Őrült hajrá után döntetlen Lengyelország ellen
U21 férfi   |   Csapat   |   2021. október. 08., 21:58
Őrült hajrá után döntetlen Lengyelország ellen

U21-es válogatottunk harmadik Eb-selejtező mérkőzésén a lengyeleket fogadta a szegedi Szent Gellért Fórumban. Gera Zoltán együttese szerzett a második félidő elején vezetést, de a lengyelek előbb egalizáltak, majd előnybe is kerültek. A ráadás perceiben aztán Németh András megszerezte az egyenlítő gólunkat, így 2-2-es döntetlen született.

A magyar és a lengyel válogatott is egy győzelemmel és egy vereséggel a háta mögött várta az egymás elleni szegedi mérkőzést az U21-es Európa-bajnoki selejtező B csoportjában. Bár még a sorozat elején járnak a csapat, a találkozónak nagy jelentősége volt mindkét együttes számára, egy második vereséggel ugyanis jelentősebb hátrányba kerülhetett egyik vagy másik csapat az első két helyért vívott harcban.

Gera Zoltán több helyen is változtatott a San Marinóban 4-0-ra diadalmaskodó kezdőcsapaton, Kerkez Milos, Németh András, Csonka András és Csóka Dániel is bekerült az együttesbe. Az első félidőben a lengyel válogatott akarata érvényesült, a vendégek már a mieink térfelén nyomás alá helyezték a labdás játékosainkat, és a pálya középső harmadában megakasztották az akcióinkat, a megszerzett labdákkal pedig gyorsan odaértek a tizenhatosunk előterébe, több alkalommal is nehéz helyzetbe hozva a védelmünket.

A magyar válogatott szervezetten védekezett, a tizenhatosunk előterében nem hagyott területet az ellenfélnek, de támadásban nem találtuk a jól védekező lengyelek játékának ellenszerét, kevés alkalommal jutottunk el a másik tizenhatosig. Az első negyedórában Szendrei Norbert távoli lövését kellett védenie a lengyel kapusnak, ezt követően azonban csak Hegyi Krisztiánnak volt dolga. A legnagyobb lengyel lehetőség egy közvetett szabadrúgás volt, amelyet az öt és felesünk jobb sarkától végezhettek el a vendégek, a lövés azonban szögletre pattant a blokkról. Szögletből néhányat még elvégezhetett ellenfelünk, de a szünetig nem született gól a találkozón.

A fordulás utáni percekben jóval veszélyesebben futballozott a magyar csapat, és a 49. percben megszereztük a vezetést, egy jobb oldali kontratámadás végén Bukta Csaba pontosan adott középre az érkező Németh Andrásnak, aki közelről a kapus mellett a hálóba helyezett (1-0). A gól után rögtön volt egy újabb lehetőségünk is, de a lengyelek támadásban rátettek egy lapáttal, így az előnyünk nem tűnt megnyugtatónak. A 61. percben büntetőből egyenlítettek a vendégek, a Csonka kezezéséért megítélt tizenegyest Benedyczak váltotta gólra (1-1).

Eseménydús maradt a mérkőzés, a kontratámadásaink továbbra is veszélyesek voltak, a 75. percben például egy labdaszerzés után ismét Németh András előtt adódott lehetőség, 18 méteres, bal lábas lövését követően a kapufa tövéről kifelé pattant a labda. A hajrában mindkét csapat sokat tett a második gól megszerzéséért, és a 81. percben a lengyeleknek sikerült betalálniuk, kihasználva egy védelmi megingást: Wędrychowski vált le az őrzőjéről, majd egy csel után 8 méterről, kissé jobbról a léc alá bombázott (1-2). 

A rendes játékidő utolsó perceiben még volt lehetőségünk az egyenlítésre: Kiss Tamás gyönyörű lövését hárította bravúrral a kapus. A hosszabbításra a magyar válogatott emberelőnybe is került – hamarosan azonban a játékvezető Major Sámuelnek is felmutatott egy piros lapot, aki utolsó emberként szabálytalankodott a meginduló támadóval szemben. 

A 95. percben egy hosszú beadásra a kapus rosszul jött, az elfejelt labda Németh András elé érkezett, aki a hárítani igyekvő védők között megszerezte egyenlítő találatunkat (2-2)!

Az utolsó percben hatalmas helyzetet értékesíthettünk volna, Kiss Tamás passza és Baráth Péter lövése után védett a kapus, így a végeredmény a 2-2-es döntetlen lett.

A végén hektikussá vált a mérkőzés. Nagyon sajnálom, hogy az utolsó pillanatban nem rúgtuk be a helyzetünket, de azt kell mondanom hogy jó eredmény született egy erős ellenféllel szemben. Annak örülök, hogy felálltak a játékosok 2-1-nél, büszkék lehetünk rájuk és ők is magukra. A félidőben átbeszéltük, mik voltak azok a problémák, amik addig adódtak. Rendeznünk kellett a sorainkat, reagálnunk kellett az eddigiekre. Nagyon jól kezdtük a második játékrészt, de a második góljuk előtt már nagyon mélyen védekeztünk. Elfáradtak a játékosaink, nagyon sokat dolgoztak. Ez a döntetlen sokkal jobb, mintha elveszítettük volna mind a három pontot, nagyon fontos volt az önbizalmunk szempontjából, hogy nem veszítettük el a meccset, és ott lesz a lehetőség Lengyelországban, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Tovább kell építkeznünk, hogy az első félidőben látottak ne történjenek meg ismét – nyilatkozta a találkozót követően Gera Zoltán.

A magyar válogatott jövő kedden ismét a Szent Gellért Fórumban lép pályára, ellenfele a tavaszi Európa-bajnokság aranyérmese, a selejtezőben eddig hibátla német válogatott lesz.

Magyarország-Lengyelország 20211008
2021.10.8. (péntek)
B csoport
Magyarország HUN
Magyarország
Lengyelország
Lengyelország POL

Magyarország
Magyarország
1
2
3
6
11
13
16
19
20
23
2
Bejger
6
Poręba
7
Kamiński
9
Benedyczak
10
Bogusz
11
Marchwiński
14
Karbownik
15
Nawrocki
19
Kiwior
21
Skóraś
22
Majchrowicz
Magyarország-Lengyelország 20211008
Lengyelország
Lengyelország
Cserék
Magyarország
Magyarország
5
Szűcs Kornél
7
Kiss Tamás
86'
8
Csongvai Áron
9
Tóth-Gábor Kristóf
12
Auerbach Martin
15
Major Sámuel
66'
91'
91'
91'
17
Bárány Donát
81'
83'
86'
18
Csontos Dominik
21
Komáromi György
81'
90'
Lengyelország
Lengyelország
1
Cezary Miszta
3
Krzysztof Kubica
5
Konrad Gruszkowski
75'
8
Maciej Żurawski
13
Mateusz Młyński
16
Szymon Czyż
17
Daniel Szelągowski
95'
18
Filip Szymczak
70'
76'
89'
23
Marcel Wędrychowski
70'
80'


Címkék:

Kapcsolódó hírek