával és ezeket követi a labdarúgás. Véleményem szerint az első kettőt valószínűleg sosem fogja tudni megelőzni, bár az is igaz, hogy egyre több szülő viszi a gyerekét focizni, mert egyre többen szembesülnek vele, hogy az ausztrál foci nagyon sérülésveszélyes, és ettől azért szeretnék megóvni a gyerekeiket.

Ismersz-e bárkit személyesen, vagy játszottál-e bárki ellen a mostani ausztrál keretből?

- Persze. Josh Risdon, a keretükben szereplő egyik jobbhátvéd a csapattársam volt a Perth Gloryban. Azóta azonban ő is távozott Perthből, és jelenleg a Western Sydney Wandererst erősíti. Szintén csapattársam volt az egyik kapusuk, Danny Vukovic is. Rajtuk kívül pedig természetesen vannak még nagy nevek a keretükben. Elég megemlíteni Tim Cahillt, Tom Rogicot vagy a csapatkapitányt, Mile Jedinakot.

Milyen stílusban focizik az ausztrál válogatott?

- A legfontosabb, ami jellemzi őket, hogy fizikálisan maximálisan csúcsformában vannak, nagyon jól fel vannak készítve. A sporttudomány Ausztráliában igazi húzóágazat, nagyon profik ezen a területen, és ez meglátszik a sportolóik felkészítésén is. Nagyon tudatosan, tudományos alapok mentén építik a játékosaikat a labdarúgásban is. Mivel Ausztráliában nagyon sok a bevándorló, ők különböző, újabb stílusjegyeket hoznak be az ausztrál labdarúgásba, ami persze egyben további fejlődést is jelent. Egyszóval nagyon jó az ausztrál válogatott, úgyhogy nagyon komoly feladat előtt áll a magyar válogatott.

Az ausztrál szurkolók milyenek?

Megszállottak. Ebben is hasonlítanak Amerikára, hiszen itt is meccsnapon mindenki sárgába öltözik, nagyon büszkék a csapatukra – még akkor is, ha esetleg valamivel gyengébben szerepel, mint ahogy azt várnák. Igazi sportfanatikus ország Ausztrália, ami nagyon jól érezhető akkor is, ha csak az ember kimegy az utcára egy-egy nagyobb sportrendezvény napján.

 

Magyarország–Ausztrália

A magyar válogatott június 9-én, 17.30 órakor a vb-résztvevő Ausztráliát fogadja felkészülési mérkőzésen a Groupama Arénában.

Az ausztrálok elleni találkozóra a Szurkolói Klub (SZK) tagjai május 20-án, vasárnap 10.00 órától vehetnek jegyeket, míg a klubtagsággal nem rendelkező szurkolók május 22-én, kedden 10.00 órától juthatnak hozzá belépőikhez.

A belépők elhelyezkedéstől függően 2500, 3000, 5000 forintba kerülnek a mérkőzésre. Az SZK-tagok számára élnek a klubtagsággal járó 15-25%-os vásárlási kedvezmények.

A mérkőzésre szóló jegyek szurkolói kártyával egyrészt interneten a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, másrészt személyesen közel 350 értékesítési ponton a TEX viszonteladóknál vásárolhatók meg.
Szurkolói kártya nélkül – személyazonosításra alkalmas igazolvány bemutatása mellett – az alábbi helyszíneken lehet személyesen belépőket vásárolni:

• Ticket Express Bálna: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. 
• Kórház utcai Stadion, Békéscsaba, Kórház utca 4-6.
• ZTE Aréna: Zalaegerszeg, Október 6. tér 16.

Külföldi állampolgárok (kivéve az ausztrál szurkolókat) utalványt vásárolhatnak a hazai szektorokba, amelyet a találkozó helyszínén – útlevelük bemutatásával – válthatnak át hivatalos meccsjegyre.

A jegyvásárlás szabályai

A meccsjegy.mlsz.hu internetes oldalon történő jegyvásárláshoz szurkolói kártyára van szükség, akárcsak a Ticket Express partnerirodáiban történő vásárláshoz. Kártya nélkül személyes azonosításra alkalmas igazolvány bemutatásával lehet belépőket vásárolni a fent jelölt helyszíneken. A vonatkozó jogszabálynak (A sportról szóló 2004. évi I. törvény 72. §-ának) megfelelően szurkolói kártya nélküli vásárlásnál minden esetben egyéni személyi azonosításra van szükség, ezért ilyen módon csak saját részre lehet belépőket venni. Sokan szeretnének szurkolói kártyával nem rendelkező családtagjuknak jegyet vásárolni, mások meghatalmazással, vagy egy másik személy irataival érkeznek a jegyértékesítés helyszínére. Aki nem rendelkezik szurkolói kártyával, annak azonosítása nem történt meg, így az előbb felsorolt esetekben az ablakoknál – a jogszabály előírásának megfelelően – nem fogják kiszolgálni. Egy személy maximálisan hat jegyet vásárolhat a mérkőzésekre.

A jegyértékesítéssel kapcsolatos kérdésekben az alábbi elérhetőségeken lehet további információkhoz jutni:

Ticket Express Ügyfélszolgálat
Telefon: +36-30-508-0999
E-mail: mlsz@tex.hu 

Az ügyfélszolgálat munkanapokon 9 és 17 óra között, szombaton 10 és 15 óra között fogadja szurkolóink kérdéseit.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a jegyértékesítés a novemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre
Megkezdődött a jegyértékesítés a novemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

Férfi A-válogatottunk november 15-én az észt, november 18-án a finn válogatottat fogadja Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Groupama Arénában. Az MLSZ ...

Nem ért pontot a jó teljesítmény Görögországban
Meccsbeszámoló
Szurkolói információk a ma esti tallinni mérkőzésről

Férfi A-válogatottunk november 15-én az észt, november 18-án a finn válogatottat fogadja Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Groupama Arénában. Az MLSZ ...