Jelentős döntéseket hozott az MLSZ elnöksége
U21 férfi   |   Archívum   |   2012. augusztus. 23., 20:28
Jelentős döntéseket hozott az MLSZ elnöksége

Csütörtökön tartotta rendes ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. Folytatódik a sportág fejlesztési program a TAO-pénzek felhasználásával, beszámolt a szövetségi kapitány, az utánpótlás-szakág, átfogó fejlesztés indul a játékvezetés terén. A szövetség vezetése közleményben foglalt állást a Magyarország-Izrael mérkőzésen történtekkel kapcsolatban. A nagy meleg miatt módosul a hétvégi bajnoki program, Török Gábor is az MLSZ-t erősíti a jövőben.

Folytatódik a TAO-pénzek felhasználása, futballunk fejlesztése

Az elnökségi ülésen Roskó Zoltán operatív igazgató részletesen beszámolt a Társasági Adó-program újabb üteméről. Az egyszerűsített eljárásban - a már korábban több száz amatőr egyesülettel kapcsolatban született pozitív döntés után - folytatódik a sportág hátországának átfogó fejlesztése. Ezúttal mintegy 750 további amatőr egyesület pályázatát fogadták el a döntéshozók. Ezek az amatőr  egyesületek összesen nem kevesebb, mint  8,8 milliárd forint támogatáshoz jutnak, amelyet elsősorban működési költségekre, illetve kisebb részben tárgyieszköz-beszerzésre fordíthatnak. A következetes döntéseknél elsősorban az nyomott a latba, hogy melyik sportegyesület mennyi utánpótláskorú labdarúgót foglalkoztat.

A Társasági Adó-támogatásról szóló másik döntés alapján – a korábbiaknak megfelelő – szigorú és átlátható értékelési rendszer alapján tizenkilenc sportegyesület, szervezet összesen mintegy 8 milliárd forint értékű támogatásra lesz jogosult. Az egyesületek, amelyek között elsősorban az ország különböző területén található utánpótlásbázisok szerepelnek, a pénzt elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre (pályaépítés, öltözőbővítés, lelátó felújítás) fordítják.

Ide vágó módosítás, hogy ismét csökkenek az amatőr klubok terhei, hiszen az amatőrök által fizetendő sportbaleset-biztosítási költség 90 százalékát átvállalja a jövőben az MLSZ a TAO támogatási pénzek terhére. Így egy amatőr futballista után (egy 1400 forintos szolgáltatási összeg után) mindössze 140 forintot kell fizetnie a labdarúgónak illetve egyesületének.

A hőség miatt változás a hétvégi programban

Az MLSZ Elnöksége a rendkívüli időjárásra valamint az Orvosi Bizottság álláspontjára tekintettel elrendeli, hogy a Versenybizottság haladéktalanul vizsgálja felül az OTP Bank Liga 5. forduló mérkőzéseinek időpontját. Az érvényben lévő országos hőségriadóval összhangban, a 15 óra előttre tervezett mérkőzések kezdési időpontja – az érintett televíziós partnerekkel egyeztetett módon – kerüljön későbbi időpontra a játékosok és nézők egészségére való tekintettel. (Amennyiben a 6. forduló mérkőzés napjaira vonatkozóan továbbra is hőségriadó lenne érvényben, akkor a jelen határozat a 6. fordulóra is érvényes.)

A változtatás a Ferencváros-Budapest Honvéd OTP Bank Liga mérkőzés időpontjára vonatkozik, amely szombaton 14 óráról 16.15 órára módosul. Ennek hatására a Győri ETO-Kecskeméti TE 18.30 órára, a Diósgyőri VTK-Siófok 20.45 órára kerül. A budapesti rangadót az MTVA, míg a későbbi összecsapásokat a Sport TV közvetíti.

Az MLSZ elnöksége ajánlásként fogalmazza meg ugyanezen elv érvényesítését a szövetség által üzemeltetett további bajnokságokra (felnőtt, utánpótlás, NB II, amatőr stb.)

