Klasszisokkal érkezik az ausztrál válogatott
Férfi A-válogatott   |   Szurkolók   |   2018. június. 04., 10:29
Klasszisokkal érkezik az ausztrál válogatott

A hétvégén Bert van Marwijk szövetségi kapitány kijelölte a szombaton Budapesten játszó ausztrál válogatott 23 fős, a világbajnokságra utazó keretét.

Bennmaradt a kiválasztottak között a kétezres évek leghíresebb ausztrál játékosa, Tim Cahill, aki 38 évesen a negyedik világbajnokságára készülhet. 2006-ban Németországban, 2010-ben Dél-Afrikában és 2014-ben Brazíliában is szerzett gólt, ha Oroszországban is betalál a kapuba, az első nem európai vagy dél-amerikai (még továbbszűkítve: az első nem német vagy brazil) lehet, akinek ez sikerül. Korában ugyanis mindössze három világsztár volt erre képes: Pelé, Uwe Seeler és Miroslav Klose. 

Cahill a legnagyobb név a keretben, 105 válogatottság áll mögötte, valamint ötven gól. Mindketővel ausztrál rekorder, jellemző a fölényére, hogy két korábbi játékos, Damian Mori és Archie Thompson 29, illetve 28 góllal követi a listán. (Thompson a 28-ból tizenhármat lőtt egy 2001-es, Amerikai Szamoa ellen 31-0-ra megnyert, a rekordok könyvében is jegyzett vb-selejtezőn.) 

Cahill egyébként akár már világcsúcstartó is lehetne a válogatottságai számát tekintve, de csak 2004-ben játszott először a Socceroosban, az ausztrál válogatottban, miután a FIFA megváltoztatta korábban már egy másik válogatottban szerepelt játékosokra vonatkozó szabályát. A Sydney-ben született Cahill éveken át Szamoán élt, az ottani válogatottban játszott, csak 25 évesen nyílt meg előtte az ausztrál válogatott ajtaja. Apja származása alapján választhatta volna az angol vagy az ír válogatottat is, de ő az ausztrál mellett döntött. Pályafutása nagy részét Angliában, a Millwallban és az Evertonban töltötte, de az elmúlt hat évben az Egyesült Államokban (New York Red Bulls), Kínában (Sanghaj Greenland, Hangcsou Greentown), majd Ausztráliában (Melbourne City) is. Tavasszal ismét a Millwall tagja volt, de a szezon végén eljött onnan. Akik követik a nemzetközi futballt, nyilván több emlékük is van róla, pályafutásának egyik csúcspontja a legutóbbi vb-n a hollandoknak lőtt látványos találata volt. 

Cahill olyan tudású futballista, akiről gondolkodás nélkül azt mondja az ember: befért volna a „nagy generáció” soraiba is. Illethetnénk ezzel a jelzővel az 1974-es vb-csapatot is (az elsőt, amelyik a socceroost világbajnokságon képviselte, soraiban Manfred Schaeferrel, Doug Utjesenoviccsal, Johnny Warrennel, s nem utolsósorban a budapesti születésű Abonyi Attilával), de még inkább az ezredforduló körüli évek gárdáját, amelybe Mark Bosnich, John Aloisi, Mark Viduka, Stan Lazaridis, Brett Emerton, Aurelio Vidmar és Josip Skoko is tartozott. nagyjából ez a gárda győzött Budapesten 1997-ben és 2000-ben. Még nagyon erős gárdával mentek a 2006-os vb-re is, Mark Viduka, Harry Kerell, Mark Schwarzer, John Aloisi, Brett Emerton, Craig Moore, Josip Skoko, s már Tim Cahill köré épült ez a csapat. 

Azóta sem volt olyan erős válogatottja az ausztráloknak, pedig a mostani keret néhány tagja is erős klubban játszik. A kapusok közül Mat Ryan az első számú, aki mostanság a Brighton hálóőre, de korábban az FC Bruges-ben, a Valenciában és az RC Genkben is szerepelt. Kerettat a Genk mostani kapusa, Danny Vukovic is, aki egy rövid törökországi kirándulást nem számítva csak 32 évesen lett európai légiós. A leghossazbb nacionáléval Brad Jones rendelkezik a kapusok közül. A Feyenoord tagja, de 2002 és 2016 között Angliában védett, éveken keresztül, miként Gulácsi Péter, a Liverpool kötelékébe tartozott. A legutóbbi két évben ő volt a rotterdami klub első számú kapusa, egyszer bajnoki címet, egyszer országos kupát nyert a Feyenoorddal.

A védők közül Aziz Behich török klub tagja, ami azért sem meglepő, mert a családja ciprusi töörk eredetű. Trent Sainsbury Svájcban, a Grasshoppersben futballozott idén tavasszal, az utóbbi években több ausztrál is szerepelt az ottani élvonalban. Sainsbury egyébként kínai klub, a Csiangszu Szuning játékosa, de 2017 utolsó háromnegyedét az Internazionaléban töltötte, ugyancsak kölcsönben. James Meredith, akinek az édesapja hajdanán a legszűkebb elitbe tartozó fallabda-játékos volt, tizennyolc éves kora óta, immár tizenkét éve angol klubokban játszik, egy rövid, az ír Sligónál tett kitérőtől eltekintve. A 2017–2018-as idényt a második vonalban töltötte, ez eddigi pályafutása csúcsa. Milos Degenek japán, Matt Jurman dél-koreai egyesület tagja. Egyedül Josh Risdom szerepel hazai klubban. 

