Női futball: fókuszba kerültek a fiatalok
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2022. december. 27., 13:12
Női futball: fókuszba kerültek a fiatalok

Év végi áttekintésünkben összefoglaljuk a női válogatottak 2022-es szereplését és a magyar női futball eseményeit. Felnőtt válogatottunk vb-selejtező csoportja negyedik helyén végzett, míg az U19-esek és az U17-esek is harmadikok lettek az Eb-selejtező csoportjukban. A fiatalabb korosztályok is pályára léptek idén. Sőt, már a legkisebbeket is várja a futballpálya: elindult az UEFA Playmakers program.

Női A-válogatottunk 11 mérkőzésen lépett pályára 2022-ben. Az évet a spanyolországi Pinatar-kupán kezdte csapatunk, ahol Oroszország (2–2), Lengyelország (2–1-es győzelmet arattunk) és Skócia (gól nélküli rendes játékidőt követően tizenegyesek döntöttek a skótok javára, így a 6. helyen zártuk a tornát) ellen készült a vb-selejtező hátralévő találkozóira.

Gólszerzőink: Zeller Dóra (2), Csiszár Henrietta, Vágó Fanni

A tétmérkőzések áprilisban kezdődtek, a sort a feröeriek elleni 7–0-s siker nyitotta a Szusza Ferenc Stadionban.

Gólszerzőink: Csiki Anna, Csiszár Henrietta, Fenyvesi Evelin, Vachter Fanni,  Vágó Fanni (3)

Ukrajnát azonban nem sikerült legyőznünk a tavaszról júniusra halasztott vb-selejtező mérkőzésen. A 2–0-s vereség pedig azt jelentette, hogy csapatunk a csoport negyedik helyén zárja a sorozatot.

A két mérkőzés között viszont egyszer Brazíliával is játszottunk felkészülési mérkőzést. Bár 3–1-es vereséget szenvedtünk a spanyolországi találkozón, felvettük a versenyt a világ élvonalába tartozó, a FIFA-világranglista 9. helyét elfoglaló együttessel. Margret Kratz szövetségi kapitány, szokásához híven, a dél-amerikaiak ellen is lehetőséget adott olyan tehetséges fiatal játékosoknak, mint Pápai Emőke vagy Papp Luca.

Gólszerzőnk: Csiki Anna

A vb-selejtezők zárásaként a már csoportgyőztes spanyol válogatottal találkoztunk. A küzdelmes találkozón szintén a világ egyik legerősebb ellenfelével néztünk szembe, amely soraiban tudja többek között az FC Barcelona sztárjait is. A találkozón a hazai pályán futballozó spanyolok 3–0-s győzelmet arattak.

Ezt követően válogatottunk Gibraltárra utazott, ahol felkészülési mérkőzésen önbizalomnövelő, 12–0-s sikert aratott. A találkozó remek alkalom volt a kísérletezésre is, ennek jegyében Margret Kratz több fiatalt is pályára küldött, közülük hárman voltak abszolút újoncok a válogatottban: a kezdőcsapatban kapott helyet Vida Boglárka (az ETO játékosa 18 éves), a szünetben pedig Pongrácz Ágnes (a Puskás Akadémia kapusa 17 éves) és Mayer Zsófia (szintén a Puskás Akadémiában futballozik 17 évesen) is beállt.

A tapasztaltabb csapat tehát hét gólt szerzett, a fiatalok ötöt, így az előbbiek nyertek ebben a párharcban. A viccet félretéve, a fiatalok egyértelműen megmutatták, hogy számolni kell velük. Emiatt különösen elégedett vagyok. Ne feledkezzünk meg a három debütálónkról sem. Ezek a lépések egyértelmű jelei a csapat folyamatos fejlődésének

– értékelt a találkozót követően Margret Kratz.

Gólszerzőink: Fenyvesi Evelin, Zeller Dóra (3), Turányi Lilla, Vágó Fanni, Pápai Emőke, Pusztai Sára, Csiki Anna, Mayer Zsófia, illetve Neale (öngól)

A gibraltári siker azonban nem jelentette még a szezon végét. Októberben fordulatos mérkőzésen 3–3-s döntetlent értünk el Csehország ellen idegenben, majd kétszer is megmérkőztünk Üzbegisztánnal. Előbb 3–0-s, majd 5–0-s sikert értünk el az év utolsó két felkészülési mérkőzésén. 

