Pinczi Anita: Egyre többen vetik bele magukat a női labdarúgásba
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. május. 26., 12:57
Pinczi Anita: Egyre többen vetik bele magukat a női labdarúgásba

Az MTK hátvédjének csütörtökön a DVTK ellen lesz dolga az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, de hétfőn még az egyetemen vizsgázott, ahol pszichológiát tanul. A sokoldalú, fiatal lány – akárcsak csapattársa – már alig várja, hogy megmutassa, mire képes a DVTK elleni csütörtöki, bajnoki mérkőzésen.

– Amire kimondottan emlékszem, az a 2005-ös Bajnokok Ligája döntő, amit a tévében láttam. Amikor a Liverpool hatalmas csodát tett az AC Milan csapata ellen és 3 gólos hátrányból felállva a végén tizenegyesekkel megnyerte a mérkőzést – eleveníti fel első focihoz kapcsolódó élményét Pinczi Anita. Az MTK Hungária FC és a magyar válogatott hátvédje 10 évesen kezdett el játszani. Akkoriban öccsét kísérte naponta edzésére a közeli a GRUND 1986 FC pályájára, ahol nézőből idősebb Buzsáky Ákos invitálására nemsokára a játékosa lett.

Az MTK színeiben csütörtökön léphet pályára Pinczi Anita, a cél pedig a győzelem a DVTK ellen.

– Az elején rendesen volt lemaradásom a fiúkhoz képest, de sok edzéssel gyorsan sokat fejlődtem. Egészen 15 éves koromig fiúk között játszottam, nagyon sokat köszönhetek annak, hogy velük fejleszthettem tudásom. Nagyon jó kis társaság volt, és már az elejétől kezdve befogadtak maguk közé.

A későbbi magyar bajnok labdarúgó kezdetben nem is tudott róla, hogy léteznek külön női csapatok is. Akkor csak a játék öröme és a jó társaság számított.

Fent és lent

„Legnehezebb pillanatnak a sérüléseket tudom említeni, de ezeken túl teszi magát az ember és csinálja tovább a munkát azért, hogy minél hamarabb pályára léphessen. Szép pillanatokból szerencsére több van. Talán egy, ami mindig megmelengeti a szívem: Van egy kislány csapat a 4Trainerz SE-ben, 8-9 éves tehetséges leányzók, akik mindig hatalmas örömmel fogadnak, mikor elmegyek hozzájuk, edzést tartok nekik, megnézem a meccsüket vagy focizok velük picit. Próbálok példát mutatni nekik, hogy hova el lehet jutni a foci által vagy akár még sokkal magasabb szintre is. Hálás vagyok nekik, mert megmutatják számomra, miért is éri meg igazán csinálni ezt az egészet.

 

– Ahogy kezdtem felnőni és láttam milyen lehetőségek vannak a női fociban, akkor kezdtek célok megfogalmazódni bennem.

Ilyen cél volt számára a válogatottság is, amihez 2014-ben ért el. Marosvásárhelyen, Románia ellen mutatkozott be a felnőtt csapatban. Abban az évben ráadásul a Kolozsvár futballistája volt, így több csapatársa is szerepelt az ellenfél soraiban.

Pinczi Anita már 11 éve szerepel a felnőtt, első osztályú női bajnokságban. Saját tapasztalatai szerint rengeteget fejlődött a női labdarúgás. Ahogy ő fogalmaz: Ég és föld a két időszak.

 Sokkal több lány kezd el focizni. Ezek a lányok sokkal jobb körülmények között futballozhatnak, mint régebben. Az egyesületek nagyobb támogatást kapnak, azért, hogy fejlődhessen a szakág. Számos tévés mérkőzést játszunk, amit korábban nem is tudtam volna elképzelni. Egyre többen tudják, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy magyar női labdarúgó válogatott és figyelemmel kísérik a szereplésünket. Ismerik az NB I csapatait és akár még játékosokat is tudnak említeni. Nagy dolognak tartom, hogy a fiatal lány játékosoknak, már olyan itthon focizó női játékosok, mint Fenyvesi Evelin, Szőcs Réka, Vágó Fanny és még sorolhatnám a példaképeik. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a médiában is többet foglalkoznak a női labdarúgással. Van még miben fejlődni Európa nyugati országaihoz képest, ez nem kérdés. Azonban mind a játékosok, mind a női labdarúgásban dolgozó szakemberek sokat tesznek azért, hogy lépésenként közelebb kerüljünk az elithez. Természetesen a mi igyekezetünk mellé kell egy befogadó közeg, közönség, aki meglátja a női futball szépségét. Szerencsére egyre többen vetik bele magukat a női labdarúgásba és nagy számban meg is ragadnak mellettünk – vélekedik Pinczi Anita, aki tavaly végzett az ELTE pszichológia alapszakán és jelenleg a mesterképzésen tanul, felnőtt klinikai és egészségpszichológia szakirányon. Későbbi célja pedig a sportpszichológia, sportolók mentális felkészítésével szeretne foglalkozni, de a klinikai, diagnosztikai vonalat is érdekesnek találja.

