Hősies csatában, tizenegyesekkel maradt alul az U17-es válogatott
U17 férfi   |   Csapat   |   2019. május. 13., 22:11
Hősies csatában, tizenegyesekkel maradt alul az U17-es válogatott

Férfi U17-es válogatottunk a spanyolok elleni negyeddöntővel folytatta szereplését az írországi Európa-bajnokságon. Nagyot játszott a csapat, de az 1-1-es végeredményt követő tizengyespárbajban alulmaradt.

A magyar válogatottat a csoportjában nyújtott hibátlan teljesítmény után egyetlen győzelem választotta el attól, hogy megvalósítsa kitűzött célját, és kiharcolja a világbajnoki szereplést. Más kérdés, hogy ehhez a torna egyik favoritját, a spanyol válogatottat kellett legyőznie, amely a sorozatban lejátszott kilenc mérkőzéséből nyolcat kapott gól nélkül nyert meg. 

Akárcsak néhány magyar játékos, úgy a spanyolok kulcsemberei is rápihenhettek az egyenes kieséses szakaszra, az utolsó csoportmérkőzésen nem léptek pályára csapatukban. Preisinger Sándor szövetségi edző érthetően a biztonságra helyezte a fő hangsúlyt, várható volt, hogy a spanyolok labdabirtoklási fölényben játszanak a találkozón.

A mérkőzés első lövése Ominger Gergő nevéhez fűződött, az első igazán komoly lehetőséget azonban a spanyolok dolgozták ki: a 8. percben előbb a keresztléc, majd a gólvonalról szögletre mentő Buna Gábor akadályozta meg ellenfelünket a gólszerzésben. 

A 11. percben viszont senki sem tudta meggátolni a spanyolokat a gólszerzésben, a balösszekötő helyén vezetett akció végén Jordi Escobarhoz került a labda, ellenfelünk kilencese egy csel után az öt és feles sarkától a hosszú sarokba tekert, a labda a kapufa tövéről pattant a hálóba (0-1).

A gól után visszább húzódtak a spanyolok és vártak a kontralehetőségekre. A 19. percben Escobar lépett ki a védőink között, de ziccerben a bal kapufa mellé helyezett. Labdabirtoklásban kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, de a spanyolok játszottak veszélyesebben, elsősorban azért mert egy az egy elleni játékban több játékosuk is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Újabb gól azonban nem született, a mieink - a néhány száz magyar szurkoló tapsa mellett - egygólos hátrányban mentek szünetre.

A fordulás után megismétlődött az első félidő elejének forgatókönyve: Ominger Gergőé volt az első lövés, ám ez egy hajszálpontos, mintegy 22 méterről megeresztett próbálkozás volt: a labda a vetődő spanyol kapus mellett a kapu bal alsó sarkába vágódott (1-1)!

Az egyenlítés után sebességet váltottak a spanyolok, a védelmünk jól állta ugyan a sarat, de sokszor csak szabálytalanságok árán sikerült megállítani az ellenfél támadóit, ráadásul Ominger és Posztobányi is sárgát kapott, ami mindkettőjük számára egymeccses eltiltást jelent. A 65. percben Preisinger Sándor cserélt, beállt Komáromi György és Major Sámuel is. A második félidő első nagy spanyol helyzetére a 73. percig kellett várni, ekkor Hegyi Krisztián védett bravúrral egy közeli lövést. A hajrához közeledve a spanyolok igyekeztek folyamatos nyomás alatt tartani a kapunkat, és ez többé-kevésbé sikerült is nekik, de védelmünk hősiesen állta a sarat, Hegyinek a 84. percben kellett ismét védenie egyet, majd a 88. percben egy közeli fejest is hárított.

Az utolsó percekben meleg pillanatokat kellett átélni a tizenhatosunkon belül, de a háromperces hosszabbítás végéig nem született gól, tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás. Az első négy pár nem hibázott, az ötödikben Németh András lövését védte a spanyol kapus,  Hegyi viszont nem tudott hárítani, így 5-4-gyel a spanyolok jutottak az elődöntőbe.

A mieink az ötödik helyért és a vb-részvételért Belgiummal küzdenek meg csütörtökön, magyar idő szerint 13.00 órakor.

Magyarország-Spanyolország 20190513
2019.05.13. (hétfő)
Magyarország HUN
Magyarország
Spanyolország
Spanyolország ESP

Magyarország
Magyarország
Preisinger Sándor
1
2
5
6
16
1
Martinez
3
Lopez
5
Carrillo
6
Gelardo
7
Pino
8
Turrientes
9
Jordi Escobar
10
Valera
15
Joseda
16
Gomez
20
Navarro
Magyarország-Spanyolország 20190513
Spanyolország
David Gordo
Spanyolország
Cserék
Magyarország
Magyarország
3
Orosz Donát
8
Major Sámuel
64'
77'
0'
11
Komáromi György
65'
77'
0'
12
Megyeri Gábor
15
Dávid Zoltán
17
Molnár Rajmund
19
Kalmár Benedek
20
Szalay Szabolcs
23
Bekker Roland
Spanyolország
Spanyolország
2
David Lopez
4
Rafael Zamora
11
Mario Soriano
12
Ivan Muñoz
13
Eric Velasquez
14
Alex Rico
61'
72'
0'
17
Antonio Pacheco
18
Oscar Aranda
19
Pablo Moreno
81'
0'


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén
Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.

Egygólos vereséggel kezdtük az Eb-selejtező elitkört
Meccsbeszámoló
U17: Harmadik elitkörös meccsét is elveszítette a válogatott

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.