Egy félidő ott, egy félidő itt - döntetlen Kaunasban
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. október. 17., 23:03
Egy félidő ott, egy félidő itt - döntetlen Kaunasban
Fotók: Thaly Zoltán, Baricsa Gábor

Férfi A-válogatottunk a szünetig kétgólos hátrányt szedett össze a litvánok otthonában, a fordulás után azonban végig dominálni tudott, Szoboszlai és Varga góljával egyenlített, így egy ponttal zárta a találkozót.

A magyar válogatott úgy készült a litvánok elleni kaunasi Eb-selejtezőre, hogy egy esetleges győzelem esetén bebiztosítja részvételét a jövő évi Európa-bajnokságon. A litvánok azonban a bolgárok idegenbeli legyőzésével bizonyították, hogy nem szabad félvállról venni őket, és Marco Rossi is felhívta a figyelmet arra, hogy nehéz mérkőzésre van kilátás Kaunasban.

A szövetségi kapitány egyébként egyetlen helyen változtatott a szerbek elleni kezdőcsapaton, Styles Callum helyére Gazdag Dániel került. Ez egyben azt is jelentette, hogy Szoboszlai Dominik egy sorral hátrébb került: Nagy Ádámmal alkotta a középpálya tengelyét.

A mérkőzés nem úgy kezdődött, ahogy szerettük volna, nem találtunk fogást a hazaiakon, akik határozottan, agresszíven védekeztek, sok párharcot nyertek, és többször is gyorsan felértek a kapunk elé. Az első helyzet is a litvánoké volt, sőt a mérkőzés első gólját is ők szerezték meg: a 21. percben Cernych a balösszekötő helyén indult meg a kapu felé, majd miután senki sem lépett ki rá, a 16-os sarkától kilőtte a bal alsó sarkot (1-0). A mieink a 30. percben Szoboszlai szabadrúgásával veszélyeztettek először, a hazaiak kapusa szögletre ütötte a labdát. A 33. percben Szoboszlai előkészítő volt, Sallai lövése elkerülte a kaput. A 36. percben jött az újabb kellemetlen meglepetés, egy jobb oldali szöglet után Sirvys a hosszú oldalon érkezett, és Kerkez szorításában a kapuba fejelt (2-0). A 43. percben Kerkez tesztelte közelről Zubas kapust, aki ezúttal is a helyén volt, így a szünetig nem tudtunk szépíteni.

A szünetben kettőt cserélt Marco Rossi: Nagy Zsolt és Styles Callum állt be Kerkez Milos és Gazdag Dániel helyére. A második félidő elején jóval veszélyesebbé vált a támadójátékunk, amiben az is közrejátszott, hogy Szoboszlai egy sorral feljebb került, és többet tudott hozzátenni a játékunkhoz. A zártan védekező litvánok azonban nem hagytak sok területet a támadóinknak, ezért nehéz volt átjátszani a védelmüket, ráadásul a megszerzett labdákból többször gyors kontrákat vezettek.

Ennek ellenére megvoltak a helyzeteink, de Zubas remek napot fogott ki, és sokáig minden kapura tartó próbálkozásunkat védte. A 65. percben viszont ő hibázott: egy szép összjáték végén Sallai kapott labdát a 16-oson belül, Zubas pedig ezúttal késve érkezett, és szabálytalankodott a támadónkkal szemben. A megítélt tizenegyesből Szoboszlai a léc alá bombázott (2-1). A szépítés után is támadásban maradtunk, nyomás alatt tartottuk a hazaiak kapuját, és egymás után alakítottuk ki a lehetőségeket.

A 82. percben sikerült egyenlíteni, egy pontosan belőtt jobb oldali szöglet után Varga Barnabás 10 méterről fejelt a kapu jobb oldalába (2-2). A hajrában sikerült folyamatosan nyomás alatt tartani a házigazdák kapuját, de a litvánok foggal-körömmel védekezve kihúzták újabb kapott gól nélkül - döntetlennel zárult a találkozó.

Miután a szerbek legyőzték hazai pályán Montenegrót, az Európa-bajnoki részvételt egyelőre nem sikerült kiharcolni, ehhez még legalább egy pontot kell szereznünk a hátralévő két selejtezőn: a bolgárok és a montenegróiak ellen.

Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0)
LITVÁNIA: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas. 
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Ádám, Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zsolt, a szünetben) – Sallai (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám Martin, 90+2.). Gólszerző: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.