A profi játékosi karrier és a pszichológia mellett tanításra is jut ideje Pinczi Anitának, aki heti kétszer egy általános iskolában tart fociedzéseket első és második osztályosoknak.

A 26 éves futballista hétfőn még az egyetemen vizsgázott, csütörtökön már a DVTK ellen játszik csapatával, hogy esélye legyen a Ferencváros elleni kiharcolni a BL-indulás jogát.

– Mindkét helyen meg szeretnék felelni és jó teljesítményt igyekszem nyújtani. A nyári vizsgaidőszak mindig kicsit stresszesebb, mert ilyenkor vannak a fontosabb meccsek is a bajnokságban. Fontosnak tartom, hogy a foci mellett foglalkozzak a jövőmmel és hogy mit fogok csinálni miután szegre akasztom a cipőmet. Ahogy látom, nagyon sok női labdarúgó dönt úgy, hogy tovább tanul egyetemen vagy valamilyen szakmát szerez, amivel a későbbiekben foglalkozni fog. Lényeges dolog már a fiataloknál hangsúlyozni, hogy a sport és a tanulás megférnek egymás mellett – fogalmaz a védő, majd a közelgő találkozóról is beszél. – A DVTK egy nagyon masszív csapat, több jó játékosuk van külföldről. Sokat futó, agresszív együttesnek tartom őket. Nagyon motiváltak lesznek, hogy a „döntőbe” kerülhessenek, ezért nehéz mérkőzésre számítok, ahol minden helyzet, párharc kulcsfontosságú lehet. A mi erősségünk, hogy egy csapatként tudunk küzdeni a közös cél érdekében. De emellett több egyéniség van a csapatban, aki el tud dönteni egy meccset. Maximálisan felkészültünk a mérkőzésre és nagyon ég bennünk a győzelmi vágy, ezért remélem a nézők egy izgalmas és jó mérkőzést fognak látni a tévében.

„Ha van egy kis szabadidőm barátaimmal vagy testvéremmel töltöm. Inkább az aktív pihenést preferálom. Szeretek elmenni kirándulni a természetbe vagy egy hosszabb bicikliútra. Társasjátékozni is nagyon szeretünk, csak ne kapjak ki...”

Ahogy minden futballmérkőzést, a női találkozókat is zárt kapuk mögött lehet megtartani a koronavírus-járvány miatt, az M4 Sport viszont élőben fogja közvetíteni a küzdelmeket, először május 28-án, 20.00-tól az MTK-DVTK párharcot, ami még a 13. fordulóból maradt el.

 Megfelelő edzésekkel formában tudtuk magunkat tartani a kényszerpihenő alatt is. Rendszeresen kaptuk a futó és az erősítő feladatokat, amit mindenki tisztességesen elvégzett. Rendkívül vártuk már a labdás edzéseket, ez látszott is a csapaton az első találkozáskor. Kellett egy kis idő visszarázódni, de mostanra szerintem ez sikerült. Az edzések jól felépítettek, inkább a labdás részére fektettük a hangsúlyt. Személy szerint nekem az öltözői hangulat is nagyon hiányzott, ezért is vártam a találkozást. A csapatban jó a hangulat, több fiatal játékos is felkerült a keretbe és jól sikerült a beilleszkedésük is. Mindenki tettre kész, hogy megmutassa mire képes a DVTK ellen.

A kemény munka gyümölcsével: Pinczi Anita tavaly diplomát szerzett az ELTE pszichológia alapszakán, de még tanul tovább!

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...