U17-es sikerrecept: csapategység, önbizalom, kreativitás
U17 férfi   |   Archívum   |   2011. augusztus. 08., 09:19
U17-es sikerrecept: csapategység, önbizalom, kreativitás

Pisont István szövetségi edző a megnyert Telki Kupát követően értékelte az U17-es válogatott teljesítményét.

Az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő U17-es válogatott mindhárom mérkőzését megnyerte a 31. alkalommal megrendezett Telki Kupán (korábban Aranykalász-kupa, illetve Ráckevei torna volt a viadal neve), ezzel idén újra elhódította a tornagyőztesnek járó trófeát. A szombati döntőben a mieink a torna talán legszínvonalasabb mérkőzésén nagy csatában 3-2-re győzték le a jó erőkből álló szerb korosztályos csapatot. Pisont István szövetségi edző az elmúlt napok mérkőzéseinek kielemzése után beszélt a Szerbia elleni döntőről, és összegezte az elmúlt egy hét tapasztalatait.

 

- Nehezen indult a döntő, két perc után gólt kaptunk, de hátrányban is sikerült megőriznünk a nyugalmunkat, volt tartásunk, nem kezdtünk el kapkodni - fogalmazott Pisont István. - A játékosok visszaadták a pályán a begyakorolt játékelemeket, ennek köszönhetően rövid időn belül egyenlítettünk, majd fordítottunk is. Bár az első két gólt tizenegyesből szereztük, mindkét büntetőt jogosan kaptuk meg, a harmadik találat pedig már egy gyönyörű akció végeredménye volt. Fegyelmezettségben, valamint támadójátékban nagyszerűen teljesítettek a játékosok, végig betartották a megbeszélt taktikát, s bár a második félidőben a szerbek játszottak mezőnyfölényben, megtartottuk a vezetést, sőt, ha kicsit pontosabbak vagyunk, újabb gólokat is szerezhettünk volna. Összességében egy változatos, jó iramú, sok párharcot hozó mérkőzésen tudtunk nyerni.

 

Az 1995-ös korosztály válogatottjának elmúlt egy évére jellemző volt, hogy némileg hullámzó volt a csapat játéka: néhány mérkőzésen rendkívül látványosan, fegyelmezetten játszott az együttes, ugyanakkor, akár két-három nappal egy kimagasló teljesítményt követően, képes volt jóval visszafogottabb teljesítményre is. A Telki Kupán azonban egy egységesen magas szinten teljesítő válogatott érte el a sikert.

 

- Az elmúlt hónapokban óriási segítségünkre volt az orvosi szakmai stáb, amely a gyerekek alapos vizsgálatai után rendkívül hasznos információkkal szolgált számunkra, mi pedig ezek alapján építettük fel az edzésprogramot - mondta a szakvezető. - Részben ennek köszönhető, hogy egységesebbek vagyunk, eltűntek a hullámvölgyek, közel azonos színvonalon teljesít a csapat. Emellett az is elmondható, hogy a gárda egységesebbé vált az utóbbi időszakban, új játékosok kerültek be a keretbe, akik jól alkalmazkodtak az elvárásokhoz. Mindezért köszönettel tartozunk a Both József vezette szakmai stáb minden tagjának, akik kiemelkedő munkát végeztek, valamint a klubedzőknek, akik kiváló állapotban engedték el a válogatotthoz a játékosokat.

 

A szövetségi edző a csapat legnagyobb erényei között megemlítette: a játékosok mentálisan végig erősek voltak, emellett kreativitásban is felülmúlták a nemzetközi mezőnyt.

 

- Amellett, hogy kezd kialakulni egy nagyon erős csapategység, van tartása is az együttesnek, amit jól mutat, hogy két mérkőzést is egygólos hátrányból felállva nyertünk meg. Mentálisan erősek a játékosok, egy pillanatra sem ijedtek meg rájuk váró feladatoktól, kellő önbizalommal készültek a mérkőzésekre. Az elmúlt hónapokban begyakorolt alapfeladatokat maximálisan betartották a futballisták, de a bátor, fegyelmezett játék mellett az átlagon felüli kreativitást is a legfontosabb erényeink közé sorolnám - adta meg a siker receptjét a szövetségi edző.

 

A hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőkig egy lengyelországi felkészülési torna még hátra van, de a szeptemberi tétmérkőzéseken szereplő keret váza mostanra már összeállt.

 

- A keret magja nagyjából kialakult, ám egyelőre nem nevezném véglegesnek, egy-két játékos még bekerülhet a következő hetek teljesítménye alapján. Az augusztus végi, lengyelországi viadalra meghívunk néhány futballistát a bővebb keretből, illetve azokat a játékosokat is, akik a Telki Kupán sérülés miatt nem vehettek részt. A légiósokat azonban ekkor már nem kérjük ki, velük legközelebb csak az Eb-selejtezőkön számolunk. A tapasztalatok összegzését követően szeptember elején állítjuk össze a tétmérkőzéseken résztvevő játékosok listáját - tette hozzá Pisont István.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U17: Egy gyors góllal nyertek a lengyelek
U17: Egy gyors góllal nyertek a lengyelek

U17-es válogatottunk kedden délután megkezdte szereplését a lengyelországi Syrenka-kupán, a mérkőzést a 3. percben szerzett hazai találat döntötte el.

U17: keddtől a Syrenka Kupán szerepel a válogatott
Meccsbeszámoló
U17: háromgólos győzelem az üzbégek ellen

U17-es válogatottunk kedden délután megkezdte szereplését a lengyelországi Syrenka-kupán, a mérkőzést a 3. percben szerzett hazai találat döntötte el.