Hajrágóllal vertük az oroszokat is - hibátlanul Eb-negyeddöntős az U17-es válogatott
U17 férfi   |   Csapat   |   2019. május. 10., 19:54
Hajrágóllal vertük az oroszokat is - hibátlanul Eb-negyeddöntős az U17-es válogatott

Férfi U17-es válogatottunk az oroszok ellen játszotta le utolsó Eb-csoportmérkőzését az írországi Európa-bajnokságon. Csapatunk hátrányból felállva legyőzte az oroszokat is, így hibátlan mérleggel, 9 ponttal jutott a negyeddöntőbe, ahol a spanyolok ellen lép pályára hétfőn.

A magyar válogatott két győzelem után kényelmes helyzetben várhatta az írországi Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzését. A csoportgyőzelmünk már korábban biztossá vált, így ebből a szempontból az oroszok elleni utolsó összecsapásnak már nem volt tétje. Más szempontból azonban nagyon is fontos volt, hogy milyen eredményt érünk el a találkozón, a torna egyenes kieséses szakaszában még lehet jelentősége a megszerzett pontszámnak is (az ötödik helyért játszó két csapat az lesz a negyeddöntő vesztesei közül, amely a legjobban szerepelt a csoportkörben). 

A csoportgyőzelmet követően Preisinger Sándor szövetségi edző nem vállalt kockázatot: több sárga lapos játékost is kihagyott a kezdőcsapatból, bizonyítási lehetőséget adva azoknak, akik eddig kevesebb játékperccel rendelkeztek az Eb-n (összesen nyolc helyen változott a kezdőcsapat az Izland elleni összecsapáshoz képest). 

Az oroszok kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában mezőnyfölényben futballoztak, egy-két szélen vezetett akció végén sikerült a védelmünk mögé kerülniük, de eltakarítottuk a kapunk elé érkező labdákat. A 16. percben Szalay Szabolcs előtt adódott a mieink első nagyobb lehetősége, de közelről nem tudta elpöckölni a labdát a kapus mellett. A 30. percben elcsúszott a védekezésünk, a középen érkező Sapovalovra nem jutott védő, az oroszok centere ezt kihasználva 7 méterről a hálóba lőtt egy jobb oldali beadást követően (1-0). 

A gól után rendezte a sorokat, és ezt követően többet vállalt támadásban a magyar válogatott, és a 34. percben egy szép egyéni teljesítményt követően sikerült egyenlíteni: Németh András kapta meg a labdát a felezővonaltól nem messze, megindult a kapu felé, majd 18 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-1). A gólunk után is aktívabbak voltunk támadásban, de szünetig újabb találat nem született.

A második félidő kiegyenlített mezőnyjátékkal kezdődött, Preisinger Sándor az 54.percben használta ki első cseréjét: Szalay Szabolcs helyére Komáromi György érkezett. Komáromi a 70. percben főszereplővé lépett elő, rástartolt egy üres területbe belőtt labdára, a 16-oson belül pedig már csak szabálytalanul tudták elválasztani a labdától. A megítélt tizenegyest Major Sámuel értékesítette, ezzel már nálunk volt az előny (1-2). A hajrában is vezettünk egy-két gyors kontrát,  ezekből nem született újabb gól, az oroszok viszont a 87. percben, egy jobb oldali szöglet után egyenlítettek: Bekker Rolandról a hálóba a labda (2-2). A középkezdés után nem sokkal Komáromi lövésénél a gólvonal előtt szabadított fel egy orosz védő. A rendes játékidő utolsó pillanataiban az oroszok pár másodpercen belül kétszer is eltalálták a keresztlécet, de újabb gólt nem szereztek. Nem úgy a magyar csapat, amely a 94. percben, egy ellentámadás végén megnyerte a meccset: Komáromi jobb oldali beadására Németh András érkezett és közelről a hálóba belsőzött (2-3), beállítva a végeredményt!

A magyar válogatott 3 győzelemmel, 9 ponttal jutott be a negyeddöntőbe, hétfőn, magyar idő szerint 20.00 órakor a D csoport másodikjával, a spanyolokkal játszik a legjobb négy közé kerülésért.

– Még sosem játszott ebben az összetételben a válogatott, talán ezért tartott hosszabb ideig, mire megérkeztünk a mérkőzésbe – értékelt a mérkőzés után Preisinger Sándor. – Az oroszok első gólja után azonban váltani tudtunk, és néhány remek egyéni teljesítménynek is köszönhetően fordítani tudtunk. El kell ismerni, hogy a hajrában mindkét csapat javára eldőlhetett volna a mérkőzés, mert az oroszoknak is megvoltak a lehetőségeik, de végül mi jöttünk ki jól a hajrából. A kapott gólok miatt kissé bosszús vagyok, mert nagyobb koncentrációval mindkettőt elkerülhettük volna. Egy nagyon jó orosz válogatottat győztünk le, de a folytatásban ennél is nehezebb mérkőzések várnak ránk. Most két esélyünk van arra, hogy elérjük a torna előtt kitűzött célunkat, és kiharcoljuk a vb-szereplés jogát, ám már csak topcsapatok maradtak állva, ezért kizárólag a legjobb játékunkkal lesz esélyünk a sikerre.

Oroszország-Magyarország 20190510
2019.05.10. (péntek)
Oroszország RUS
Oroszország
Magyarország
Magyarország HUN

Oroszország
Oroszország
Dmitri Khomukha
3
Ushakhin
4
Kotin
5
Konyukhov
6
Vorobyev
7
Gubzhokov
9
Shapovalov
10
Savinov
11
Schetinin
12
Kuptsov
16
Logachev
18
Avanesyan
3
8
12
15
16
19
20
23
Oroszország-Magyarország 20190510
Magyarország
Preisinger Sándor
Magyarország
Cserék
Oroszország
Oroszország
1
Aleksandr Alekseev
2
Daniil Denisov
59'
8
Daniil Shamkin
13
Stepan Melnikov
14
Aslan Mutaliev
59'
75'
15
Dmitri Kratkov
45'
82'
85'
86'
91'
17
Ilya Golyatov
79'
19
Aleksandr Mukhin
20
Ivan Shmakov
71'
Magyarország
Magyarország
1
Hegyi Krisztián
2
Buna Gábor
4
Posztobányi Patrik
5
Balogh Botond
6
Kata Mihály
11
Komáromi György
54'
88'
17
Molnár Rajmund
76'
77'
84'
92'
21
László Dávid

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén
Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.

Egygólos vereséggel kezdtük az Eb-selejtező elitkört
Meccsbeszámoló
U17: Harmadik elitkörös meccsét is elveszítette a válogatott

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.