Margret Kratz: női A-válogatottunk az elit tagság küszöbén
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2023. december. 27., 16:19
Margret Kratz: női A-válogatottunk az elit tagság küszöbén

Év végi összefoglalónkban női A-válogatottunk 2023-ban nyújtott teljesítményét vizsgáljuk meg. A tavalyi adatokkal összevetve, idén két mérkőzéssel többet játszottunk, eggyel több mérkőzést nyertünk meg, és csakúgy, mint tavaly, idén is 20 gólt szereztünk. A 2023-as év megkoronázásaként, válogatottunk az albánok elleni 6-0-s sikerrel második helyen végzett a Nemzetek Ligája csoportkörében.

Margret Kratz szövetségi kapitány vérfrissítéssel kezdte az évet. Idén hat új játékos mutatkozott be a válogatottban, köztük Siber Glória a Wimbledon (jelenleg már a Charlton) 19 éves középpályása, Bokor Adrienn, Palakovics Laura, Tamók Rebeka a kupadöntős Puskás Akadémia játékosai, valamint a Ferencvárosból a kapus Barti Luca és a középpályás Nagy Viktória. Margret Kratz egyúttal elbúcsúzott Vágó Fannytól, a női futball egyik vezéralakjától, aki 2007-ben, 16 évesen mutatkozott be a válogatottban, és 146 alkalommal viselte a címeres mezt. A 32 esztendős válogatott rekorder támadójátékosnak 74 gólt köszönhet a nemzeti csapat. Szintén kiemelésre érdemes, hogy a júliusban hosszú szünet után, immár édesanyaként visszatérő kapus, Szőcs Réka, idén ünnepelte 100. válogatottságát.

Az évet a német Bundesligában, a Köln csapatában szereplő Zeller Dóra sikere zárta, akit az év legjobb női labdarúgó játékosának választottak.

A sikeres év ellenére tragikus veszteség is érte a magyar női futballt, ugyanis november végén elhunyt dr. Dénes András sportújságíró, az MLSZ egykori női szakágvezetője, aki egészen haláláig aktív közreműködője volt a női labdarúgásnak.   

Női A-válogatottunk összesen 13 mérkőzést játszott 2023-ban. Margret Kratz együttese három vereséggel kezdte az évet a Ciprus-kupán, a döcögős kezdést azonban két sikeres felkészülési mérkőzés követte, először 3-1-re majd 2-0-ra győztünk Izrael ellen. A két mérkőzésen szerzett öt gólon Kaján Zsanett (duplázott), Süle Dóra, Kovács Laura és Zeller Dóra osztozott. 

A következő két mérkőzéssel a válogatott már közvetlenül az ősszel induló Nemzetek Ligájára hangolt, melyet idén először rendeztek meg a férfiak küzdelmeihez hasonló rendszerben. Turányi Lilla góljával 1-0-ra nyertünk a görögök ellen, majd Bosznia-Hercegovinát győztük le 2-0-ra, ahol Zágor Bernadett és Fördős Beatrix volt eredményes, utóbbi egyúttal első gólját jegyezte a válogatottban.

A szeptemberben induló Nemzetek Ligája első mérkőzésén Fenyvesi Evelin találatával 1-1-s döntetlent játszottunk Albániával. Ezt követően az írektől négygólos vereséget szenvedtünk el (0-4). Észak-Írország ellen ugyanakkor javítani tudott válogatottunk, és Szabó Viktória, Süle Dóra és Németh Hanna góljaival 3-2-re győzedelmeskedtünk. A csoport negyedik mérkőzésén 1-1-s döntetlent játszottunk az északírek ellen, ahol Zeller Dóra volt magyar részről eredményes. Az utolsó előtti mérkőzésen szoros meccsen, egy peches öngóllal 1-0-ra veszítettünk Írországban, de ez szinte pontszerzéssel felérő vereség volt a vb-szereplő ellenfelünkkel szemben. Az igazi siker csak ezután következett, ugyanis Albánia ellen hatgólos, kiütéses győzelmet arattunk. Csiszár Henrietta háromszor is betalált, Kaján Zsanett, Turányi Lilla és Zeller Dóra pedig egy-egy gólt rúgott az albánok ellen. Így válogatottunk nyolc ponttal a második helyen zárta a Nemzetek Ligája csoportkörét, tavasszal pedig Belgiummal, az „A” liga egyik harmadik helyezettjével játszhat a Nemzetek Ligája A divíziójába kerülésért.

– A második helyen zártunk, ezért a rájátszásban már az elit csapatai közül kaptunk ellenfelet, ami úgy gondolom, példa nélküli teljesítmény a magyar női labdarúgásban. Ha pedig sikerülne győztesként kijönni ebből a párharcból, akkor valóban az elit tagjai közé kerülnénk – értékelt az évzáró mérkőzés után Margret Kratz.

Az idei év teljesítménye alapján női A-válogatottunk pozitív mérleggel zárta az évet: 6 győzelem, 5 vereség és 2 döntetlen. Idén is 20 gólt rúgtunk, csakúgy, mint tavaly, de a múlt évi 9 helyett 21 gólt kaptunk, igaz, nehezebb ellenfelekkel szemben. A legtöbb rúgott gól három játékos nevéhez fűződik, Csiszár Henrietta, Kaján Zsanett és Zeller Dóra is három-három gólt jegyzett az évben a válogatott színeiben. Ami a FIFA ranglistáját illeti, nemzeti együttesünk a 41. helyet foglalja el, egy helyet javítva tavalyi helyezésén.

Februárban a világranglista 18. helyén álló belgák ellen játszunk oda-visszavágós rájátszásos párharcot a Nemzetek Ligájában. A párharc győztese a következő idényt az "A" ligában kezdi meg, a vesztes a "B" ligában folytatja (a hivatalos játéknapok: február 23. és 27.).

– Szinte mindegy volt, melyik csapatot kapjuk a négy csoportharmadik közül, hiszen mind a négy válogatott nagyon erős. A svéd és a norvég együttes talán kicsit kiemelkedett közülük, hiszen ők hosszú ideje a világ közvetlen élvonalába tartoznak, nagyobb nemzetközi rutinra tettek szert, ezért nem baj, hogy elkerültük őket, de a belgáknak is nagyon jó csapatuk van, amely több kiemelkedő eredményt is elért az utóbbi időszakban. Két nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, de bízom benne, hogy helytállunk, és jó eredményekkel zárjuk a párharcot – mondta a sorsolást követően az mlsz.hu-nak Margret Kratz.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...