Gólszerzőink: Vágó Fanni (2), Pusztai Sára (2), Zeller Dóra, Csiki Anna, Pápai Emőke, Csiszár Henrietta, Szabó Viktória, Kaján Zsanett, illetve Norboea (öngól)

Tizenegy mérkőzést játszottunk 2022-ben és többen voltunk sikeresek, mint amennyin nem. Sokat fejlődtünk a védelemben, a gyors váltásokban és keményebben játszunk. A lányok mentalitásban sokat léptek előre, sokkal bátrabbak, hisznek magukban és szinte pimaszul fociznak, merészek a pályán

– mondta az évzáró mérkőzést követően Margret Kratz szövetségi kapitány.

Összesítés:

Mérkőzés: 11

Győzelem: 5

Döntetlen: 3

Vereség: 3

Rúgott gólok: 20

Kapott gólok: 9


Még a nyáron kiválasztó edzőtábort tartott Margret Kratz Telkiben, ahova 10 különböző klub 29 játékosát hívta meg a szövetségi kapitány. A korábbi válogatott kiválóság, Rácz Zsófia – aki játékosként a szezon végén még megnyerte a Simple Női Magyar Kupát az ETO-val, a válogatottban összesen 113 alkalommal szerepelt – új szerepkörben, pályaedzőként debütált.

Nagyon örültem ennek a lehetőségnek. Ez a szerep más, mint eddig volt, de nagyon élvezem. Tavaly ilyenkor játékosként, most már edzőként vettem részt az edzőtáborban

– mondta a 33 éves edző.

De nem Rácz Zsófia az egyetlen, aki új feladatokat kapott, a korábba 17-szeres válogatott – egyébként pszichológus mesterdiplomával és sportszakmai végzettséggel is rendelkező – Pinczi Anita a magyar női futball egyik legmeghatározóbb klubjánál, az MTK-nál vette át a női szakág vezetését. Mostantól a felnőtt csapat mellett az utánpótlásért is ő felel.


Női U19-es válogatott

Női U19-es válogatottunk Szlovéniában nyitotta az évet. A Turtóczki Sándor vezette U19-es csapat 1–1-es döntetlent játszott, amit egy győzelem, majd egy vereség követett felkészülési mérkőzésen. Előbb Szlovéniának lőttünk négyet, majd 3–0-ra kikaptunk Romániától.

Gólszerzőink: Bokor Blanka, Németh Mirtill, Lelovics Anna, Pap Nóra, Balogh Orsolya

Áprilisban kezdődtek az Eb-selejtező mérkőzések. Győzelemmel rajtoltunk az olaszországi tornán, a magasabban rangsorolt svájci együttest győztük le 2–1-re. Olaszországot azonban nem tudtuk megállítani és 3–1-es vereséget szenvedtünk. Végül a bosnyákok elleni 3–1-es sikerrel eldőlt, hogy a csoport második helyén végzünk, ami azt jelenti, hogy az A-ligában, a második kalapból várhattuk az Eb-selejtező következő fordulójának sorsolását.

Összességében a remek hozzáállásnak lett az eredménye, hogy az elitkörök során első alkalommal sikerült megelőznünk egy nálunk magasabban rangsorolt válogatottat. Pici hiányérzetem azért lehet, mert az olaszok ellen ki nem kényszerített egyéni hibákból kaptuk a gólokat, talán benne lehetett volna egy szorosabb eredmény is abban a meccsben. Gratulálok az egész csapatnak az elitkörös teljesítményhez, a korosztályból kiöregedő játékosoknak pedig a teljes stáb nevében sok sikert kívánok további pályafutásukhoz

– nyilatkozta a torna után Turtóczki Sándor szövetségi edző.

Gólszerzőink: Sali Rebeka, Lelovics Nóra, Németh Diána, Siber Glória (2), Nagy Fanni

A nyár végén Skóciától szenvedtük 5–1-es vereséget felkészülési mérkőzésen.

