Strandlabdarúgás: Rutint szerzett a megfiatalított válogatott, emelkedett a tömegbázis

2018. december. 21., 11:33   |    

Strandlabdarúgás: Rutint szerzett a megfiatalított válogatott, emelkedett a tömegbázis

A strandlabdarúgó-válogatott 2018-ban 12 mérkőzést játszott, 5 győzelmet szerzett és 7 vereséget szenvedett el. Az U20-as válogatottunk elveszítette harmadik éve tartó veretlenségét, miután kikapott a lengyel válogatottól. Ugyanakkor az utánpótlás-bajnokságokban résztvevő csapatok száma és a szakág népszerűsége jelentősen nőtt.

Januárban a Magyar Sportújságírók Szövetsége által szervezett Az Év sportolója gálán, az Év góljáról döntő szavazáson a nézők több mint 10 ezer voksot adtak le az m4sport.hu-n. A három legtöbb szavazatot kapott találat közé Csoszánszki Dávid strandlabdarúgó-bajnoki döntőben elért ollózós találata is bekerült. A végső győzelmet végül a Ferencváros NB I-es játékosának, Joseph Paintsilnak a gólja kapta, melyet a Ferencváros-Videoton FC bajnoki mérkőzésen szerzett, ezzel együtt Csoszánszki góljára leadott szavazatok óriási lökést adtak a strandlabdarúgás népszerűsítése terén.

Válogatottunknak EBSL selejtező tornán, Warnemündébe, nem sikerült megnyernie a csoportját, ennek ellenére Ughy Márk csapata bejutott a Super Finalba, a B-divízió legjobb nyolc csapata közé, ott azonban két vereséggel zártuk a csoportkört, ezzel elveszítve annak lehetőségét, hogy feljussunk az A-divízióba és kvalifikáljuk magunkat a minszki Európa Játékokra.

Év elején fiatalításba kezdett a szakmai stáb

Jól kezdte az idei strandlabdarúgó-szezont a magyar válogatott: ezüstérmes lett Kínában egy felkészülési tornán. Ughy Márk alaposan megfiatalított együttese legyőzte a cseheket és a kínaiakat, így az azeriek mögött a második helyen zárt. Csapatunk egy egyéni elismerést is elhozott, a torna legjobb játékosának a mieink csapatkapitányát, Fekete Viktort választották meg.

Road and Belt tournament Kína, Haikou

04.06. Magyarország - Azerbajdzsán 3-7 Fekete, Genczler, Rutai.
04.07. Magyarország - Csehország 5-3 Fekete (2), Rutai (2), Szentes-Bíró.
04.08. Magyarország - Kína 2-0 Fekete, Rutai.

A nemzetközi tétmérkőzésekre felkészítő Balaton Cup elnevezésű négyes tornán, amelyen a japán, az amerikai és a cseh válogatott volt a mieink ellenfele, két vereséggel és egy döntetlennel zárt a csapat.

Balaton-kupa Magyarország, Siófok

08.17. Magyarország - Csehország 4-4 Rutai (3), Szentes-Bíró
08.18. Magyarország - USA 3-5 Besenyei (2), Fekete
08.19. Magyarország - Japán 4-8 Szentes-Bíró (2), Besenyei, Deák

Ezt követte a németországi Wandemündében rendezett EBSL- selejtező, ahol a grúzok és a dánok legyőzése után az angol válogatottal játszottunk a csoportelsőségért. 6-5-ös vezetésünk után, az utolsó egy percben két gólt is kaptunk, így ellenfelünk 7-6-ra megnyerte a találkozót, és ezzel a csoportot is. Ughy Márk együttese a második helyére szorult, de ez is továbbjutást jelentett az olaszországi döntőbe.Euroliga csoport Németország, Warnemünde

08.24. Magyarország - Grúzia 5-4 Besenyei (2), Fekete, Lipők, Genczler .
08.25. Magyarország - Dánia 7-4 Besenyei (2), Szentes-Bíró (2), Fekete, Rutai, Menyhei
08.26. Magyarország - Anglia 6-7 Menyhei (2), Besenyei, Fekete, Rutai, Berkes