A középpályások közül kiemelkedik a csapatkapitány, az Aston Villában futballozó, 33 éves Mile Jedinak, aki immár a harmadik világbajnokságára készül. Ő volt a csapatkapitánya 2015-ben az Ázsia Kupát megnyerő ausztrál válogatottnak is. Ugyancsak angol klub tagja Jackson Irvine, Aaron Mooy és Massimo Luongo, skóté Tom Rogic, németé Robbie Kruse. Közülük Mooy a Huddersfieldben szinte végigjátszotta Premier League-idényt. Rogic az elmúlt három idényben nyolc trófeát nyert a Celtickel. 

A támadók közül Cahill neve kívánkozik az élre, de közvetlenül mögé kell írni a pénteki, csehek elleni mérkőzésen (4-0) két gólt is szerző Matthew Leckiét, aki Dárdai Pál játékosa a berlini Herthában. 2011 óta játszik a Bundesliga 1-ben, a Mönchengaldbach és az Ingolstadt tagja is volt, mielőtt tavaly nyáron a fővárosi klubba nem igazolt. 

Az ausztrálok 23-as vb-kerete:

Kapusok: Brad Jones (Feyenoord), Mat Ryan (Brighton), Danny Vukovic (Genk)

Védők: Aziz Behich (Bursaspor), Milos Degenek (Yokohama F. Marinos), Matthew Jurman (Suwon Bluewings), James Meredith (Millwall), Josh Risdon (Western Sydney), Trent Sainsbury (Grasshoppers)

Középpályások: Mile Jedinak (Aston Villa), Jackson Irvine (Hull City), Robbie Kruse (VfL Bochum), Massimo Luongo (Queens Park Rangers), Mark Milligan (al-Ahli), Aaron Mooy (Huddersfield Town), Tom Rogic (Celtic)

Csatárok: Tim Cahill (klub nélküli), Tomi Juric (FC Luzern), Matthew Leckie (Hertha BSC), Jamie Maclaren (Darmstadt), Andrew Nabbout (Urawa Red Diamonds), Dimitri Petratos (Newcastle Jets), Daniel Arzani (Melbourne City)

 

Magyarország–Ausztrália

A magyar válogatott június 9-én, 17.30 órakor a vb-résztvevő Ausztráliát fogadja felkészülési mérkőzésen a Groupama Arénában.

Az ausztrálok elleni találkozóra a Szurkolói Klub (SZK) tagjai május 20-án, vasárnap 10.00 órától vehetnek jegyeket, míg a klubtagsággal nem rendelkező szurkolók május 22-én, kedden 10.00 órától juthatnak hozzá belépőikhez.

A belépők elhelyezkedéstől függően 2500, 3000, 5000 forintba kerülnek a mérkőzésre. Az SZK-tagok számára élnek a klubtagsággal járó 15-25%-os vásárlási kedvezmények.

A mérkőzésre szóló jegyek szurkolói kártyával egyrészt interneten a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, másrészt személyesen közel 350 értékesítési ponton a TEX viszonteladóknál vásárolhatók meg.
Szurkolói kártya nélkül – személyazonosításra alkalmas igazolvány bemutatása mellett – az alábbi helyszíneken lehet személyesen belépőket vásárolni:

• Ticket Express Bálna: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. 
• Kórház utcai Stadion, Békéscsaba, Kórház utca 4-6.
• ZTE Aréna: Zalaegerszeg, Október 6. tér 16.

Külföldi állampolgárok (kivéve az ausztrál szurkolókat) utalványt vásárolhatnak a hazai szektorokba, amelyet a találkozó helyszínén – útlevelük bemutatásával – válthatnak át hivatalos meccsjegyre.

A jegyvásárlás szabályai

A meccsjegy.mlsz.hu internetes oldalon történő jegyvásárláshoz szurkolói kártyára van szükség, akárcsak a Ticket Express partnerirodáiban történő vásárláshoz. Kártya nélkül személyes azonosításra alkalmas igazolvány bemutatásával lehet belépőket vásárolni a fent jelölt helyszíneken. A vonatkozó jogszabálynak (A sportról szóló 2004. évi I. törvény 72. §-ának) megfelelően szurkolói kártya nélküli vásárlásnál minden esetben egyéni személyi azonosításra van szükség, ezért ilyen módon csak saját részre lehet belépőket venni. Sokan szeretnének szurkolói kártyával nem rendelkező családtagjuknak jegyet vásárolni, mások meghatalmazással, vagy egy másik személy irataival érkeznek a jegyértékesítés helyszínére. Aki nem rendelkezik szurkolói kártyával, annak azonosítása nem történt meg, így az előbb felsorolt esetekben az ablakoknál – a jogszabály előírásának megfelelően – nem fogják kiszolgálni. Egy személy maximálisan hat jegyet vásárolhat a mérkőzésekre.

A jegyértékesítéssel kapcsolatos kérdésekben az alábbi elérhetőségeken lehet további információkhoz jutni:

Ticket Express Ügyfélszolgálat
Telefon: +36-30-508-0999
E-mail: mlsz@tex.hu 

Az ügyfélszolgálat munkanapokon 9 és 17 óra között, szombaton 10 és 15 óra között fogadja szurkolóink kérdéseit.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a jegyértékesítés a novemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre
Megkezdődött a jegyértékesítés a novemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

Férfi A-válogatottunk november 15-én az észt, november 18-án a finn válogatottat fogadja Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Groupama Arénában. Az MLSZ ...

Nem ért pontot a jó teljesítmény Görögországban
Meccsbeszámoló
Szurkolói információk a ma esti tallinni mérkőzésről

Férfi A-válogatottunk november 15-én az észt, november 18-án a finn válogatottat fogadja Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Groupama Arénában. Az MLSZ ...