Zeller Dórát a fiúk hívták focizni
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. május. 06., 08:54
Zeller Dórát a fiúk hívták focizni

Németországban a magyar ízek hiányoznak a legjobban a magyar válogatott játékosnak, aki már nagyon várja, hogy folytatódjanak az edzések és a mérkőzések. A Bayer 04 Leverkusenben futballozó Zeller Dórának hűséges szurkolói is vannak a Bundesliga-csapatnál, akik a Hoffenheimtől ide is követték.

– Már több hete nem edzünk a csapattal, ami nagyon rossz, főleg, hogy haza sem mehettünk, mert nem lehet tudni, mikor indul újra a munka. De a szüleim is azt tanácsolták, hogy maradjak, mivel a biztonság a legfontosabb, ezért inkább gyakran Skype-on beszélünk – kezdi Zeller Dóra, a magyar válogatott és a Bundesligában szereplő Bayer 04 Leverkusen játékosa. Csapattársával, Csiszár Henriettával tartják egymásban a lelket Németországban, együtt tudnak edzeni, futni járni és focizni is a közelükben lévő üres salakpályára.

– Mindenki betartja a szabályokat, nem megyünk egymáshoz közel, de nem üresek az utcák. Kettesével lehet sétálni, a bolt előtt sorba kell állni és az ismerősökkel nem találkoztunk, mióta tart ez a helyzet. Erre az időszakra új edzőprogramot kaptunk, amiben erősítés, futás és labdás gyakorlatok szerepelnek és hetente két pihenőnap – meséli a válogatott légiósa, akinek útja Nyergesújfaluról indulva az Újpest és a Ferencváros érintésével vezetett Németországba, előbb a Hoffenheimhez, majd a jelenlegi klubjához. a Leverkusenbe, ahova 2019-ben érkezett meg.

 Nyolcévesen játszottam először a fiú barátaimmal, de hogy hogyan kerültem a társaságukba, arra már nem emlékszem! Egy nem használt pályán fociztunk, aztán amikor ők edzésekre kezdtek járni, hívtak engem is. A szüleim először nem nagyon értették a dolgot, de beleegyeztek és kezdettől fogva mindenben támogattak. Apukámnak nagyon sokat köszönhetek, aki mikor már Budapesten futballoztam heti több alkalommal elvitt edzésre. Innentől mindig az volt az álmom, hogy külföldön játszhassak, de nem volt erre konkrét tervem.

Hat éve költözött Németországba Zeller Dóra, ahol második csapatában szerepel.

A gimnázium utolsó évében a szerencse is Zeller Dóra mellé állt, aki kitartóan járt az edzésekre és sokat fejlődött 18 éves korára: a németországi testvárvárosuk nyergesújfalusi kapcsolattartója érdeklődött Karlsdorf-Neuthard városában, ahova elküldték az önéletrajzát és vártak.

– Azt hittem, legjobb esetben is egy megyei szintű csapathoz mehetek majd próbajátékra, de a Hoffenheimnél volt erre lehetőségem! Nagyon hálás vagyok a karlsdorfiaknak a segítségért, akikkel a mai napig jó kapcsolatot ápolok. Néhány napot töltöttem kint és egy edzőmeccsen is játszottam. Akkor ért véget a bajnokság és júliusban meg is kötöttük a szerződést. Mindez nagyon gyorsan történt, akkor érettségiztem és két hét múlva kint találtam magam. Nem sokan kapnak ekkora esélyt az életben, én ki akartam használni.

Így aztán Dóra teljesen egyedül Németországba költözött, ahol egy csapattársa lett a lakótársa, akivel szintén csak ott ismerkedett meg. Segítség volt számára, hogy a nyelvet valamennyire már ismerte, de a magyar ízek még most, hat év elteltével is nagyon hiányoznak neki.

Magyar szurkolók is buzdították a Hoffenheim csapatát Dóra miatt.

