Döntetlen Szófiában, kinn vagyunk az Európa-bajnokságon!
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. november. 16., 20:24
Döntetlen Szófiában, kinn vagyunk az Európa-bajnokságon!
Fotók: Thaly Zoltán, Baricsa Gábor

Fordulatos mérkőzésen, katartikus végjátékkal harcolta ki az Európa-bajnoki szereplést a magyar válogatott: a mieink Ádám Martin góljával korán vezetést szereztek a bolgárok ellen, a hazaiak azonban fordítottak, és a 96. percben még győzelemre álltak. Az utolsó pillanatban aztán egy szabadrúgás, majd egy bolgár öngól döntetlent ért, és a megszerzett egy ponttal bebiztosítottuk az Európa-bajnoki részvételt.

A magyar válogatott nagy lehetőség előtt állt a bolgárok elleni, szófiai Eb-selejtezője előtt: az Európa-bajnoki szereplés kiharcolásához egyetlen pontra volt szüksége, egy esetleges győzelemmel pedig a csoportelsőséget is bebiztosíthatta.

Marco Rossi szövetségi kapitány az alapcsapat tagjait jelölte a kezdőcsapatba, a sérült Varga Barnabás helyén Ádám Martin, Sallai Roland helyén a kezdőben elsőként szereplő Csoboth Kevin kapott lehetőséget. A védelemben Dibusz Dénes előtt Botka Endre, Lang Ádám és Szalai Attila játszott, középen Nego Loic, Styles Callum, Nagy Ádám és Kerkez Milos futballozott, a támadósort a csapatkapitány Szoboszlai Dominik egészítette ki.

A magyar válogatott kezdte jobban a mérkőzést, az első percekben végig a bolgár térfélen tartottuk a labdát, az első helyzet Ádám Martin nevéhez fűződött, aki egy bal oldali beadás után a kapu fölé fejelt. A 10. percben ismét Ádám fejelt, de ezúttal már pontosan: Szoboszlai Dominik jobb oldali szabadrúgását követően Ádám 3 méterről fejelte a hálóba a keményen belőtt labdát (0-1).

A gól után maradt a magyar válogatott fölénye, továbbra is mi irányítottunk, a bolgárok első helyzete egy védelmi hibánkból alakult ki. A hazaiak azonban az első veszélyesebb akciójukból vezetést szereztek, a 24. percben Delev talált a kapunkba: 15 méterről lőtt a bal felső sarokba, a labda Lang Ádámon is megpattant (1-1).

A gól után megélénkült a hazaiak játéka, kiegyenlítetté vált a mérkőzés. A 37. percben Antov megkapta a második sárga lapját, így emberelőnyben folytattuk a mérkőzést. A 40. percben a játékvezető Gruevnek is felmutatott egy piros lapot, de a VAR-vizsgálat után módosította az ítéletet, és Botkának adott sárgát műesésért. A félidőből hátralévő időben nem született gól, döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A második félidő elején nyomás alatt tartottuk a hazai kaput, Szoboszlai szabadrúgásból tévesztett kevéssel célt, majd Styles előtt is kialakult egy helyzet. Az 58. percben fordulatot hozott a mérkőzés, Kerkez megkapta a második sárga lapját, így mi is tíz főre fogyatkoztunk. Rossi cserélt, Nagy Zsolt érkezett Csoboth helyére.

A folytatásban egyik csapat sem tudott jelentősebb mezőnyfölényt kiharcolni, a bolgárok egészen a 77. percig nem jelentettek veszélyt a kapunkra, ekkor azonban büntetőhöz jutottak, amelyet Deszpodov magabiztosan értékesített.

Az utolsó tíz percre frissítettünk a támadósorban, Kalmár Zsolt és Gazdag Dániel is beállt, és ekkor már Németh András is a pályán volt. A hajrában a mieink nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, a bolgárok viszont igyekeztek lassítani, tördelni a játékot. Szoboszlai kétszer szabadrúgásból veszélyeztetett, majd a 94. percben becselezte magát a 16-oson belülre, de a lövését védte a bolgár kapus. A 96. percben érkezett az Eb-részvételt érő egyenlítés: Szoboszlai ívelt szabadrúgásból a bolgár kapu elé, a menteni igyekvő Petkov pedig a saját kapujába csúsztatta a labdát, 2-2! Ez volt a mérkőzés utolsó momentuma, a mieink megszerezték az Eb-részvételhez szükséges pontot, ott leszünk a jövő évi, németországi Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott vasárnap, Montenegró ellen, a Puskás Arénában zárja az Eb-selejtező sorozatot, a mérkőzés tétje a csoportgyőzelem lesz.

Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1)
Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapuk mögött. V: Stefanski (lengyel)
BULGÁRIA:
 Naumov – V. Popov, A. Petkov, Antov, Nedjalkov – F. Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Gruev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Sz. Ivanov, 83.). 
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (Kalmár, 81.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai, Csoboth (Nagy Zs., 59.) – Ádám Martin (Németh A., 74.).
Gólszerző: Delev (24.), Deszpodov (79. – 11-esből), ill. Ádám Martin (10.), A. Petkov (öngól, 97. perc)
Kiállítva: 
Antov (36.), ill. Kerkez (57.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.