Pisont István: Tudunk ennél is jobban játszani!
U17 férfi   |   Archívum   |   2011. szeptember. 29., 23:24
Pisont István: Tudunk ennél is jobban játszani!

Az U17-es válogatott szövetségi edzője az Európa-bajnoki selejtezőn lejátszott három mérkőzés eredményével tökéletesen elégedett, de látta már jobban is játszani csapatát.

U17-es válogatottunk három meccsen három győzelmet aratva jutott tovább Európa-bajnoki selejtező csoportjából, és a kiemeltek közt várhatja a tavaszi elitkör sorsolását. A norvégok elleni 3-2-es győzelem másnapján Pisont István szövetségi edző értékelte az elmúlt egy hét történéseit.

 

- A torna előtti egyhetes edzőtáborozás arról szólt, hogy a játékosok a lehető legjobb fizikális állapotba kerüljenek, átismételjék az elmúlt bő egy évben begyakorolt taktikai feladatokat, valamint mentálisan is a felkészülten kezdjék meg a tornát - mondta az mlsz.hu-nak a szakvezető. - Az elvégzett munka  sikerét az eredményeken kívül az is mutatja, hogy fizikálisan mindhárom mérkőzésen jól bírtuk a hajrát, mentálisan az utolsó meccs lefújásáig erősek maradtunk, és a taktikai feladatokat is igyekeztek véghez vinni a játékosok. Mindez nem jelenti azt, hogy tökéletes volt a mutatott teljesítmény, egyértelmű, hogy van még hová fejlődnünk. Az eredményekkel maximálisan elégedett vagyok, de a játékunk kapcsán van azért némi hiányérzetem is. Voltak periódusok, mikor nem találtuk a játék ritmusát, érthetetlen labdaeladásokkal hoztuk fel az ellenfelet, és labdabirtoklásban is lehettünk volna jobbak. A nyári Telki Kupán jobb teljesítményt nyújtottunk, viszont pozitívum, hogy egy relatív gyengébb szerepléssel is eredményesek tudtunk lenni.

 

A mieink a három meccsen tizenegy gólt szereztek, a fehéroroszok és az andorraiak ellen négy-négy, a norvégok ellen három találattal zárták a nyolcvan percet. A gólszerzésből a védők is kivették a részüket, az AC Milan akadémiáján nevelkedő Tamás Krisztán négyszer is eredményes volt, akárcsak a csatár Bobál Gergely.

 

- A védelmet végig stabilnak éreztem, és külön öröm a hátvédek gólgazdag játéka, Tamás Krisztián és Asztalos Dávid is fontos találatokat szerzett - fogalmazott Pisont István. - Akadtak kisebb helyezkedési hibák, valamint a labdakihozatalokat még lehet gyorsítani, de a hátsó alakzat összességében jól látta el a feladatát. A középpályások sokat dolgoztak, láttam remek dolgokat tőlük, de azért itt is tudunk jobban teljesíteni. Támadásban lehettünk volna egységesebbek, de a lehetőségeinket jól használtuk ki, Bobál Gergely és Farkas Zoltán is eredményes volt a tornán. Maradéktalanul dicsérni lehet azonban a játékosok hozzáállását, becsülettel hajtottak, mindent kiadtak magukból a futballisták, jó volt látni, hogy végig igyekeztek a maximumot adni. A három mérkőzés közül talán a fehéroroszok ellen nyújtottuk a legjobb teljesítményt, de ott könnyítette a dolgunkat, hogy ellenfelünknél két kiállítás is volt, ezért gazdaságosan focizhattunk. Ugyanakkor abból a meccsből többet is ki lehetett volna hozni, játékban jobbak is lehettünk volna. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármilyen szempontból is elégedetlen lennék a csapattal, inkább azt mondom, tudunk mi ennél jobban is játszani, és korábbi meccseken nyújtottunk is már jobb teljesítményt. Mindhárom mérkőzésen voltak olyan periódusok, amikor nagyszerűen ment a játék, emellett azonban akadtak kevésbé sikerült időszakaink is.

 

Az Eb-selejtező első két helyezettje, vagyis a magyar és a fehérorosz válogatott továbbjutott a tavaszi elitkörbe, ahol már jóval erősebb csoportokba osztják majd a válogatottakat. Ugyanúgy négyes tornákon dől el a továbbjutás, mint az előző selejtező körben, de innen már csak az első helyezettek lépnek tovább, és biztosítják helyüket a 2012-es szlovéniai Európa-bajnokság nyolcas mezőnyében.

 

- Jó úton járunk, megtaláltuk azt a huszonöt-harminc játékost, akikkel eredményesen szerepelhetünk a tétmérkőzéseken, és az utóbbi hetek, hónapok mérkőzései azt mutatják, szép jövő vár a korosztályra - így a szövetségi edző. - Amióta bő egy évvel ezelőtt átvettem a csapatot, összesen huszonnyolc mérkőzést játszottunk le. Nagyon örülök, hogy ilyen sokat tudtunk együtt készülni, mert óriási szükség van a nemzetközi tapasztalatra ahhoz, hogy fel tudjuk venni az Eb-selejtezőkhöz hasonló tétmeccsek ritmusát. A kezdetekben voltak gyengébb mérkőzéseink, de köszönhetően a sok nemzetközi megmérettetésnek, javítottuk a hibákat, és nagyot léptünk előre. Ha ugyanilyen ütemben fejlődnek tovább a játékosok, ütőképes csapatunk lehet, és egy szerencsés sorsolással akár az elitkörből is továbbléphetünk. Vannak olyan futballnemzetek, amelyek utánpótlás terén jelenleg előrébb tartanak nálunk, de mi is szereztünk már komoly skalpokat, és nincs olyan ellenfél, amelytől félnünk kellene. Ha elnyernénk az elitkör rendezési jogát, az nagy előny lehetne, de ettől függetlenül is azt mondom, a tavaszi selejtező körben lehet esélyünk a sikerre. Fontos, hogy a játékosok fejlődése töretlen maradjon a jövőben is, ez esetben hamarosan újabb szép sikereket érhet el a társaság.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U17: Egy gyors góllal nyertek a lengyelek
U17: Egy gyors góllal nyertek a lengyelek

U17-es válogatottunk kedden délután megkezdte szereplését a lengyelországi Syrenka-kupán, a mérkőzést a 3. percben szerzett hazai találat döntötte el.

U17: keddtől a Syrenka Kupán szerepel a válogatott
Meccsbeszámoló
U17: háromgólos győzelem az üzbégek ellen

U17-es válogatottunk kedden délután megkezdte szereplését a lengyelországi Syrenka-kupán, a mérkőzést a 3. percben szerzett hazai találat döntötte el.