Felvettük a versenyt Izlanddal
Női A-válogatott   |   Csapat   |   2020. december. 01., 17:20
Felvettük a versenyt Izlanddal

Egészen a 65. percig döntetlenre állt az Eb-selejtező találkozó, akkor Izland szerzett vezetést. A gól nem törte meg csapatunkat és - nagyban a jól szervezett védelmünknek köszönhetően - tartani tudtuk ellenfelünket, a végeredmény 1-0-s vereség lett.

Korábban már hatszor mérkőzött meg egymással az izlandi és a magyar válogatott, és eddig mindig az északi csapat aratott győzelmet, a gólkülönbség 3–21.

Közös történelem
Először a 2003–2004-es Eb-selejtezőn mérte össze tudását a két együttes, előbb Reykjavíkban 1–4, majd Budapesten 0–5 lett a végeredmény, gólunkat Nagy Anett szerezte. A következő Eb-selejtező párost 2011–2012-ben játszottuk, Pápán 1–0-ra, Reykjavíkban 3–0-ra kaptunk ki. Az ötödik vereséget a portugáliai Algarve Kupán szenvedtük el 4–1 arányban, itt Pádár Anita talált az izlandiak hálójába. Az elmúlt esztendő reykjavíki Eb-selejtezőjében ismét 4–1-es eredmény született, Csiszár Henrietta szerezte gólunkat.

Az izlandiak Szlovákia 3–1-es legyőzését követően látogattak Budapestre, ahol mindkét csapat az utolsó mérkőzését játszotta a 2022-re halasztott Európa-bajnokság selejtezőjében. A vendégek már biztos csoportmásodikként várhatták a találkozót 16 ponttal, míg Markó Edina együttese a negyedik helyen állt és 7 pontot gyűjtött. Az izlandiaknak viszont nagy gólkülönbségű győzelem jelentené azt, hogy a legjobb három csoportmásodik egyikeként egyenes ágon kijutnak az Euróba-bajnokságra.

A magyar kereten többször is módosítania kellett a Markó Edina vezette szakmai stábnak, a koronavírus-járvány az összetartás utolsó napjaiban is átírta a terveket. A csapatba több utánpótlás-válogatott játékos is bekerült, akik már korábban is felhívták magukra a figyelmet és most az edzéseken igyekeztek meggyőzni a szövetségi kapitányt, hogy lehet rájuk számítani. De számos hiányzóval is számolnia kellett az együttesnek.

2022-es Női Európa-bajnokság E selejtezőcsoport
2022-es Női Európa-bajnokság
E selejtezőcsoport
M GY D V RG KG P
Svédország SWE 8 7 1 0 40 2 22
Izland ISL 8 6 1 1 25 5 19
Szlovákia SVK 8 3 1 4 7 19 10
Magyarország HUN 8 2 1 5 11 20 7
Lettország LVA 8 0 0 8 2 39 0

Izland kezdte dinamikusabban a találkozót a Szusza Ferenc Stadionban, a vendégek többet birtokolták a labdát és igyekeztek nagy nyomás alatt tartani a védelmünket. Az ellenfél térfelére elvétve jutottunk át a mérkőzés ezen időszakában, azonban veszélyes támadást az izlandiaktól sem láthattunk, a védelmünk jól működött. A 19. percben Szőcs Réka ütött ki egy labdát a léc alól, a 22.-ben pedig Csiki Anna végezhetett el szabadrúgást, a lövés jól kanyarodott, de a kapus kitolta szögletre.

A 28. és 30. percnél egymás után két Vágó Fanni-lövés is lepattant a védőkről, a kontrából megindult az izlandi csapat, de Szőcs Réka védett. Az utolsó negyedórában a magyar együttes is többször jutott el a támadóharmadig, védelmünket pedig nem tudta feltörni az izlandi csatársor a szünetig.

A második félidőben a mezőnyben jobban felvettük a versenyt az izlandiakkal, mint az első játékrész ezen szakaszában, az 51. percben mégis Szőcs Réka nagy mentése kellett a 0–0-s állás megtartásához. 

A játék leginkább a mezőnyben folyt, mi is igyekeztünk támadni, de az izlandiak jutottak el többször a kapunkig, igaz, hogy nagy helyzetet még mindig nem lehetett feljegyezni. A 65. percben aztán egy kontra végén, egy ívelésből Thorvaldsdóttir lőhetett a tizenhatos vonaláról, amelyből Izland megszerezte a vezetést (0–1).

A gólt követően tovább támadott a vendég együttes, ám a védelmünk ezeket rendre meg tudta állítani. Sőt, még támadásokra is jutott energiánk. A mérkőzés végéig tartottuk Izlandot, felvettük velük a versenyt. Az eredményen egyik csapat sem tudott változtatni, 1–0-s vereség lett a vége.

Magyarország–Izland 2020-04-10
2020.12.1. (kedd)
2022-es Női Európa-bajnokság E selejtezőcsoport
Magyarország HUN
Magyarország
Izland
Izland ISL

– Ilyen a magyar labdarúgó, tud küzdeni és a bajban összeszedi magát. Csapatként jól működtünk, próbáltuk kisegíteni egymást és az utolsó erőtartalékainkat mozgósítottuk. Zágor Bernadett utoljára az U19-es válogatottban játszott ennyire hátul, és ma este a csapat egyik legjobbja volt – értékelt a lefújást követően Markó Edina szövetségi kapitány. – Nagyon jól kezdtük az évet, úgy éreztem, felfelé ívelő ágon vagyunk, jó meccseket játszottunk az előző év végén, majd a törökországi felkészülés is nagyon jól sikerült, úgy éreztük, szintet tudunk lépni. Aztán jött a koronavírus, ami átírt mindent, szinte minden alkalommal új keret állt a rendelkezésre, de az, hogy a végére így kiegyenesedtünk, az a magyar női labdarúgás összetartó erejét mutatja.

Magyarország
Magyarország
1
5
8
10
16
17
21
23
1
Sigurdardóttir
4
Viggósdóttir
5
Jónsdóttir
6
I. Sigurdardóttir
7
Gunnarsdóttir
9
Thorvaldsdóttir
11
Gísladóttir
15
Jóhannsdóttir
16
Jensen
17
Albertsdottir
23
Jónsdóttir
Magyarország–Izland 2020-04-10
Izland
Izland
Cserék
Magyarország
Magyarország
3
Jánosi Ninetta
4
Pusztai Sára
64'
6
Bokor Blanka
7
Németh Loretta
88'
9
Savanya Csilla
11
Nagy Virág
85'
12
Erős Evelin
13
Pápai Emőke
15
Nagy Fanni
18
Balogh Henrietta
20
Vachter Fanni
22
Schildkraut Fruzsina
Izland
Izland
2
Svava Gudmundsdóttir
60'
76'
3
Elisa Vidarsdóttir
8
Andrea Hauksdóttir
10
Kristín Dís
12
Sonny Thrainsdóttir
13
Cecilía Rán
14
Hlín Eiríksdóttir
76'
18
Bryndís Arna
19
Anna Bjork
20
Guðný Árnadóttir
21
Barbára Sól
90'
22
Rakel Hönnudóttir
60'


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya
Szarvas Alexandra a női válogatott szövetségi kapitánya

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...

Margret Kratz befejezi munkáját a női válogatott élén
Meccsbeszámoló
Női Eb-selejtező: Szarvas Alexandra kihirdette első női A-válogatott keretét

Az U19-es csapatot vezető, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező Szarvas Alexandra veszi át a távozó Margret Kratz helyét a női A-válogatott ...