Kétgólos siker Litvánia ellen, élre állt a magyar válogatott
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. június. 20., 22:58
Kétgólos siker Litvánia ellen, élre állt a magyar válogatott

Harmadik Eb-selejtezőjén sem kapott gólt a magyar válogatott, és másodszorra gyűjtötte be a három pontot, miután Varga Barnabás és Sallai Roland góljával 2-0-ra legyőzte a litvánokat a Puskás Arénában. A mieink sikerükkel átvették a vezetést a csoportban.

Három nappal a Montenegró elleni 0-0-s döntetlent követően férfi A-válogatottunk a telt házas Puskás Arénában lépett pályára, méghozzá az Eb-selejtező-csoport legalacsonyabban rangsorolt együttese, a litván válogatott ellen.

Marco Rossi három helyen változtatott a podgoricai kezdőcsapathoz képest, Botka Endre, Gazdag Dániel és Varga Barnabás került be az együttesbe. Ezzel változott Sallai Roland szerepköre is, aki kikerült a jobb oldalra, a "hosszú futó" pozíciójába.

Marco Rossi türelmes játékot kért csapatától, ennek megfelelően nem estünk neki a litvánoknak, de az első tíz percben két nagy helyzetünk így is adódott, előbb Gazdag Dániel fejesét követően pattant szögletre a labda, majd Szalai Attila éles szögből leadott lövését védte a litvánok kapusa.

Ezt követően még inkább rákapcsoltunk: a 11. percben Sallai játszotta tisztára magát a jobb oldalon, beadását követően Gazdag tévesztett kevéssel célt, pár másodperccel később Varga Barnabás jelentkezett lövéssel, de ez is elkerülte a kaput. A folytatásban is futószalagon jöttek a magyar lehetőségek, bő negyedóra után már kilenc kapura lövésnél tartottunk.

A litvánok érezték, hogy ennek nem lesz jó vége, és zártabb védekezésre váltottak, messzebb szorítva a mieinket a kapujuktól. A távoli lövéseink nem vezettek eredményre, a 32. percben azonban megszereztük a vezetést: Szalai Attila húzódott előre egy akciónk során, a tizenhatos bal sarkától középre ívelt, a hosszú oldalon érkező Varga Barnabás pedig kihasználva a litván védők hibáját közelről a kapuba lőtt (1-0). Ez volt az OTP Bank Liga aktuális gólkirályának első találata a válogatottban (miután először kapott helyet a kezdőcsapatban).

A 40. percben közel jártunk a második gólhoz, Szoboszlai szabadrúgása után a keresztlécről pattant ki a labda. Az első félidő utolsó perceiben Sallai távoli próbálkozását védte a vendégek kapusa, ez volt a 18. kapura lövési kísérletünk, majd hosszabbítás nélkül ért véget a játékrész, teljesen megérdemelt magyar vezetésnél.

A második félidőből egy perc sem telt el az első nagy magyar helyzetig, Varga csúsztatásával Gazdag tört kapura, lövését bravúrral tolta ki a bal sarok elől a litván kapus. A folytatásban is jelentős labdabirtoklási fölényben futballoztunk, de kevesebb lehetőség alakult ki a vendégek kapuja előtt. A 60. percben Ádám Martin váltotta Varga Barnabást, Kleinheisler László pedig Styles helyére érkezett.

A félidő derekán a litvánok is jelentkeztek egy lövési kísérlettel, de jelentősebb veszélyt nem alakítottak ki a kapunk előtt. A mieink kevésbé voltak aktívak az ellenfél kapujánál, a labdabirtoklás mennyiségére nem lehetett panasz, helyzetekig azonban hosszú percekig nem jutottunk el. A 73. percben Kleinheisler labdaszerzést követő lövése szögletre pattant, a 79. percben Lang Ádám és Ferenczi János állt be csereként. A 83. percben egy látványos találattal megdupláztuk az előnyt: Kleinheisler labdaszerzését, majd Szoboszlai passzát követően Sallai Roland jó 25 méterről bombázott a jobb felső sarokba (2-0), eldöntve a mérkőzést. A hátralévő percekben magabiztosan őriztük a kétgólos előnyt, és a megérdemelt sikerrel hétre növeltük a pontjaink számát. 

Marco Rossi együttese három mérkőzés után 5-0-s gólkülönbséggel vezeti a csoportját, a Bulgáriában 1-1-es döntetlent játszó szerbek szintén hét ponttal a másodikok. A mieink legközelebb szeptemberben 7-én, éppen a szerbek otthonában lépnek pályára.

Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
MAGYARORSZÁG: Dibusz Dénes – Botka Endre, Orbán Willi, Szalai Attila – Sallai Roland (Baráth Péter, 88.), Nagy Ádám, Styles Callum (Kleinheisler László, 60.), Kerkez Milos (Ferenczi János, 79.) – Gazdag Dániel (Lang Ádám, 79.), Szoboszlai Dominik – Varga Barnabás (Ádám Martin, 60.)
LITVÁNIA: Gertmonas – Leklatas, Kazukolovas, L. Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 63.) – Uzela (Vorobjovas, a szünetben), Gineitis – El. Jankauskas (Romanovskij, 85.), Sirgedas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas. 
Gólszerző: Varga Barnabás (32.), Sallai (83.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.