U21: Meccsnap jön, harcolnunk kell!
U21 férfi   |   Archívum   |   2016. szeptember. 06., 11:38
U21: Meccsnap jön, harcolnunk kell!

Lehetőség a bizonyításra: a lengyel válogatott gólt is alig kap, aki ellenük is meg tudja mutatni tudását, az nagyot léphet előre.

A magyar csapat szeptember 1-jén Eb-selejtező meccsen 4–0-ra verte Liechtensteint, de Lengyelországban egy egészen más kaliberű csapattal kell majd megküzdenie. A hazai Eb-re készülő házigazdák elleni tesztmeccs jól szolgálja majd a portugálok és a görögök elleni selejtezőre való felkészülést.

Kemény meccs vár ránk, a lengyeleknek gólt lőni is igen nehéz. Az elmúlt hét találkozójukon mindössze egyszer kaptak ki, és csak két gólt sikerült szerezniük az ellenfeleiknek. Fizikailag erősek, szervezettek. Nem szabad belemennünk a rohanásba, a csapatomnak meg kell mutatnia, hogy képes éretten, fegyelmezetten és taktikusan futballozni. A Liechtenstein elleni kezdőből alig néhány játékos marad majd a csapatban, mert ez a meccs egyben lehetőséget biztosít azoknak, akik eddig kevesebbszer léptek pályára. A lengyelek ellen viszont minden adott a bizonyításhoz. »Meccsnap jön, harcolnunk kell! « – ezt sulykoltam az utolsó edzésünkön is – mondta az mlsz.hu-nak a mérkőzés előtt Michael Boris szövetségi edző.

michael|Michael Boris fegyelmezett, taktikus játékot vár a csapatától

A kevés kivétel közé tartozik a Debrecen védője, Szilvási Péter, aki Liechtenstein után a lengyel csapat ellen is kezdhet majd.

Remélem, hogy az ismételt játékom a teljesítményemnek, és nem a körülményeknek szól. Mindenképp szeretném magam megmutatni a pályán, jó üzenet lenne a klubom felé is, hogy lehet rám számítani, ráadásul motivál a társak példája is – Bernd Storck észreveszi és díjazza az U21-es csapatban mutatott teljesítményt, ahogy az Vida Máté vagy Nagy Dominik esetében is történt, Nagy Ádámról nem is beszélve – árulta el Szilvási, akinek egészen más képességeire lesz szükség a mai meccsen, mint korábban.

Szilvási|Szilvási saját magának, a Debrecennek és Bernd Storcknak is bizonyítana – Liechtenstein ellen a félpályánál védekeztünk, letámadtuk az ellenfelet. Ezt a stílust én jobban kedvelem, mint amikor a tizenhatosunk előtt védekezünk. Ott több a párharc, a beadás, míg letámadásnál inkább arra van szükség, hogy olvassam a játékot – mondta Szilvási.

Az U21-es válogatottban először kap majd lehetőséget kezdőként Géresi Krisztián (Videoton FC) és Madarász Márk (Gyirmót FC Győr). Géresire nem szélsőként, hanem centerposzton számít Michael Boris, de a játékos igyekszik megoldani a feladatot.

Örülök, hogy az elmúlt időszakban bemutatkozhattam az NB I-ben, sikerült gólokat szereznem, és most bizonyíthatok a korosztályos válogatottban is, ami külön motiváció, szeretnék góllal vagy gólpasszal zárni a lengyelek ellen. A válogatottban centerposzton játszom majd, ez abból a szempontból kihívás, hogy más adottságaimra van szükségem, mint szélsőként, ahol több területem van a cselezésre, beindulásokra. A lengyelek ellen többet játszom majd háttal a kapunak, meg kell tartanom a labdákat, illetve ha lehetőségem van, betörni az üres területekre, de labdaszerzésben is oda kell tennem magam – mesélt a meccs hátteréről Géresi.

Madarász 2014-ben a Gyirmót alapemberévé vált, része volt a feljutás kiharcolásában, és 2015 végén új szerződést is kapott a klubjától.

Érzem a különbséget az NB II és az élvonal között, de igyekszünk úgy teljesíteni, hogy ne vegyenek félvállról minket, és szeretnénk feljutóként kiharcolni a bennmaradást. Boldog vagyok, hogy a lengyelek ellen bemutatkozhatok az U21-es válogatottban, külön feldob, hogy több ezer néző előtt futballozhatunk majd. Támadó középpályásként kreatív játékot várok magamtól, szeretném megtalálni a védelemben a réseket, passzsávokat, emellett sok futással részt kell vennem a létszámfölényes helyzetek kialakításában. A második hullámban érkezve jó lenne néhány átlövéssel is bemutatkoznom, ezen a képességemen szeretnék minél többet csiszolni – fogalmazta meg elvárásait Madarász.

A lengyel Slask Wroclaw légiósa, Mervó Bence elmondta: a 2017-es Eb házigazdái komolyan veszik csapatuk felkészülését, és ütőképes gárda építésére törekszenek. – Sok játékost ismerek személyesen, kiemelem közülük a kapusukat, Kubát [Jakub Wrąbel], aki a válogatott egyik erőssége, és aki ellen a legjobb tudásunkra lesz szükség, ha pályára lép. Emellett fontos hangsúlyozni, hogy Lengyelországban mindig nagyon jó az iram a meccseken, sőt még az edzéseken is, mert nagy akaraterővel dolgoznak a játékosok. Emlékszem, első edzésemen hosszú utazás után kellett beszállnom, és azonnal megkaptam a noszogatást a csapatkapitánytól, hogy »Gyerünk már, nyomjad!« Jellemző, hogy a játékosok pluszmunkát végeznek az edzések után, és ez a mentalitás természetesen rám is jó hatással van – mesélte Mervó Bence, aki azt is elmondta, szereti a nehéz szituációkat, jó hatással van rá a sok néző, a nyomás, ezt szeretné Lublinban is bizonyítani, ha lehetőséget kap.

Saját mérkőzése után az U21-es csapat az A-válogatott Feröer elleni vb-selejtezőjét a szálláshelyén nézi majd, közös drukkolással zárul a keddi nap.

A lengyelországi felkészülési meccse után a magyar válogatott Portugáliát fogadja október 6-án, négy nappal később pedig a görögök elleni idegenbeli meccsen zárja a 2017-es Eb-selejtezőket.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott
U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.

U21: Tanulni kell a győzelemből
Meccsbeszámoló
U21: Lendületet adhat a folytatásra a keddi győzelem

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.