– Sok olyan dolog volt a midennapi életben, amivel korábban még nem találkoztam. A foci terén pedig hatalmas ugrást jelentett a váltás. A tempó volt a legfurcsább, nagyon gyors itt a játék, ha nálad a labda, egyből rajtad van valaki és be is csúszik, ha kell. De új volt, hogy külön edzőközpontja van a nőknek, jóval több néző látogatott már akkor is ki a mérkőzéseinkre, mint otthon és a csapaton belüli konkurenciaharc is jobban jelen van Németországban, mint Magyarországon, meg kell küzdenünk a helyünkért.

A klubváltás ideje 2019-ben jött el, amikor sérülés miatt egy év kihagyás után tért vissza a pályára, de már kevesebb lehetőséghez jutott a Hoffenheimben, így megoldást keresett. Ekkor jött a lehetőség a válogatott-csapattárs, Csiszár Henrietta klubjánál, a Bayer 04 Leverkusennél.

– Még nem akartam hazatérni és nagyon jókor jött ez az igazolás, persze az is motiváló volt, hogy Csiszivel együtt fogunk játszani. A beilleszkedés, neki is köszönhetően, könnyen ment. A Hoffenheimnél kezdetben kicsit féltem tőle, hogy le fognak nézni, de épp ellenkezőleg történt, nagyon örültek, hogy egy újabb válogatott játékos igazolt hozzájuk, itt, a Leverkusennél pedig volt segítségem az első időben is. Szeretek is itt játszani, nemrég meghosszabbítottuk a szerződésemet két évvel.

Az első válogatott mérkőzését Gyirmóton játszotta Zeller Dóra, Vágó Attila irányításával, Wales ellen. A bemutatkozás pedig nagyon emlékezetesre sikerült:

– Borzasztóan izgultam, mielőtt beálltam, azt se tudtam, hol vagyok. Aztán gólt fejeltem! Óriási élmény volt. Néhány nappal később Lipóton volt a felkészülési mérkőzés visszavágója, amint ismét játszhattam és ismét gólt szereztem! Nagyon sajnálom, hogy elmaradt az Eb-selejtező Izland és Svédország ellen áprilisban. Az első fordulókban, bár kikaptunk, jó mérkőzéseket játszottunk ellenük. És a törökországi edzőtáborban, amin sérülés miatt nem vehettem részt, jó formában játszott a csapat. Bízom benne, hogy szeptemberben innen tudjuk folytatni. Biztos mindenki fel fog szabadulni, ha újra edzhettünk a klubjainkkal.

A focit pedig nem csak a játékosok, de a szurkolók is hiányolják. Dóra játékát ma is követik azok a fiúk, akik gyerekkorában Nyergesújfalun elhívták magukkal az első edzésére. De a hoffenheimi drukkerek is rendszereresen érdeklődnek utána, sőt, valaki már az új mezét is megvette.

 A nyáron játszottunk egy edzőmeccset a Hoffenheim ellen és két szurkolóm a régi és az új csapatomban viselt mezében jött el rá. Ez nagyon jólesett!

A német szurkolók mindkét Bundesliga-csapat mezét beszerezték, ahol Zeller Dóra szerepelt és le is fotózkodtak kedvencükkel.

A válogatott futballista maga is szurkoló, kedvenc csapata a Barcelona, de ez nem tartja vissza attól, hogy Messi mellett Neymar, Dybala, sőt Ronaldo videóit is kövesse.

 Amikor kisebb voltam, őket utánozva gyakoroltam cseleket, lövéseket… Egyébként a magyar utánpótlásválogatottak mérkőzéseit is követem és Pápai Emőkéről olvasom nagyon gyakran, hogy megint gólt lőtt!

A cseleket nem lehet eleget gyakorolni!

És mivel most több ideje van a válogatott futballistának, több jut a könyvekre és filmekre is:

 A kedvenc szerzőim Dan Brown és Stephen King; filmekből pedig a háborúsakat szeretem, legjobban a Ryan közlegény megmentését, de nemrég ment egy magyar film németül a tévében, a Testről és lélekről, nagyon büszke voltam rá. Zenéből például Eminemet és az ACDC-t szeretem, őket szoktam hallgatni a mérkőzések előtt, miután relaxáltam kicsit – mondja zárásul Zeller Dóra.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...