Majd ősszel elindult az újabb Eb-selejtező sorozat. A hazai rendezésű tornán Wales volt az első ellenfelünk, magabiztosan, 3–0-ra nyertünk. A második találkozón kifogtak rajtunk a szerbek, 4–2-es vereség lett a vége, pedig játékban nem volt nálunk jobb az ellenfél, sőt...

Az utolsó mérkőzés az olaszok 2–1-re nyertek ellenünk, ezzel a csoport harmadik helyén végeztünk, ami azt jelenti, hogy tavasszal is az A-ligában szerepel a csapatunk.

Gólszerzőink: Siber Glória (2), Tuza Petra, Kiss-Lantos Hanna


Női U17-es válogatottunk

Az U17-es együttesünk kiütéses győzelmet aratott Aradon Románia ellen az év első mérkőzésén, nyolcgólos siker után vártuk az áprilisi tétmérkőzéseket.

Gólszerzőink: Kiss Gréta (2) Nagy Lili (2), Mayer Zsófia, Kovács Aida, Benke Annamária

Magabiztosan kezdtük a hazai rendezésű Eb-selejtező tornát, de Csehország 3–0-s legyőzését a favorit spanyoloktól elszenvedett 6–0-s vereség követte. A torna ezúttal két mérkőzés után ért véget, mivel az ukrán együttes nem tudta vállalni a részvételt.

Fejlődni mindig mindenben lehet, de én sok előrelépést látok az őszi játékunkhoz képest is. Ezt kell tovább építgetni, a lányok tudják, hogy sokat kell még tanulniuk, de látjuk, hogy egyre jobb fizikális állapotban vannak, sokat dolgoznak a klubjaikban is, aminek meglesz az eredménye

– nyilatkozta a találkozót követően Schumi Dorottya szövetségi edző.

Gólszerzőink: Nagy Lili, Sinka Napsugár, Kern Fanni

A nyári pihenő után először szeptemberben, ismét Szlovéniával néztünk szembe. A felkészülési mérkőzést – amelyen a 20. perctől emberhátrányban futballoztunk – 2–1-re elvesztettük. Ez után két Skócia elleni mérkőzés következett. Először 5–3-as, majd 4–6-os skót siker született.

Októberben nehéz mérkőzésen, egy góllal legyőztük a cseheket az Eb-selejtező őszi fordulójában. A bosnyákok ellen gól nélkül ért véget a mérkőzés. Az utolsó, norvégok elleni találkozón sem játszottunk alárendelt szerepet, végül azonban 1–0-s vereséget szenvedett Schumi Dorottya szövetségi edző csapata.

Gólszerzőnk: Szarvas Sára

Azzal elégedett vagyok, hogy a három mérkőzésen csak egy gólt kaptunk, és teljesítettük az alapcélt, bennmaradtunk az A-divízióban

– értékelt Schumi Dorottya szövetségi edző.


Utánpótlás-nevelés

Májusban a Schumi Dorottya vezette női U16-os válogatottunk a németek ellen debütált a nemzetközi porondon. A találkozót a németek nyerték 3–1-re. Ezután az UEFA-torna keretében lépett pályára az új korosztály, amely első mérkőzésén 2–0-s vereséget szenvedett a bosnyákoktól, majd 1–1-es döntetlent ért el Szlovákiával szemben, a tizenegyespárbajban azonban alulmaradt. Az utolsó összecsapáson aztán 4–2-re legyőztük a szerbeket.

Az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban fontos még megemlíteni az U14-es kiválasztó programot, amely négy évvel ezelőtt az UEFA támogatásával indult el. A programot lezáró nyári tornán mind a négy régió válogatottja pályára léphetett, és a nyugati régió, Közép-Magyarország, a keleti régió és az északi régió 18-18 játékosa között ezúttal is rengeteg tehetséges lányra figyelhettek fel a szakemberek.

A még kisebbek számára 2022-ben indult el az UEFA és a Disney közös programja. Az UEFA Playmakers program célja, hogy az öt és nyolc év közötti lányok a varázslatos Disney-világon keresztül ismerkedhessenek meg a labdarúgással olyan környezetben, amelyet kifejezetten a fejlődésükhöz terveztek. A kezdeményezéshez  a Magyar Labdarúgó Szövetség is csatlakozott, így az ország 30 pontján indulnak foglalkozások, képzett játékmesterek irányítása mellett.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...