Dupla annyi gólt lőttünk Izlandnak, mint amennyit kaptunk tőlük - a 12. párharc jön
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2020. november. 10., 12:02
Dupla annyi gólt lőttünk Izlandnak, mint amennyit kaptunk tőlük - a 12. párharc jön

Az eddigi 11 Izland elleni találkozóból hetet megnyert a magyar válogatott; egyszer, a 2016-os Eb-n döntetlen született és három alkalommal Izland bizonylult jobbnak. A 22 gólunkból hármat Gera Zoltán jegyzett.

Izland ellen először 1988 májusában, Budapesten találkozott a magyar válogatott, és 3–0-s győzelem született. A visszavágón, Reykjavíkban szintén 3–0-s sikert arattunk, ez volt az eredmény már az első félidőben is.

Az 1992–1993-as vb-selejtezők kettős izlandi győzelemmel (2–1 és 2–0) végződtek, az 1995-ös Eb-selejtezők viszont felemás képet mutattak. Reykjavíkban vereség (2–1), otthon egy szerény győzelem (1–0).

Az ezredforduló után, 2004–2005-ben játszott mindkét vb-selejtezőt 3–2-re megnyerte a magyar labdarúgó-válogatott. A 2011-ben játszott felkészülési mérkőzést, a Puskás Ferenc Stadionban az eddigi legjobb eredménnyel, 4–0-ra nyerte csapatunk.

A régi Puskásban már járt az izlandi nemzeti csapat, 2011-ben magyar győzelem született itt.

A számunkra legemlékezetesebb, Izland elleni találkozó a 2016-os Európa-bajnokság csoportmérkőzése volt, amely 1–1-es döntetlennel zárult, amelyhez Birkir Már Sævarsson öngólja is kellett a 88. percben.

A végjátékban harcoltuk ki a döntetlent Izland ellen

A végjátékban harcoltuk ki a döntetlent Izland ellen

A magyar válogatott nagyot küzdve 1-1-es döntetlent játszott második Európa-bajnoki mérkőzésén: Izland egy első félidőben értékesített büntetővel szerzett vezetést, de a mérkőzés hajrájában egy öngóllal kiegyenlítettünk, és ezzel nagy lépést tettünk a csoportból való továbbjutás felé.

Tovább

A tizenegy mérkőzésen nyolc szövetségi kapitány vezette a magyar válogatottat, először Bálint László technikai igazgató, majd Mezey György, Jenei Imre, Puskás Ferenc és kétszer Mészöly Kálmán szövetségi kapitány. Izland ellen Mészöly Kálmán harmadik szériája végén, utoljára ült a kispadon, a Fáy utcában. Majd 2002-ben Gellei Imre vezényelte a magyar csapatot. A 2004–2005-ös vb-selejtezőkön már Lothar Mathäus volt a magyar szövetségi kapitány. 2011-ben Egervári Sándor vezette a csapatot. 2016-ban a franciaországi Eb-csoportmérkőzésen Bernd Storck irányította a magyar nemzeti válogatottat. Most Marco Rossi kezében a csapat, akinek legutóbbi koronavírus-tesztje – a korábbi folyamatos negatív teszteredmények után – pozitív eredményt mutatott. Elkülönítése a játékosoktól, stábtagoktól azonnal megtörtént.

Bár az Eb-n nem vette be a kapujukat, Gera Zoltán az Izland ellen legtöbb gólt szerző magyar futballista.

Ezen találkozók allatt 22 gólt lőttünk Izlandnak, míg kapni 11-et kaptunk. Gólszerzőink Gera Zoltán (3), Kiprich József, Kovács Kálmán és Vincze István (2–2), Dárdai Pál, Dzsudzsák Balázs, Elek Ákos, Huszti Szabolcs, Illés Béla, Koman Vladimir, Lőw Zsolt, Rudolf Gergely, Sallai Sándor, Szabics Imre, Torghelle Sándor és Vincze István voltak, valamint egy öngól is született Birkir Már Sævarsson révén.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Marco Rossi:
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

A Koszovó elleni 2-0-s győzelmet követően szövetségi kapitányunk értékelt.

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Meccsbeszámoló
Már kaphatók a jegyek az Írország-Magyarország mérkőzésre

A Koszovó elleni 2-0-s győzelmet követően szövetségi kapitányunk értékelt.