Fontos, hogy az Elnökség – általánosságban – továbbra sem támogatja a mérkőzések időpontjainak változtatását. Kizárólag különösen indokolt esetben (például a nemzetközi kupakötelezettség, időjárási szélsőségek) kerülhet sor módosításra a jövőben is.

 

Magyarország-Izrael: a szövetség közleménye

Az MLSZ elnöksége csütörtöki ülésén külön napirendi pontban foglalkozott a Puskás-stadionban történtekkel. Dr. Csányi Sándor levélben kér elnézést az izraeli szövetség első emberétől, s e levélben tájékoztatja az elnökség intézkedéséről.

A szövetség a Magyarország-Izrael válogatott barátságos mérkőzés (1-1) kapcsán részletes határozatot hozott, amelyben elfogadhatatlannak tartja és elítéli, hogy a mérkőzés alatt a magyar nézők egy csoportja az ellenfél játékosait és Izrael államát sértő, antiszemita viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. A határozat tartalmazza, hogy rendőrségi és sportfegyelmi eljárásokat indítanak az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A szövetség továbbra is eltökélt abban, hogy megakadályozza a sportpályákhoz méltatlan viselkedést. Egyben az MLSZ következő közleményt adja ki:

A múlt heti Magyarország-Izrael barátságos mérkőzés alatt a szurkolók egy csoportja minősíthetetlen viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. Izraeli részről a mérkőzés után nem érkezett panasz a rendezésre, sőt Izrael állam magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki, hogy az MLSZ minden tőle telhető lépést megtett a vendégeket ért inzultusok megelőzésére, mégsem lehet szó nélkül elmenni a történtek mellett.

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése korábban többször is hangsúlyozta: mélyen elítél mindenfajta gyűlölködő, rasszista, antiszemita megnyilvánulást, a Fair Play szellemétől eltérő szurkolást, és elkötelezett amellett, hogy a magyar pályákról mielőbb eltűnjenek a szélsőséges, a civilizált normáktól eltérő hangok.

Az MLSZ által indított stadion biztonsági projekt befejezése áttörést hozhat a szövetség e törekvésében, mert a stadionok biztonsági rendszereit megerősítő program megvalósításával csak azok juthatnak be a mérkőzésekre, akik sportszerűen, más szurkolók, környezetük testi és lelki zaklatása nélkül fejezik ki csapatuk iránt érzett szimpátiájukat, a játék szépsége felett érzett örömüket.

A projekt legfőbb célja, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel járuljon hozzá a sportszerű, a Fair Play szellemét teljes mértékben betartó szurkolás elterjesztéséhez. Megszűnik a szurkolók névtelensége és arctalansága, a korszerű eszközök és rendszerek üzembe állításával megakadályozható lesz, hogy olyanok is bejussanak a meccsekre, akik számára a sportesemény csak alkalom a rendbontásra.

Az MLSZ mindent megtesz azért, hogy a jövőben gyűlöletkeltő, rasszista vagy antiszemita személyek ne vehessenek részt többet mérkőzéseken!


A biztonság érdekében megújult a szabályzat

Az Izrael elleni mérkőzésen tapasztaltak adtak sajnálatos aktualitást a következő napirendi pontnak: az elnökség elfogadta a Biztonsági Szabályzatot, amellyel a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe vevő szabályozás jött létre. Ennek alapja számos jogszabály korábbi módosítása, harmonizációja is. Az új szabályzat meghatározza a labdarúgóklubok által alkalmazandó biztonsági állomány létszámát. Egységesítésre került az adott nem kívánt események besorolása is, így minden stadionban egységesen ítélik majd meg az esetleges rendbontásokat. A szabályzat elkészítése során lehetőséget kapott véleménye megfogalmazására a Szurkolói Iroda is.