A szardíniai döntőt, melynek tétje az A-divízióba jutás volt, két vereséggel és két győzelemmel fejezte be Ughy Márk együttese. A mieink az első játéknapon 5-3-ra alulmaradtak a kazahokkal szemben. A második játéknapon a csoportfavorit németek ellen nem volt esélyünk a sikerre, a 7-1-es vereséggel végleg eldőlt, hogy nem juthatunk be a nyolccsapatos torna döntőjébe. Az utolsó csoportmérkőzésen sikerült javítani, 5-3-ra legyőztük a moldávokat, így az ötödik helyért léphettünk homokra. Az ellenfél az angol együttes volt, amely két héttel korábban nagy csatában győzte le csapatunkat Németországban. Ezúttal a mieink nyerték a két együttes párharcát, méghozzá 4-2-re, így a magyar válogatotté lett a torna ötödik helye. A mieink házi gólkirálya Rutai Balázs lett, aki 13 gólunkból egymaga hatot vállalt.

EBSL Promotion Final, eredmények:

Kazahsztán-Magyarország 5-3
Németország-Magyarország 7-1
Magyarország-Moldova 5-3
Magyarország-Anglia 4-2

Megszakadt egy nagy sorozat

Az U20-as strandlabdarúgó-válogatottak siófoki tornáján három csapat végzett pontazonossággal az élen. A magyar U21-es válogatott tavaly és tavalyelőtt, a Talent Cup első két kiírásában veretlenül, aranyéremmel zárta a siófoki viadalt, és bár az elsőség ezúttal nem jött össze, idén is jól szerepelt a tornán együttesünk. A mieink legyőzték a későbbi tornagyőztes spanyolokat, valamint a franciákat, de vereséget szenvedtek a lengyelektől, így hat ponttal zárták a viadalt.

U20 Talent Cup 2018 Magyarország, Siófok

06.15. Magyarország - Lengyelország 5-7
06.16. Magyarország - Spanyolország 3-1
06.17. Magyarország - Franciaország 7-4

A Gyöngyös megvédte a bajnoki címét az MLSZ Beach Arénában

A válogatott mérkőzései mellett a bajnokságban is nagy csatákat hozott az ország legjobb futsalosainak küzdelme. A címvédő gyöngyösiek győzelme nem volt meglepő, sőt papírformának mondható, hiszen az alapszakaszban nyújtott teljesítményük alapján is kiemelkedtek a mezőnyből. A korábban a magyar válogatottat is irányító, brazil világbajnok Malias Bruno Mendes vezérletével szereplő gárda mind a 16 mérkőzését megnyerte a négyes döntőig vezető úton.

A döntőbe a második helyen az ugyancsak kiegyensúlyozottan teljesítő korábbi nyolcszoros bajnokcsapat, a három jelenlegi és volt spanyol válogatott játékossal megerősített Jászfényszaru jutott be, a harmadik és negyedik helyen pedig a Bonyhád BFC és a Bodon Péter FC kvalifikált. Az első elődöntő mérkőzésen a Gyöngyös 7–3-ra legyőzte a Bodont, míg a másik ágon a Jászfényszaru 6–4-re bizonyult jobbnak a Bonyhád BFC-nél. A bronzmérkőzést 10–4-re a bonyhádiak nyerték, míg a döntőt telt ház (1.000 fő) előtt 4–3- a Gyöngyös nyerte, megvédve tavalyi bajnoki címét.

Az U19-es korosztály küzdelmeit a Siófok, az U16-os korosztályt a Bonyhád, míg az U14-es bajnokságot a Marosmenti UFC (Makó) nyerte.

Iskolajáték a homokon

Az Magyar Diáksport Szövetséggel közös szervezésben az év első felében rendezte meg az MLSZ a Diákolimpia versenysorozatot, amely regionális selejtezőkkel kezdődött áprilisban, és országos döntővel zárult május végén. A versenyt két korcsoportban írták ki, az egyikben az általános iskolai 7-8. osztályosok, a másikban a középiskolások szerepeltek. Az 57 nevező csapatból a regionális selejtezőket követően alakult ki a kétszer nyolc csapatos döntő, amely színvonalas meccseket és látványos csatákat hozott. A strandlabdarúgó-diákolimpia országos döntőjét Siófokon rendezték. A kisebbeknél a Gloriett csapata vihette haza a végső győztesnek járó aranyérmet, a nagyobbaknál a gyöngyösiek nyerték a tornát.

Az utánpótlás-bajnokságokban résztvevő csapatok száma jelentősen nőtt idén: a tavalyi 475 csapathoz képest idén 671 csapat nevezett országos szinten U19, U16, U14, U12, U10 fiú és U16, U14 leány korcsoportokban.


Főszponzoraink
Szponzoraink