Közel hét éve nem látott magasságban a férfi A-válogatott
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. november. 30., 20:15
Közel hét éve nem látott magasságban a férfi A-válogatott

A férfi A-válogatott Szerbia elleni idegenbeli és hazai győzelmének nem csak a 2024-es Európa-bajnokságra történő kijutás kiharcolásában volt kulcsszerepe, de az idei esztendő eredményeit visszanézve abban, hogy a csapat olyan pozícióba, a 27. helyre kapaszkodott vissza a FIFA-világranglistán, amelyet utoljára 2017. márciusában foglalt el. A FIFA 2022-ben kiadott utolsó világranglistáján a magyar válogatott a 36. helyen állt, így az idei évet is ebben a pozícióban kezdte. A felkészülési mérkőzésen aratott Észtország elleni, majd az első Eb-selejtezőn Bulgária legyőzése három hely előrelépést ért Marco Rossi csapatának a világranglistán. Ugyanakkor a júniusi Montenegróval játszott döntetlen eredményeként - hiába vertük meg Litvániát 2-0-ra, - a június végi rangsorban ismét a 36. helyen találtuk magunkat. Szeptemberben viszont Szerbia legyőzése és a Csehország ellen a Puskás Arénában elért döntetlen kilőtte a magyar válogatottat, ugyanis a 32. pozícióba lépett előre, az októberi Szerbia elleni újabb győzelem és a Litvánia ellen elért 2-2 eredményeként pedig már a legjobb 30-ba is bekerültek Szoboszlaiék. A novemberben lejátszott első mérkőzés pedig nem csak Eb-szereplést ért (Bulgária-Magyarország 2-2), majd a második csoportelsőséget (Magyarország-Montenegró 3-1), hanem újabb három pozíciót is a FIFA világranglistáján. Ebből fakadóan a 2024-es Eb-évet és a szombat esti Eb-sorsolást a világ 27. csapataként várja férfi válogatottunk.

A FIFA 2022-ben kiadott utolsó világranglistáján a magyar válogatott a 36. helyen állt, így az idei évet is ebben a pozícióban kezdte. Az észtek elleni felkészülési mérkőzésen, majd az első Eb-selejtezőn Bulgária ellen eléri sikerek három hely előrelépést értek Marco Rossi csapatának a rangsorban, ugyanakkor a júniusi, Montenegróval játszott döntetlen eredményeként – hiába vertük meg Litvániát 2-0-ra – félévkor ismét a 36. helyen találtuk magunkat.

Szeptemberben viszont Szerbia legyőzése és a Csehország ellen a Puskás Arénában elért döntetlen kilőtte a magyar válogatottat, ugyanis a 32. pozícióba lépett előre, az októberi, Szerbia elleni újabb győzelem és a Litvánia ellen elért 2-2 eredményeként pedig már a legjobb 30-ba kerültek Szoboszlaiék. A novemberben lejátszott mérkőzések nemcsak Eb-szereplést (Bulgária-Magyarország 2-2), majd  csoportelsőséget (Magyarország-Montenegró 3-1) értek, hanem újabb három helyes javulást is a FIFA világranglistáján. Ebből fakadóan a 2024-es évet és a szombat esti Eb-sorsolást a világ 27. (Európa 15.) legjobb csapataként várja férfi válogatottunk, amely az Eb-selejtező eredményei alapján a második kalapból várja ellenfeleit.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.