Helytállt, de egy öngóllal kikapott a női válogatott
Női A-válogatott   |   Archívum   |   2016. szeptember. 20., 18:13
Helytállt, de egy öngóllal kikapott a női válogatott

A magyar női válogatott helytállt az olimpiai bajnok német csapattal szemben, ám végül 1–0-s vereséget szenvedett a gyirmóti Alcufer Stadionban rendezett Európa-bajnoki selejtezőn.

Kedden este befejeződött a női Európa-bajnoki selejtezősorozat a magyar válogatott számára, amely a harmadik helyen zárt a csoportban a százszázalékos Németország és a második Oroszország mögött, így nem sikerült kiharcolnia az Eb-kvalifikációt. A világelithez tartozó németeknek viszont végig egyenrangú ellenfele volt.

– Fontos, hogy a találkozó elején kontrollálni tudjuk a mérkőzést, mert ha ebben a periódusban meg tudnánk nehezíteni a vendégek dolgát, abból erőt meríthetünk a folytatásra ismondta az mlsz.hu-nak Markó Edina, a női válogatott szövetségi kapitánya az Eb-selejtező előtt, és a meccs igazolta a várakozásait.

A magyar válogatott 4-1-4-1-es taktikai formációban lépett pályára, a négytagú védelem előtt a Bundesligában futballozó Csiszár játszott, a középpályásaink feladata pedig az egyetlen ék, Jakabfi Zsanett kiszolgálása volt. A lányok nem kezdték megilletődötten a meccset, és bár elsősorban a védekezésre koncentrált a csapat, mezőnyben egyenrangú ellenfelei voltunk az olimpiai bajnoknak. Egy szép bal oldali támadás után mi harcoltuk ki az első szögletet is, de a begyakorolt variáció után menteni tudtak a német védők.

Az ellenfél agresszív letámadása ellen válogatottunk nehezen tudta hosszabb időszakokra megtartani a labdát, így sokszor indításokkal próbálkozott, ez viszont azt eredményezte, hogy Jakabfi rendre egyedül harcolt a németekkel.

0920_HUNGER5|A németek ellen minden labdáért meg kellett harcolni A 29. percben aztán szinte a semmiből szerzett vezetést az ellenfelünk: egy bal oldali szöglet után a menteni igyekvő Szabó Viktória a rövid kapufánál felugorva nem érte el rendesen a beadást, és a hosszú sarokba csúsztatta a labdát, Szőcs kapusnak esélye sem volt a hárításra. A gól nem sokat változtatott a meccs képén, a németek továbbra is többet birtokolták a labdát, jöttek előre, a magyarok azonban jól zárták a területeket, így különösebb gólveszély egyik kapu előtt sem alakult ki.

A második félidőnek elsősorban az volt a tétje, hogy az Eb-selejtezőkön eddig gólt sem kapó német válogatott ellen képes lesz-e betalálni – esetleg kiegyenlíteni – a magyar csapat. Markó Edina válogatottja nem mehetett fejetlenül előre, a saját térfélen megszerzett labdákkal viszont nehezen ért fel az ellenfél kapuja elé. A 73. percben mégis összejöhetett volna a gól: egy szabadrúgás után Tálosi ívelte a labdát a német kapu elé, Jakabfi megelőzte a védőket, de valamivel a jobb kapufa mellé csúsztatott.

A hátralévő időben a német válogatott labdatartással uralta a meccset, a magyar csapat erejét pedig felemésztette a fegyelmezett védekezés, így végül nem sikerült kiharcolni az egyenlítést, pedig a gól érdekében a hajrában pályára lépett Rácz Zsófia, Nagy Lilla és Nagy Ágnes is, aki először szerepelt a válogatottban.

A szűk, egygólos vereség tisztes eredmény – csak egy adat a két ország közötti különbség érzékeltetésére: Németországban egymillió igazolt női játékos van, míg a folyamatosan fejlődő, de csak az út elején járó magyar női futballban négyezer.

Más meccs volt ez a németek elleni, mint az idegenbeli, látszott, hogy sokat kivett belőlük az oroszok elleni összecsapás, amelyet négy nappal ezelőtt játszottak, így fáradtabb volt az ellenfél. Próbáltunk előre gondolkodni, labdát birtokolni, támadásokat építeni, és úgy gondolom, hogy a lányok megmutatták a tudásukat. Egy gólt szerettünk volna rúgni, így nem lehetünk maximálisan elégedettek, de bízom benne, hogy legközelebb már ez is összejön. A világ egyik legjobb csapata ellen játszhattunk, meg fogjuk nézni a hibákat, kielemezzük a meccset. Hasznos tapasztalat, nagyon jó találkozó volt – értékelte a megfiatalított német válogatott elleni Eb-selejtezőt Markó Edina.

Magyarország–Németország 0–1 (0–1)
Magyarország: Szőcs Réka – Demeter Réka, Tálosi Szabina, Szabó Viktória, Tóth Gabriella – Csiszár Henriett – Szarvas Alexandra (Rácz Zsófia 73.), Fenyvesi Evelin (Nagy Ágnes 88.), Vágó Fanni (Nagy Lilla 82.), Zeller Dóra – Jakabfi Zsanett.
Gólszerző: Szabó Viktória (29., öngól)

2017-es Eb-selejtezők, 5. csoport
Végeredmény

1. Németország 8-0-0 35-0 24 pont
2. Oroszország 4-2-2 14-9 14 pont
3. Magyarország 2-2-4 8-20 8 pont
4. Horvátország 2-1-5 8-15 7 pont
5. Törökország 1-1-6 3-24 4 pont


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben
Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...

Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele
Meccsbeszámoló
Női A-válogatott: Felmérőn a kerettagok, Skócia a következő ellenfél

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...