Sok helyzet és öt gól Lettországban
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. szeptember. 22., 18:55
Sok helyzet és öt gól Lettországban
Lett Labdarúgó-szövetség

Az első félidőben szerzett három gól után a második játékrészben még kettőt lőtt a magyar válogatott a lettországi Eb-selejtező mérkőzésen, amelyen végig fölényben futballozott Markó Edina együttese.

A lett válogatottal eddig egyszer, Szombathelyen mérkőzött meg csapatunk, akkor Jakabfi Zsanett, Zeller Dóra, Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára góljaival győztünk 4–0-ra, az idegenbeli Eb-selejtezős visszavágón mind a négyükre kezdőként számított Markó Edina szövetségi kapitány. 

A FIFA világranglistáján a 93. helyen szereplő ellenfelünk (mi a 43. pozíciót foglaljuk el) eddig nem szerzett pontot az Eb-selejtező sorozatában: a svédektől 4–1-re, a szlovákoktól 2–1-re, Izlandtól 6–0-ra, illetve öt nappal a keddi találkozó előtt 9–0-ra kaptak ki. Mi Lettország legyőzése mellett Szlovákiától szereztünk pontot, velük idegenben gól nélküli döntetlent játszottunk, a svédek ellen kétszer veszítettünk (5–0 és 8–0) és Izlandon is vereséget szenvedtünk, ott 4–1 lett a végeredmény.

Három helyen változott Markó Edina lettek elleni kezdőcsapata a Svédország elleni Eb-selejtezőhöz képest: a kapuban Schildkraut Fruzsina kezdett, a mezőnyben pedig Csiszár Henrietta és Süle Dóra helyett Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára léphetett pályára a kedd késő délutáni találkozón, Liepajában.

Lettország–Magyarország 2020-06-09
2020.09.22. (kedd)
2022-es Női Európa-bajnokság
Lettország LVA
Lettország
Magyarország
Magyarország HUN

A Daugava Stadionban rendezett mérkőzésen azonnal magához ragadta a kezdeményezést csapatunk, a második percben már mi jöhettünk szabadrúgással. A lettek nem tudták huzamosabb ideig megtartani a labdát, leginkább az ő térfelükön ment a játék. A vezetést a 9. percben szereztük meg: Jakabfi Zsanett beívelt szabadrúgását követően Zeller Dóra csúsztatta a kapuba a labdát (0–1). A gól után is mezőnyfölényben futballoztunk, Zeller Dóra próbálkozása után Jakabfi Zsanett beadásáról nem sokkal maradt le Zágor Bernadett, a lett kontrakísérletnél pedig Németh Hanna volt résen. Kapusunknak negyedóra elteltével kellett először játékba avatkoznia, de a lövésben nem volt erő.

A félidő hátralevő részében is mi domináltunk, helyzeteket dolgoztunk ki, a 23. percben például Rácz Zsófia vállalkozott messziről, ahogy Csiki Anna is kapura tekert egy szabadrúgást a kezdőkör elől. A 26. percben aztán a második találatunk is megszületett, Zeller Dóra duplázott: Jakabfi Zsanett robogott fel a labdával, passzára kis híján lecsaptak a lett védők, de Zeller visszaszerezte a labdát és hatalmas gólt lőtt (0–2).

A harmadikhoz is több alkalommal közel jártunk, például amikor egy szögletből Turányi Lilla a kapus kezébe fejelt. Pusztai Sára lövésénél aztán már nem volt hiba: Mosdóczi Evelin labdája még kipattant, erre csapott le a fiatal fradista és szerezte meg a harmadik gólunkat a 33. percben (0–3). A szünetig magyar helyzeteket bőven, gólt azonban már nem láthattunk. 

A második félidőre Markó Edina pályára küldte Nagy Virágot (Csiki Anna nem jött ki a szünet után, aki végigjátszotta a svédek elleni mérkőzést). A fordulás után sem engedtük át a kezdeményezést a letteknek, újabb gólokat akartak szerezni a lányok. Pusztai Sára beadását nem tudtuk kapura fejelni, Fenyvesi Evelin csúsztatása pedig a kapu mellé ment az első öt percben, majd Zágor Bernadett távoli lövésére vetődött a kapus, ahogy Jalkabfi Zsanett próbálkozását is hárítani tudta. Az 54. percben aztán – ismét egy szögletből – Turányi Lilla fejelt a hálóba – negyedik gólunknál Rácz Zsófia adta be a labdát (0–4).

