Karnyújtásnyira az Európa-bajnokság, Belgrád után Budapesten is legyőztük Szerbiát
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. október. 14., 22:50
Karnyújtásnyira az Európa-bajnokság, Belgrád után Budapesten is legyőztük Szerbiát

Válogatottunk Szerbiát fogadta az Európa-bajnokság selejtezőjének 7. játéknapján. A mérkőzésen Varga Barnabás góljával a mieink szereztek vezetést, majd a vendégek egyenlítettek, de Sallai Roland bombagólja eldöntötte a mérkőzést.

A közelmúlt mérkőzéseihez hasonlóan Szerbia ellen is telt ház és rendkívüli hangulat fogadta nemzeti együttesünket a Puskás Arénában. A szurkolók ismét látványos koreográfiával készültek, ezzel is megadva az alaphangot az összecsapásnak. A válogatottat immár magyar állampolgárként irányító Marco Rossi a Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila – Nego Loic, Nagy Ádám, Styles Callum, Kerkez Milos – Sallai Roland, Varga Barnabás, Szoboszlai Dominik kezdőnek szavazott bizalmat. A mieink legnagyobb hiányzója egyértelműen Orbán Willi volt, az RB Leipzig hátvédje és a védelem alapembere sérülés miatt nem lehetett a csapat segítségére.

A kezdőrúgást a vendégek végezhették el, és az első percekben kapujuk előtt adogattak. A mieink azonban hamar átvették a kezdeményezést, a negyedik percben Szalai Attila passzolt középre, de a beadásába senki nem tudott beleérni. Másodpercekkel később Sallai Roland próbált megindulni a jobb szélen, de az ellenfél védői útját állták. Két perccel ezután már be is tudta adni a labdát,  Vanja Milinkovics-Szavicsnak kellett öklöznie. Ellenfelünk a nyolcadik percben ért el először a kapunk előterébe, de Gudelj centerezése veszélytelennek bizonyult. Az első lövést is a szerb középpályás hajtotta végre, de Dibusz Dénes magabiztosan hárított.

A 15. percben Gacsimovics indult meg, és éles szögből lőtt, de Szalai Attila menteni tudott. Labdaszerzésünket követően Szoboszlai Dominik cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd az érkező Negóhoz passzolt, akinek a lövését az ellenfél védői blokkolták. A szögletet követően a szerbek kontrázhattak, Zsivkovics Mitrovicshoz passzolt kettő az egyben, de Dibusz Dénes jó ütemben jött ki kapujából, és begyűjtötte a labdát. A 21. percben csapatunk megszerezte a vezetést, Sallai Roland indította Negót, aki a középen érkező Varga Barnabás elé tálalt, csatárunk pedig higgadtan értékesítette a ziccert (1-0).

A 24. percben a vendégek előtt is lehetőség adódott, de Mitrovics fejese után a labda Dibusz Dénes ölébe hullott. Három perccel később ismét Nego veszélyeztetett, de élesen középre adott labdájára nem érkezett hazai játékos. Hét perccel ezt követően Szoboszlai Dominik indította Sallai Rolandot, aki a második hullámban érkező Kerkez Milost találta meg, de próbálkozását az ellenfél blokkolni tudta. A 33. percben Szerbia egyenlített, Zsivkovics szögletét Pavlovics csúsztatta Dibusz Dénes hálójába (1-1). Nem sokáig maradt azonban döntetlen az állás, a szerb találat után egy perccel Nego passzolt Sallaihoz, aki sarokkal vette át a labdát, majd húsz méterről, egy pattanás után ballal lőtt bombagólt (2-1).

A fordulást követően két helyen is változtatott Dragan Sztojkovics: a szerb szakember Terzics helyett Koszticsot, míg Erakovcis helyett Tadicsot küldte pályára. A második játékrész első percei a vendégekről szóltak, többet birtokolták a labdát, míg csapatunk fegyelmezetten védekezett. Az 50. percben Mitrovics fejelt gólt, de a találatot a játékvezető les miatt érvénytelenítette. Négy perccel később újra lesgólt szerzett az ellenfél, ezúttal Kerkez Milos helyezkedett jól.

A 63. percben Marco Rossi is cserélt, Styles Callumot Kalmár Zsolt, Negót pedig Bolla Bendegúz váltotta. Két perccel később Tadics szögletét Dibusz Dénes ütötte ki, majd Szoboszlai Dominik indult meg a középpályán, Szalai Attilához továbbított, aki Varga Barnabás fejére varázsolta a labdát, de támadónk nem tudott újabb gólt szerezni, ívelt fejese ugyanis a keresztlécen csattant. A 71. percben a szerbek közel jártak az egyenlítéshez, egy szöglet után kétszer is a bal kapufát találták el, majd Bolla Bendegúz került ziccerbe Szoboszlai Dominik indítása után, de lövése nem talált kaput. Két perccel később pedig Varga Barnabás maradt le Sallai beadásáról.

Második gólunk szerzője a 74. percben elhagyta a pályát, helyére Kata Mihály érkezett, Fiola Attilát pedig Botka váltotta. A 81. percben az időközben beállt Radonjics lódult meg a jobb szélen, de beadását Dibusz Dénes hatástalanította, majd fél perccel később Varga Barnabás fejesét Vanja Milinkovics-Szavics húzta le. A 84. percben Varga Barnabást Ádám Martin váltotta, majd Kata Mihály lőtt kapura, de a vendégek kapusa megint hárított.

A hatperces hosszabbítás elején Mitrovics fejelt a kapunk mellé, majd a 93. percben a szerbek szabadrúgáshoz jutottak a tizenhatosunk előterében. A labdát Tadics adta be, és meg is találta Milenkovicsot, de Dibusz Dénes óriási bravúrt mutatott be. Egy perccel a hosszabbítás vége előtt Kosztics beadását csúsztatta meg az ellenfél játékosa, de a labda nem talált kaput.

A szerbek az utolsó percig rohamoztak, de a szerencse többször is mellénk állt, így egyenlíteniük nem sikerült. Válogatottunk Belgrád után Budapesten is 2-1-re verte Szerbiát, és óriási lépést tett az Európa-bajnokság felé, hiszen ha kedd este győz Litvániában, kijut a jövő évi, németországi kontinenstornára. 

A csoport másik mérkőzésén Litvánia 2-0-ra legyőzte Bulgáriát. A csoportot továbbra is Magyarország vezeti 13 ponttal, Szerbia 10 ponttal a második, Montenegró nyolcpontos, Litvánia ötpontos, míg az utolsó helyen a kétpontos Bulgária áll. 

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport, 7. játéknap

MAGYARORSZÁG-SZERBIA 2-1 (2-1)
MAGYARORSZÁG: Dibusz Dénes – Fiola Attila (Botka Endre, 74.), Lang Ádám, Szalai Attila – Nego (Bolla Bendegúz, 63.), Nagy Ádám, Styles Callum (Kalmár Zsolt, 63.), Kerkez Milos – Sallai Roland (Kata Mihály, 74.), Varga Barnabás (Ádám Martin, 84.), Szoboszlai Dominik

SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Pavlovics, Milenkovics, Erakovics (Tadics, 46.) – Terzics (Kosztics, 46.), Sz. Milinkovics-Szavics, Gudelj, Zsivkovics (Radonjics, 75.) – Gacsinovics (Djuricsics, 67.), Mitrovics, Lukics (Ratkov, 84.)

Gólszerzők: Varga Barnabás (21.), Sallai Roland (34.) illetve Pavlovics (33.)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.