U21: hat fiatal is bemutatkozott az A-válogatottban 2016-ban
U21 férfi   |   Archívum   |   2016. december. 29., 18:42
U21: hat fiatal is bemutatkozott az A-válogatottban 2016-ban

Az U21-es válogatott elsődleges feladata, hogy játékosokat neveljen az A-válogatott keretének, és ebből a szempontból jól sikerült az év: Kleinheisler és Nagy Ádám után további hat korosztályos játékos mutatkozhatott be Bernd Storck csapatában.

A magyar U21-es válogatott élén edzőváltás történt a nyáron: Robert Kilin munkáját augusztus elején Michael Boris vette át. Az új szövetségi edző érkezése után rögtön magyarul kezdett tanulni, de a beilleszkedéshez és az eredményes munkához arra is szükség volt, hogy edző és csapata hosszabb időt töltsön együtt.  

Michael Boris|Első tétmeccsén már magyarul is irányította csapatát Michael Boris – Új edzőként kerültem az U21-es csapathoz, így az első körben az volt a legfontosabb, hogy megismerjük egymást a játékosokkal, és olyan munkát végezzünk, amellyel kivívjuk egymás tiszteletét. A beilleszkedésben, a játékosok megismerésében rengeteg segítséget kaptam a magyar kollégáktól, a háttérstábtól, amit ezúton is köszönök nekik. Hosszú, fárasztó, de eredményes napokat töltöttünk együtt az első összetartás során. Ez idő alatt két teljesen különböző ellenféllel mérkőztünk meg, több új játékos is bemutatkozhatott a válogatottban, úgy gondolom, hogy a társaság a pályán és azon kívül is összekovácsolódott – értékelte az mlsz.hu-nak a kezdeti időszakot Michael Boris.

A szövetségi edző bemutatkozó mérkőzésén a csapat 4–0-ra verte Liechtensteint, majd idegenben, 8500 néző előtt 1–1-et játszott Lengyelország ellen.

lengyel| Michael Boris csapat ezt követőn is folytatta jó szereplését: hazai pályán 3–3-as döntetlent ért el Eb-selejtezőn az addig mindössze egyetlen gólt kapó portugálokkal szemben. A siker titka a csapatmunka volt: a magyar játékosok átlagosan 11 kilométert futottak a meccsen, ami kiemelkedő teljesítmény.

– Mindhárom portugál gólt egyéni hibák előzték meg, és egy ilyen remek ellenféllel szemben a hibákból gólok szoktak születni. Mindig nehéz kétgólos hátrányból felállni, főleg egy ilyen erős csapat ellen. Elégedett vagyok az eredménnyel, mert végig hitt magában a csapatom, az utolsó pillanatig küzdöttek a játékosok. A harmadik kapott gól után sem adtuk fel, hajtottunk az egyenlítésért, ami végül sikerült is, ezért nagyon büszke vagyok a játékosokra – mondta a mérkőzést követően Michael Boris szövetségi edző.

A csapat utolsó Eb-selejtezőjén, sérülésektől sújtva 3–1-es vereséget szenvedett Görögországban egy már tét nélküli mérkőzésen, így az Eb-kvalifikáció nem sikerült, ám ennek a korosztálynak nem feltétlenül az eredményesség a legfontosabb feladata.

Korábban Kleinheisler László és Nagy Ádám is bizonyította: vezet út felfelé az U21-es válogatottból, az utánpótlás biztosítása pedig legalább olyan fontos szempont a csapat életében, mint az eredményesség. Az U21-es csapatból Botka Endre, Hangya Szilveszter, Márkvárt Dávid, Mervó Bence, Nagy Gergely, Osváth Attila és Sallai Roland is szerepelt már Bernd Storck távlati keretében, Vida Máté Elefántcsontpart ellen be is mutatkozhatott a felnőttek között, Bese Barnabás pedig nemcsak hogy ott volt a franciaországi Eb-n, de Portugália ellen pályára is lépett.

Vida Máté|Vida Máté az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen Dzsudzsák Balázst váltotta 2016 végén, a Svédország elleni felkészülési meccsen további négy játékos követte Bese és Vida a példáját: Berecz Zsombor, Botka Endre, Hangya Szilveszter és Nagy Dominik is bemutatkozhatott az A-válogatottban.

– Gratulálok a svédek ellen bemutatkozó újoncoknak, a klubjukban mutatott teljesítményükkel, és az összetartásokon mutatott edzésmunkájukkal kiérdemelték, hogy bemutatkozzanak a válogatottban. Jó erőfelmérő volt a svédek elleni mérkőzés, éppen az ilyen tempójú, nemzetközi megmérettetésekre van szüksége a fiataloknak a fejlődéshez. Ugyankkor elmondhatjuk, hogy az utánpótlás terén jó úton járunk, nagy öröm számunkra, hogy az U17-es és az U19-es korosztály minden csapata, a férfiak és a nők is kvalifikálták magukat az Eb-selejtezőkön az elitkörbe – mondta Bernd Storck a debütálások kapcsán.

A magyar U21-es válogatott 2016-os mérkőzései

2016.10.10. Görögország–Magyarország 3–1 (Eb-selejtező)
2016.10.06. Magyarország–Portugália 3–3 (Eb-selejtező)
2016.09.06. Lengyelország–Magyarország 1–1 (Felkészülési mérkőzés)
2016.09.01. Magyarország–Liechtenstein 4–0 (Eb-selejtező)
2016.03.28. Albánia–Magyarország 2–1 (Eb-selejtező)
2016.03.24. Magyarország–Izrael 0–0 (Eb-selejtező)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott
U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.

U21: Tanulni kell a győzelemből
Meccsbeszámoló
U21: Lendületet adhat a folytatásra a keddi győzelem

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.