A lettek beszorultak a saját térfelükre, elvétve tudtak kontrákat vezetni, de a kapunkra nem voltak veszélyesek. Ellenben csapatunk előtt több helyzet is adódott, a 64. percben Zeller Dóra lepett meg egy bizonytalankodó védőt, de a labdaszerzés után gólt nem tudott lőni. A folytatásra Csiszár Henrietta is beszállt, a Bundesliga-játékos a ferenvárosi Fenyvesi Evelint váltotta. Az utolsó 15 percre aztán Süle Dóra is beállt, ő Jakabfi Zsanett cseréje volt.

A labdabirtoklási fölényünk megmaradt, veszélyes akcióink is voltak, sokáig viszont újabb gólt nem szereztünk, egészen az utolsó percig, amikor ismét egy szögletet követően és ismét Turányi Lilla volt eredményes, így 5–0-s győzelmet arattunk Lettországban.

 Az első félidő után szerettünk volna még rátenni egy lapáttal és még több gólt szerezni. Ennyi volt bennünk, ezen a mérkőzésen is kijött, hogy milyen helyzetben volt a csapat ezen a túrán, de a lányok kihozták a maximumot a meccsből. Ezért a három pontért jöttünk, rúgtunk öt gólt, megilleti a dicséret a lányokat. Elfáradtunk a végére, benne volt a lábunkban az elmúlt tíz nap és az előző meccs, ami egy egészen más ritmusú és színvonalú találkozó volt, így ez a meccs is nehéz volt, főleg idegenben. Szerencsére már az első félidőben szinte el tudtuk dönteni a három pont sorsát és sajnos sokkal több nem volt bennünk, de egy pillanatig nem volt kétséges, hogy mi irányítunk, az történik a pályán, amit mi szeretnénk – nyilatkozta  a lefújást követően Markó Edina szövetségi kapitány.

Schildkraut Fruzsina, Németh Hanna, Pusztai Sára, Csiki Anna (Nagy Virág 45.), Fenyvesi Evelin (Csiszár Henrietta 62.), Jakabfi Zsanett (Süle Dóra 73.), Mosdóczi Evelin, Rácz Zsófia, Zeller Dóra, Turányi Lilla, Zágor Bernadett

Lettország
Lettország
2
Krūmiņa
3
Propošina
5
Giržda
8
Zaičikova
10
Ročāne
11
Fedotova
13
Voitāne
14
Ševcova
18
Baļičeva
19
Miksone
23
Vaivode
5
13
15
19
21
Lettország–Magyarország 2020-06-09
Magyarország
Magyarország
Cserék
Lettország
Lettország
1
Laura Siņutkina
4
Elīza Spruntule
37'
6
Dana Ņikitina
7
Laura Sondore
78'
84'
9
Signija Šenberga
15
Ligita Tumāne
16
Paula Liniņa
69'
Magyarország
Magyarország
1
Barti Luca
3
Csiszár Henrietta
62'
7
Papp Luca
8
Fördős Beatrix
9
Süle Dóra
73'
10
Nagy Fanni
11
Nagy Virág
45'
16
Szakonyi Emese
17
Boros Kinga
18
Kovács Laura
23
Horti Boglárka

A mérkőzésképeket a Lett Labdarúgó-szövetség (LFF) készítette.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen
Toronymagas magyar fölény ellenére döntetlen az azeriek ellen

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...

Női A-válogatottunk pénteken megkezdi az Eb-selejtező sorozatot
Meccsbeszámoló
Zeller Dóra: jobb csapat vagyunk, győzni szeretnénk Törökországban

A B ligában szereplő női A-válogatott pénteki Európa-bajnoki selejtező nyitómérkőzése 1-1-es döntetlennel ért véget Azerbajdzsán ellen a szegedi ...