Átfogó kép a játékvezetésről

Az MLSZ elnöksége felkérte a Játékvezetői Bizottság elnökét, Berzi Sándort, hogy az októberi elnökségi ülésre készüljön előterjesztést a magyar játékvezetés helyzetéről. Az előterjesztés adjon átfogó képet a magyar játékvezetés aktuális állapotáról, a képzési rendszerről, az utánpótlás-nevelésről, a tehetségek kiválasztásáról, az élvonal helyzetéről, a játékvezetői tevékenység megítéléséről, az ellenőrzésről, a nemzetközi kapcsolatokról, a játékvezetés irányítási rendszeréről, annak átláthatóságáról. Az átfogó vizsgálat során minden érintett (így nemcsak a játékvezetők, hanem a klubok képviselői is) mondhassák el véleményüket. A javaslat elkészüléséig is az MLSZ felkéri a klubokat és játékvezetőket, hogy fokozottan tiszteljék egymás tevékenységét, feleslegesen ne foglalkozzanak egymással. Ennek keretében a klubokat arra is felszólítja az MLSZ, hogy hagyjanak fel honlapjaikon a vélt játékvezetői tévedések elemzésével.


Elfogadták Egervári Sándor és Róth Antal beszámolóját

Egervári Sándor szövetségi kapitány a 2012-es esztendő feladatait, a világbajnoki selejtezőkre történő felkészülés eredményeit értékelte az MLSZ elnöksége előtt. Igaz, kevésbé sikeres mérkőzéseket is játszott a válogatott az elmúlt időszakban, a folytatásra, és a hamarosan rajtoló világbajnoki selejtezőkön való méltó helytállásra ad reményt a csapatépítés jelenlegi fázisa. Ismételten megmutatkozott, hogy az idény előtti felkészülési mérkőzések szakmailag vegyes tapasztalatokat hoznak. Ahogy csoportbeli riválisaink is, úgy a magyar csapat sem tudott még formába lendülni a februári és augusztusi mérkőzéseken.

Az Elnökség megtárgyaltra az U21-es válogatott szakmai beszámolóját is. Egyöntetű vélemény, hogy Róth Antal csapatának teljesítménye a korábbi időszakban elmaradt a várakozásoktól az eredményesség tekintetében, de az utóbbi tétmérkőzéseket jobb játékkal, sikerrel vette a korosztályos válogatott (júniusban két Eb-selejtezőt is nyert a csapat). Az együttes sikerességét, a felkészítés mellett, a játékosok NB I-es versenyeztetésének gyakorisága is nagyban meghatározza – hangzott el az elnökség által elfogadott beszámoló kapcsán.

Az Elnökség megtárgyalta az U15-U19-es válogatottak tevékenységéről szóló szakmai beszámolót is. Örvendetes, hogy az elmúlt két évben jelentősen javult az utánpótláscsapatok versenyeztetése. Évente az öt korosztályos csapat most már közel száz mérkőzést játszik. Sajnálatosan azonban a megnövekedett számú mérkőzésen tartósan egyik korosztály sem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Sok értékes részeredmény mellett összességében egy mérsékelt javulás látható az eredményekben. Ugyanakkor látni kell, hogy vannak kevésbé kinevelt korosztályok is. Az MLSZ stratégiájának megfelelően fontos, hogy az elmúlt időszaknál sikeresebben szerepeljenek csapataink a nemzetközi színtéren.

A szakemberek beszámolóját azzal fogadta el az MLSZ Elnöksége, hogy mindhárom esetben az elért eredményekhez képest is további előrelépést vár el, és a jövőben már a nemzetközi versengésben minden szinten az elithez való csatlakozás a cél.

Új tanfolyamok az edzőképzésben

Az Elnökség jóváhagyja, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség UEFA-akkreditációval rendelkező Edzőképző Központja szakmailag előkészítse és kezdeményezze az UEFA-akkreditációs eljárását az alábbi képzési programokra:
- UEFA kapus diploma
- UEFA futsal diploma
- UEFA elit ifjúsági A diploma
- UEFA által elfogadott Grassroots C tanfolyam


Az MLSZ-t segíti Török Gábor is

Török Gábor, a közismert történész, politikai elemző szakember, a futball támogatója és elkötelezett híve, szerepet vállal a budapesti labdarúgásban. Az elnökség döntése szerint a Budapesti Társadalmi Elnökség elnökeként segíti a hazai labdarúgást.

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott
U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.

U21: Tanulni kell a győzelemből
Meccsbeszámoló
U21: Lendületet adhat a folytatásra a keddi győzelem

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.